Logo
 Spausdinti šį puslapį

Siūloma licencijuoti visus sveikatos priežiūros specialistus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (Akreditavimo tarnyba) informuoja, kad parengtas ir šiuo metu pateiktas visuomenei derinti teisės akto projektas, kuriuo siūloma nuo 2020 m. licencijuoti visus asmens sveikatos priežiūros specialistus. Taip siekiama reglamentuoti ir tų specialistų veiklą, kuriems iki šiol nebuvo tai privaloma.

 

Tai reiškia, kad šiems specialistams būtų suteiktos atitinkamos praktikos licencijos. Į šią kategoriją patenka kineziterapeutai, kineziterapeutų padėjėjai, ergoterapeutai, ergoterapeutų padėjėjai, slaugytojų padėjėjai, masažuotojai, dietistai, medicinos psichologai, medicinos biologai, medicinos genetikai, biomedicinos technologai, radiologijos technologai, optometrininkai, paramedikai ir skubios medicinos paramedikai.

Akreditavimo tarnybos direktorės Noros Ribokienės teigimu, juos licencijuoti svarbu todėl, kad jie tiesiogiai dalyvauja teikiant gydymo paslaugas, o jos juk turi būti saugios ir kokybiškos.

„Siekis nuo kitų metų licencijuoti visus specialistus, dirbančius gydymo įstaigose ir teikiančius paslaugas pacientams, neabejotinai dar geriau užtikrins pacientų saugą. Kita vertus, tai kiek padidins administracinę naštą, todėl mes atsakingai analizuojame visus galimus aspektus, tiek teigiamus, tiek neigiamus. Tuo tikslu konsultuojamės su specialistų asociacijomis, draugijomis bei visuomene ir esme atviri racionaliems pasiūlymams“, – sako N. Ribokienė.

Anot jos, siūlomas licencijavimo modelis nėra naujiena, nes jis yra padiktuotas jau turimos ilgametės patirties. Tad siūlomas analogiškas modelis šiuo metu jau vykdomo gydytojų, slaugytojų, akušerių, gydytojų odontologų ir burnos priežiūros specialistų licencijavimo modeliui.

Išduota galiojanti licencija užtikrintų, kad atitinkama veikla užsiimantis specialistas turi teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, yra įgijęs atitinkamą profesinę kvalifikaciją, neserga ligomis, trukdančiomis verstis atitinkama praktika ir tobulina savo profesinę kvalifikaciją. Būtų užtikrinama šių specialistų nuolatinio profesinio tobulinimosi priežiūra. Visa tai sudarytų sąlygas kokybiškiau ir saugiau teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Dėl poreikio licencijuoti visus sveikatos priežiūros specialistus apklausta daugybė suinteresuotų atstovų. Pastabas ir pasiūlymus jau pateikė apie 30 juridinių asmenų – profesinės organizacijos, asociacijos, mokymo institucijos, gydymo įstaigos ir kt. Didžioji dauguma pritaria, kad reikia licencijuoti įstatymo projekte įvardytų specialistų praktiką, ir mano, kad tai padėtų užkirsti kelią neteisėtai veiklai, prisidėtų prie paslaugų kokybės gerinimo.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,