Mano Gargždai



Klaipėdos rajono meru tapo Bronius Markauskas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
B. Markauskas. Asmeninio archyvo nuotr. B. Markauskas. Asmeninio archyvo nuotr.

Sekmadienio vakarą paaiškėjo, jog naujuoju Klaipėdos rajono meru tapo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Seimo narys Bronius Markauskas. Už kandidatą balsavo 59,42 proc. rinkėjų.

 

Valdančioji dauguma beveik aiški

Antrajame rinkimų ture B. Markauskas varžėsi su konservatore Rasa Petrauskiene, kuri rinkiminėje kovoje oponentui nusileido 19 proc. ir surinko 40,58 proc. balsų. Pastaroji B. Markauską aplenkė tik penkiose apylinkėse. Per 50 proc. rinkėjų balsų R. Petrauskienė surinko Dauparų, Kalotės, Jakų, Slengių ir Karklės apylinkėse.

Dar prieš vidurnaktį, paaiškėjus, kas laimės, B. Markausko štabe vyravo smagios nuotaikos, naująjį merą atvyko pasveikinti ir R. Petrauskienė. Nepaisant to, kaip susiklostė rinkimai, pastaroji džiaugėsi, kad pagaliau rajone įvyko pokyčiai – B. Markauskas pakeis iki šiol tris kadencijas mero postą užėmusį Vaclovą Dačkauską.

Pastarosiomis dienomis vyksta ir derybos dėl būsimosios koalicijos. Panašu, kad bus taip, kaip nusprendė rajono gyventojai ir valdančiąją daugumą sudarys daugiausiai mandatų Taryboje gavusios politinės jėgos. B. Markauskas patvirtino, kad sutartis dar nepasirašyta, tačiau derybos vedamos su konservatoriais ir liberalais.

„Mes nustojame konkuruoti ir tampame kolegos, intensyviai dirbsiantys Klaipėdos rajono žmonėms, mūsų rinkėjams“, – savo feisbuko paskyroje rašo ir R. Petrauskienė, patvirtindama, kad konservatoriai vėl bus valdžioje.

Kol kas nėra aišku, kas užims svarbiausius Savivaldybės vadovų postus. Tai turėtų paaiškėti artimiausiomis dienomis.

 

Su pergale rinkimuose B.Markauską sveikino jam rinkėjų balsų skaičiumi nusileidusi R. Petrauskienė. Laikraščio „Banga“ nuotr.

 

Rajone balsuota pasyviai

Dėl tarybos nario mandatų rinkimuose varžėsi septynios partijos bei trys visuomeniniai rinkimų komitetai. Ir nors skelbiama, kad šalies mastu daugiausiai balsų susižėrė komitetai, rajone žmonės labiau pasitikėjo ne prieš pat rinkimus susiformavusiomis politinėmis jėgomis, o gilesnes tradicijas turinčiomis partijomis.

Daugiausiai savo balsų rinkėjai skyrė konservatoriams. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija Taryboje gavo penkias vietas. Tiek pat ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tačiau B. Markauskui laimėjus mero rinkimus, partija užsitiktino dar vieną mandatą.

Didžiausią frakciją rajono taryboje turėję liberalai kiek „nukraujavo“: išvysime nebe šešis, o keturis Liberalų sąjūdžio frakcijos narius.

Tris vietas Taryboje gavo visuomeninis rinkimų komitetas „Kuriam Kartu“, iki šiol valdančioje daugumoje buvę socialdemokratai naujoje taryboje laimėjo irgi tik tris vietas.

Du mandatai atiteko visuomeniniam rinkimų komitetui „Klaipėdos rajono žemaičiai“.

Taip pat po dvis vietas Taryboje pelnė ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei visuomeninis rinkimų komitetas „Bendrai geriau“.

Mandatų negavo „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos centro partija.

B. Markauskas ir R. Petrauskienė į antrąjį rinkimų turą pateko po to, kai rinkėjų balsų dauguma aplenkė dar septynis mero posto siekusius kandidatus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, antrajame rinkimų ture rajono gyventojai ėjo balsuoti gana vangiai. Sekmadienį į rinkimų apylinkes atiduoti savo balsą atėjo vos 31,30 proc. rinkėjų, mažiau buvo tik Panevėžio rajone, kur gyventojų aktyvumas siekė vos 27,85 proc.

 

Dar prieš vidurnaktį, paaiškėjus, kas laimės, B. Markausko štabe vyravo smagios nuotaikos. Laikraščio „Banga“ nuotr.

 

Rinkimai praėjo sklandžiai

Klaipėdos rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas portalui mano-gargzdai.lt patikino, kad rinkimai praėjo sklandžiai. Anot jo, skundų rinkimų dieną negauta.

„Pavieniai nepatenkinti rinkėjai iš kitų rajonų, norintys balsuoti čia, skambindavo. Kiekvienam kantriai stengdavomės paaiškinti, kad yra tokia tvarka ir nieko negalime padaryti“, – sakė Z. Bitinas, sulaukęs juokingų grasinimų, jog bus skundžiamasi kone Strasbūro teismui.

Komisijos pirmininkas šių metų savivaldybių tarybų rinkimus įvertino kaip ganėtinai įdomius, tačiau, anot jo, kiek pasikeitus tvarkai, netrūko ir iššūkių.

„Turėjome gana atnaujintą rinkimų organizatorių kolektyvą, apylinkėse – naujų pirmininkų, iki šiol rinkimuose nedalyvavusių. Teko vykdyti daugiau apmokymų, tad įtampos buvo tikrai nemažai“, – kalbėjo Z. Bitinas.

Taip pat, pasak pašnekovo, po rinkimų nemažai komisijos narių ketina palikti darbo vietą, tad iki kitų rinkimų teks organizuoti naujų narių paiešką.

„Nematau tragedijos, kol kas turime laiko, kol įsibėgės ateinančių Prezidento rinkimų darbai. Per tą laiką turėsime rasti naujų narių, pirmininkų „nukraujavusioms rinkimų apylinkėms. Kreipsimės į partijas, kieno žmonės išeina, o jos turi teisę pakeisti naujais. O jei ne, kreipsimės į teisingumo ministrą“, – tvarką aiškino Z. Bitinas.

Komisijos pirmininkas pridūrė, jog šie rinkimai dar įdomūs ir tuo, jog rajono meru tapo B. Markauskas, išrinktas vienmandatėje Gargždų apygardoje, tad greičiausiai čia bus organizuojami ir dar vieni papildomi rinkimai į laisvą Seimo nario vietą. Rinkimai bus rengiami ir Joniškyje, kur meru dar pirmame ture buvo išrinktas Seimo narys Vitalijus Gailius.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 404 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,