Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kovo 15-oji – Pasaulinė vartotojų teisių diena

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Kasmet kovo 15-ąją minima Pasaulinė vartotojų teisių dieną, Europos Sąjungoje vadinama Europos vartotojų diena. Šią dieną vartotojų gynimo organizacijos visame pasaulyje siekia informuoti vartotojus apie jų teisių gynimo būdus, paskatinti visuomenę aktyviai įsitraukti į vartotojus ginančių organizacijų veiklą.

 

Teisės aktuose įtvirtintos nuostatos ir įpareigojimai verslui – gamintojai ar prekeiviai privalo užtikrinti, kad vartotojams tiekiami maisto produktai būtų saugūs ir kokybiški, tinkamai paženklinti. Pardavėjai privalo aiškiai nurodyti visų siūlomų fasuotų maisto produktų pavadinimus, jų sudedamųjų dalių sąrašus, tam tikrų sudedamųjų dalių ar jų kategorijų kiekius, maisto produkto grynąjį kiekį, laikymo ir vartojimo sąlygas, vartojimo instrukciją, jei be jos būtų sudėtinga teisingai šį maisto produktą vartoti, alergijas arba netoleravimą sukeliančias medžiagas bei pateikti produkto maistingumo deklaraciją. Taip pat privalu nurodyti maisto produkto gamintojo ar pardavėjo pavadinimą, o tam tikrais atvejais ir maisto produkto kilmės šalį ar kilmės vietą, pavyzdžiui, jei teigiama, kad prekiaujama ekologine produkcija, produktai turi būti pažymėti ne tik specialiais ekologiškumo ženklais, bet ir nuoroda apie kilmę.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria prieš įsigyjant maisto produktus juos įdėmiai apžiūrėti, atidžiai perskaityti informaciją ant pakuočių ar etikečių, atkreipti dėmesį į produktų sudėtį, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus. Atidžiai išnagrinėjus informaciją, tikimybė nusipirkti netinkamą produktą bus mažesnė.

Jei vis dėlto įsigijo nekokybiškų maisto produktų, vartotojai pirmiausiai turėtų kreiptis į pardavėją ir pareikalauti, kad nekokybiška prekė būtų pakeista į tinkamos kokybės. Taip pat galima prekę grąžinti ir atgauti pinigus. Jei pardavėjas nesutinka su reikalavimais, jis privalo ne vėliau kaip per 14 dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos pateikti išsamų motyvuotą rašytinį atsakymą.

Savo teisėmis vartotojai gali pasinaudoti, jei turi pirkimo čekį, ir tol, kol nesibaigė prekės tinkamumo vartoti terminas. Todėl visada pravartu pasilikti pirkimo čekius, o pastebėjus, kad įsigytas maisto produktas netinkamos kokybės, jo neišmesti, nes pardavėjas gali paprašyti grąžinti prekę. Paties produkto ir pirkimo čekio gali prireikti ir patikrinimą atliekantiems VMVT inspektoriams. Vartotojai, įsigiję nekokybiškų maisto produktų, taip pat gali kreiptis į VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

VMVT pernai užregistravo ir ištyrė daugiau kaip 2700 vartotojų skundų dėl maisto produktų kokybės, laikymo sąlygų ir pan., iš kurių 28 % buvo pagrįsti.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,