Mano Gargždai



Pokalbiais iš širdies „Jaunimo linija“ kviečia prabilti apie savo jausmus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Algio Kriščiūno plakatas. Algio Kriščiūno plakatas.

Dalinkitės jausmais, neslėpkite išgyvenimų ir emocijų – sako emocinės paramos tarnyba „Jaunimo linija“ ir kviečia pasikalbėti iš širdies. Pasak psichologų, pokalbis apie jausmus – pirmas ir lengviausias žingsnis pasirūpinti savo emocine sveikata, anksti užkirsti kelią sunkesnėms psichologinėms problemoms (pavyzdžiui, depresijai ar net savižudybei).

 

Emocinės paramos pagrindas

„Pokalbis iš širdies“ vadinasi emocinės sveikatos žinomumo kampanija, kurią organizuodami norime paskatinti Lietuvos žmones kalbėti – su draugais, pažįstamais, artimaisiais. O jei neturite su kuo pasikalbėti, susisiekite su „Jaunimo linija“, kurioje nuolat budi savanoriai ir yra pasiruošę jus išklausyti ir išgirsti, – sako „Jaunimo linijos“ vadovė Greta Laukaitienė. – Kviečiame gyventojus 2 procentus gyventojų pajamų mokesčio skirti mūsų organizacijai. „Jaunimo linijoje“ emocinę paramą teikia 340 savanorių visoje Lietuvoje – didžiąją lėšų dalį skiriame šių savanorių darbo organizavimui, mokymui, kompetencijos kėlimui ir naujų pritraukimui. Su šiųmetine kampanija atsigręžiame į emocinės paramos esmę – atvirus, nuoširdžius pokalbius apie jausmus. Tokie pokalbiai kasdien vyksta „Jaunimo linijoje“, norime, kad jų būtų dar daugiau visuomenėje.“

Lietuvoje jau trečius metus iš eilės mažėja savižudybių skaičius. Pagrindinė prevencija šiai Lietuvoje opiai problemai – kalbėjimasis apie savo emocijas, savo problemas ir apie pačią savižudybę. Išankstiniais Higienos instituto duomenimis, 2018-aisiais metais (neįskaičius gruodžio mėnesio duomenų), savižudybių skaičius Lietuvoje siekė 687. 2017 metais jų buvo 749, 2016 – 823, o 2013 net viršijo tūkstantį.

„Pastebime, kad ir visuomenėje daugiau diskutuojama apie psichinę sveikatą ir jos svarbą bei būdus ją puoselėti. Skatindami nuoširdžius pokalbius, norime ir toliau prisidėti prie to, kad psichinė sveikata nebebūtų suprantama kaip stigma“, – sako Greta Laukaitienė.

 

Įkvėpimas – pokalbių laiveliai

Kampanijos plakatą sukūrė dailininkas Algis Kriščiūnas: „Gyvenimas kartais užstringa: tada jautiesi tarsi vienišas vaikas, paliktas kitoje upės pusėje. Ir imi laukti laivo, nors mažo laivelio, su laišku, su šiltais žodžiais, kurie tave paguostų ir pasakytų, kad esi reikalingas. Mes visi esame „kitoje upės pusėje“, todėl geriausia ką galime – siųsti vieni kitiems „pokalbių laivelius“. Dabar kaip niekad mums reikia kalbėti ir išklausyti.“

„Jaunimo linija“ veikia nuo 1991 m. ir yra viena didžiausių nemokamos emocinės paramos tarnybų Lietuvoje. Susisiekti su „Jaunimo linija“ galima telefonu (8 800 28 888), elektroniniais laiškais ir pokalbiais internetu. 2018 m. dėl emocinės paramos į „Jaunimo liniją“ 42 940 kartus buvo kreiptasi telefonu, įvyko 2 249 pokalbiai internetu ir buvo atsakyti 1 102 laiškai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 249 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,