Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tarybos posėdyje nepritarta vietinės reikšmės kelių sąrašui

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Praėjusiame Tarybos posėdyje vietos politikai nepritarė atnaujintam Klaipėdos rajono vietinės reikšmės kelių (gatvių) sąrašui. Pagal naująją redakciją, iš šio sąrašo buvo norima išbraukti kiek daugiau nei 49 km rajono teritorijoje esančių kelių.

 

Keliai, kurie niekur neveda

Vietinės reikšmės viešieji keliai ir gatvės, kurie įtraukti į pastarąjį sąrašą, nuosavybės teise priklauso Savivaldybei, kuri vadovaujantis Kelių įstatymu turi vykdyti šių kelių ir gatvių projektavimo, tiesimo, statybos, rekonstravimo, taisymo (remonto) ir priežiūros užsakovo funkcijas. Tiesa, užsimota šį kelių ir gatvių sąrašą kiek sutrumpinti ir į jį nebeįtraukti 49, 847 km kelių.

Buvo planuota iš sąrašo išbraukti Agluonėnų seniūnijoje esantį nuvažiuojamąjį kelią į mišką nuo kelio Dreižiai–Pėžaičiai, Dauparų-Kvietinių seniūnijoje – privažiuojamąjį kelią prie Saulės g. nuo kelio Šlapšilė–Šakiniai bei Saulės g. Dovilų seniūnijoje vietinės reikšmės kelio statuso nebetektų privažiuojamasis kelias prie Toleikių nuo kelio Klaipėda–Veiviržėnai–Endriejavas. Taip pat iš sąrašo būtų išbraukti trys Endriejavo seniūnijoje esantys privažiuojamieji keliai, daugiau nei 20 privažiuojamųjų kelių bei gatvių Kretingalės seniūnijoje, daugiau nei 40 kelių Priekulės seniūnijoje bei 2 Vėžaičių seniūnijoje – privažiuojamasis kelias prie Samališkių laukų ir prie upės Žvelsa nuo Lapių.

„Keliai iš sąrašo yra išbraukiami todėl, kad dalis jų patenka į privačias teritorijas. Taip pat yra tokių, per kuriuos nepravažiuoja ar neapsisuka greideris. Yra ir niekur nevedančių kelių, kurie aptarnauja gal tik vieną sodybą, – aiškino Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vedėjas Algirdas Ronkus. – Dėl šių kelių išbraukimo kalbėjomės su seniūnais, jie pageidavo išbraukti dar daugiau kelių. Seniūnijos nori teikti kokybiškesnes ir geresnes kelių priežiūros paslaugas ten, kur jos yra reikalingos ir tikrai neužsiimti kiekvieno vienkiemio priežiūra.“

 

Problema – lėšų stoka

Posėdžio metu Tarybos narė Andžela Šakinienė siūlė klausimą atidėti. Anot jos, nemaža dalis gyventojų jau dabar renka parašus tam, kad gautų leidimą kelių inventorizacijai ir įtraukimui į vietinių kelių sąrašą.

„Jei mes išbrauksime šiuos kelius, nei greideris, nei sniego valytuvas, nei niekas kitas neprivažiuos ir tų kelių neprižiūrės. Jie bus niekieno keliai, o žmonės nuo to tik nukentės“, – teigė A. Šakinienė.

Tarybos narei pritarė ir Raimondas Simonavičius: „Problema nebus išspręsta susimažinus kelių kiekį.“

Egidijus Skarbalius prašė Tarybos narių atkreipti dėmesį, ar Savivaldybė sąmoningai nesiekia iš sąrašo išbraukti kelius dėl lėšų jų tvarkymui stygiaus.

„Dažniausiai tokie „siauri“ keliai esti naujose gyvenvietėse, kuriose, kaip jau turėjome keletą rezonansinių atvejų, žmonės sukyla ir nori prisijungti prie Klaipėdos. Jeigu Savivaldybė yra suinteresuota gyventojų stabilumu, jų tapatybės su rajonu stiprinimu, tai pradėkime nuo kelių, kuriais gyventojai naudojasi kasdien. Jei žiemą jų nevalysime, o vasarą – negreideriuosime, tai žmonių noras bėgti iš rajono tik augs“, – išsakė nuomonę E. Skarbalius.

A. Ronkus patikslino, kad kalba eina apie vienkiemius ir žemės ūkio paskirties sklypus, kuriais tik retkarčiais pavasarį ar rudenį pravažiuoja žemės ūkio paskirties technika. Be to, specialistas pridūrė, kad į naująjį sąrašą yra įtraukiama ir 16 km naujų kelių, Tarybai nepritarus, žmonės netektų galimybės dalyvauti programoje 50 proc. savo lėšomis prisidedant prie kelių tvarkymo.

„Aš suprantu, kad turėtume visus kelius prižiūrėti, bet, deja, mūsų finansinė situacija yra tokia, kad apskritai kelių nebeprižiūrime tiek, kiek reikėtų“, – kalbėjo A. Ronkus.

 

Balsuota alternatyviai

Išklausęs Tarybos narių nuomones, meras Vaclovas Dačkauskas siūlė klausimą labiau išnagrinėti ir jį balandžio mėnesį pateikti svarstyti naujai Tarybai. Tam nepritarė Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai Algirdas Liaudanskis bei Audronė Balnionienė, siūlę balsuoti už sprendimo projektą.

Vaclovas Macijauskas teiravosi, kodėl klausimas nebuvo iki galo išdiskutuotas iki šio posėdžio. Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitetui vadovaujanti Regina Kernagienė oponavo, jog klausimas liko neišspręstas, gavus gyventojų prašymą.

„Jei šis klausimas „pakabojo“ tirs mėnesius, tai gali „pakaboti“ ir ketvirtą. Reikia iš esmės išanalizuoti kiekvieną situaciją“, – replikavo R. Kernagienė.

Galiausiai buvo balsuojama alternatyviai. Už tai, kad sprendimą būtina atidėti ir jį labiau išnagrinėti balsavo 13 Tarybos narių, nei vienas nebalsavo prieš, nebuvo ir susilaikiusių. Panašiai balsai pasiskirstė ir balsuojant už sprendimo projektą. Už balsavo 12, nei vienas nesusilaikė ir nebalsavo prieš. Už trečią alternatyvą, nepritarti abiem nuomonėms, nebalsavo nei vienas Tarybos narys. Nesurinkus balsų daugumos, sprendimui buvo nepritarta.

 

Iš Klaipėdos rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių (gatvių) sąrašo planuotų išbrauktų kelių (gatvių) sąrašas:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,