Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono darželinukai ir moksleiviai rungėsi lietuvių liaudies kūrybos konkurse „Tramtatulis“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Per visą Lietuvą vilnija Lietuvių tautosakos rinkėjo ir leidėjo Antano Juškos 200-osioms gimimo metinėms paminėti skirtas renginys – Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas „Tramtatulis“. Ne išimtis ir Klaipėdos rajonas. Čia kovo 7 dieną Gargždų lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ vyko šio konkurso rajono ratas, skirtas atrinkti dešimt geriausiai pasirodžiusių laureatų, kurie rajono garbę gins regioniniame konkurso rate Klaipėdoje.

 

Konkurse varžėsi įvairaus amžiaus vaikai iš skirtingų rajono įstaigų. Renginio metu aidėjo žemaičių ir Klaipėdos krašto dainos, kanklės, tarmiški pasakojimai. Į grupes pagal amžių suskirstyti dalyviai stebino ne tik vertingais tautosakos tekstais, sceniniu žavesiu ir drąsa, bet ir pasakojamąja bei dainuojamąja poezija, skambėjo kanklių muzika.

Jaunųjų lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų, atlikusių pasirinktos liaudies kūrybos rūšies kūrinius, pasirodymus vertino Dovilų etninės kultūros centro etnologė, Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblio „Kuršių ainiai“ vadovė Jolita Vozgirdienė, Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblio „Kuršiukai“ meno vadovas, Gargždų muzikos mokyklos mokytojas metodininkas Alvydas Vozgirdas bei Klaipėdos rajono Švietimo centro metodininkė Nomeda Skliuderienė. Komisija vertino pasirinktų kūrinių meninę vertę, atlikimo stilių, įtaigumą, laisvumą, balso natūralumą, grojimo meistriškumą, sceninę kultūrą.

Į kovo 23 d. Klaipėdos etnokultūros centre vyksiantį konkurso „Tramtatulis“ regioninį ratą komisija delegavo tautosakos tekstus pasakojusią Urtę Stonkutę iš Gargždų lopšelio-darželio „Naminukas“ (mokytoja Virginija Karpavičienė), Ūlą Šidlauskaitę iš Gargždų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ (mokytoja Edita Girijotienė), Deiraną Rudgalvytę iš Gargždų kultūros centro (vadovė Kristina Kazlauskaitė-Kažukauskienė), Nojų Šimkų bei Joną Cicilionį, kurie atstovavo Gargždų „Minijos“ progimnazijai (mokytojos Daiva Kisielienė ir Gintarė Januškienė).

Į Mažosios Lietuvos regioninį konkurso ratą vyks ir tradicinės muzikos pateikėjai, kanklininkai Edvinas Gusčius ir Nedas Remenis iš Vėžaičių pagrindinės mokyklos „Šermukšnėlės“ kanklininkų ansamblio (mokytoja Ramutė Pozingienė), Klaipėdos krašto dainų atlikėjos Smiltė Petraitytė, Kotryna Stanevičiūtė iš Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos (mokytoja Jolanta Petraitienė), Auksė Auškelytė iš Priekulės muzikos mokyklos (mokytoja Regina Tulickienė) bei dvi žemaitiškas liaudies dainas atlikę Gargždų kultūros centro Kvietinių skyriaus folkloro ansamblio „Kvėitys“ atstovai Vaiva Tulabaitė, Julius Žiaušys ir Erikas Kaupas (vadovė Regina Jokubaitytė).

Konkurso „Tramtatulis“ rajono rato koordinatorė, Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Irena Barbšienė nuoširdžiai dėkojo visiems dalyviams, jų šeimų nariams, mokytojams bei Gargždų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ direktoriaus pavaduotojai ugdymui Angelei Račkauskienei ir ikimokyklinio ugdymo mokytojai Editai Jančauskienei – už nuoširdžią pagalbą organizuojant renginį.

„Manau, kad šiais, Žemaitijos metais, visų dalyvių pasirodymais dar ne kartą džiaugsis mokyklų ir miestelių bendruomenės. Turime nuostabių vaikų ir mokytojų, kurie skatina savo ugdytinius domėtis krašto tradicine kultūra ir ją skleidžia visuomenėje. O mums visiems privalu tai gerbti“, – sakė Irena Barbšienė.

Jai antrino ir Gargždų kultūros centro režisierė Kristina Kazlauskaitė-Kažukauskienė: „Nors renginio kontekstas – konkursinis, tačiau visos šventės metu dalyviai jautėsi pakiliai, nesijautė konkuravimo. Buvo šilta ir jauki šventė, kurioje visi susirinkusieji linksmai leido laiką, dalijosi Žemaitijos ir Klaipėdos krašto tautosakos lobiais. Didėjantis konkurso dalyvių skaičius rodo augantį tautosakos populiarumą ir susidomėjimą etnine kultūra Klaipėdos rajone. Stebint dalyvių skaičiaus ir pasiruošimo lygio augimo tendencijas, tikėtina, kad kitais metais organizuojami konkursai susilauks dar didesnio dėmesio ir sėkmės“.

Daugiau nuotraukų čia.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,