Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šeštadienį prasideda pakartotinio balsavimo agitacijos draudimo laikotarpis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
VRK nuotr. VRK nuotr.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas (įstatymas) draudžia rinkimų agitaciją iki jų pradžios likus 30 valandų ir rinkimų dieną, iki balsavimo pabaigos. Tad šis penktadienis – paskutinė diena, kai kandidatai ir jų rėmėjai gali agituoti prieš sekmadienį vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus.

 

Rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formą ir priemones, draudžiama nuo 2019 m. kovo 16 d. 1 val. nakties iki kovo 17 d. 20 val., išskyrus išorinę politinę reklamą, iškabintą iki prasidedant šiam rinkimų agitacijos draudimui.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu ir balsavimo iš anksto metu jokių vaizdinių ir garsinių rinkimų agitacijos priemonių (išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Kadangi šiuo metu vyksta ir kitų rinkimų bei referendumų agitacija, vadovaujantis įstatymu, tokiomis pačiomis sąlygomis ir tvarka jų agitacija yra draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos.

Rinkimų agitacija nelaikoma informacija apie vykstančius rinkimus, jų svarbą valstybės gyvenimui, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičių, dokumentus, kuriuos būtina turėti balsuojant, kvietimas atvykti balsuoti ar kita informacija, kuria neraginama nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš kandidatą ar kandidatų sąrašą.

Primename, kad rinkimų ar referendumo agitacijos draudimo pažeidimas likus 30 valandų iki savivaldybių tarybų rinkimų pradžios, taip pat rinkimų dieną užtraukia baudą asmenims nuo 140 iki 300 eurų ir rinkimų komisijų ar referendumo komisijų nariams, kitiems atsakingiems asmenims, taip pat rinkimų ar referendumo stebėtojams – nuo 300 iki 1 150 eurų.

Rinkimų ar referendumo agitacijos tvarkos pažeidimas, užtraukia baudą asmenims nuo 60 iki 140 eurų, rinkimų komisijų ar referendumo komisijų nariams, kitiems atsakingiems asmenims, taip pat rinkimų ar referendumo stebėtojams – nuo 200 iki 870 eurų ir politinės kampanijos dalyviams ar politinių partijų, kurios yra politinės kampanijos dalyvės, pirmininkams – nuo 300 iki 1 050 eurų.

Administracinis nusižengimas, jeigu dėl to rinkimai ar referendumas pripažinti negaliojančiais, užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 1 450 eurų, rinkimų komisijų ar referendumo komisijų nariams, kitiems atsakingiems asmenims, taip pat rinkimų ar referendumo stebėtojams – nuo 850 iki 5 800 eurų ir politinės kampanijos dalyviams ar politinių partijų, kurios yra politinės kampanijos dalyvės, pirmininkams – nuo 1 500 iki 5 800 eurų.

Nusižengimas, padarytas visuomenės informavimo priemonėse, užtraukia baudą viešosios informacijos rengėjų, skleidėjų vadovams arba kitiems už viešosios informacijos skleidimą ar visuomenės informavimo priemonių turinį atsakingiems asmenims nuo 2 700 iki 6 000 eurų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ragina asmenis, pastebėjusius galimus rinkimų agitacijos pažeidimo atvejus, juos fiksuoti ir apie tai pranešti VRK elektroniniu paštu arba telefonu 1855.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,