Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pradedantieji vairuotojai turės daugiau laiko pasikeisti vairuotojo pažymėjimą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
VĮ „Regitra“ nuotr. VĮ „Regitra“ nuotr.

Nuo balandžio 1 d. ilginamas pradedančiųjų vairuotojo pažymėjimų galiojimo laikas iki 3 metų. Jį bus galima pasikeisti kaip ir dabar – praėjus 2 metams –, tačiau nebereikės skubėti tai padaryti per 10 dienų iki pažymėjimo galiojimo pabaigos. Tam bus skirti papildomi metai. Toks sprendimas priimtas dėl vairuotojų patogumo, kadangi dabar jie turės daugiau laiko užsisakyti naują dokumentą ir, jei reikia, pabaigti papildomus mokymus.

 

Pasak „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojo Sauliaus Šumino, tai nereiškia, kad pirmą kartą įgijęs teisę vairuoti asmuo pradedančiuoju vairuotoju bus 3 metus. Visa tvarka galioja kaip ir iki šiol, tiesiog pratęsiamas pats vairuotojo pažymėjimo galiojimo terminas. Kaip pastebi ekspertas, tai yra tikrai geras sprendimas, nes gyvenime pasitaiko įvairių situacijų, kuomet ne visada laiku suspėjama pasikeisti dokumentą, ir tai sukelia tam tikrų nepatogumų.

„Įsivaizduokime situaciją: asmuo išvykęs atostogauti į užsienį, ir sueina jo pradedančiojo vairuotojo pažymėjimo galiojimo dviejų metų terminas. Svetur ar grįžęs į Lietuvą jis negali vairuoti, kadangi jo dokumentas negalioja. Prieš kelionę pasikeisti jo taip pat negalėjo, nes tai galima padaryti likus ne daugiau kaip 10 darbo dienų iki pažymėjimo galiojimo pabaigos. Tad nauja tvarka leis išvengti tokių situacijų, nes nuo šiol pradedantieji vairuotojai tam turės papildomai metus“, – sako S. Šuminas.

Patogiau bus ir tiems pradedantiesiems vairuotojams, kurie padarė Kelių eismo taisyklių pažeidimą ir turi pabaigti papildomus vairuotojų mokymus.

„Padaręs vieną iš 9 numatytų KET pažeidimų, pradedantysis vairuotojas per metus turi pabaigti papildomus mokymus. Jei to nepadaroma, prarandama teisė vairuoti, ir ji gali būti grąžinama tik perlaikius vairavimo egzaminus. Todėl šis sprendimas šiems asmenims taip pat naudingas, kadangi jie turės užtektinai laiko suspėti pabaigti minėtus mokymus“, – sako „Regitros“ atstovas.

Svarbu pastebėti, jog, keičiant iki 2019 m. kovo 31 d. išduotus pradedančiojo vairuotojo pažymėjimus, bus taikoma senoji tvarka. Pavyzdžiui: jei asmuo vairuotojo pažymėjimą įgijo praėjusių metų gruodį, toks dokumentas galios 2 metus, o pateikti prašymą gauti naują vairuotojo pažymėjimą bus galima ne anksčiau kaip 10 darbo dienų iki jo galiojimo pabaigos. Šis terminas nustatytas dėl tikrinimo, ar pradedantysis vairuotojas nepadarė KET pažeidimų, dėl kurių reikalingas papildomas mokymas.

 

Vairuotojo pažymėjimą galima pasikeisti internetu

„Regitra“ primena, kad pasikeisti pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą į 10 metų galiojantį galima tiesiog internetu su pristatymo į namus paslauga.

Jei vairavimo egzaminus asmuo laikė prieš dvejus metus, visus reikalingus duomenis, t. y., medicininę pažymą, asmens nuotrauką ir parašą, „Regitra“ jau turi, tad papildomai jų pateikti nereikia.

 

Visą informaciją ir tikslius žingsnius, kaip pasikeisti pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą nuotoliniu būdu, galima rasti trumpame vaizdo įraše:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,