Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pradėti vykdyti maisto prekybos veiklą nuo šiol galima paprasčiau

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Įsigaliojo maisto tvarkymo subjektų registravimo tvarkos pakeitimai, kurie norintiems prekiauti maisto produktais leis pradėti vykdyti veiklą gerokai paprasčiau.

 

Įvertinusi veiklų rizikingumą ir siekdama palengvinti verslo pradžią bei sumažinti administracinę naštą verslui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) į supaprastinta tvarka registruojamų veiklų sąrašą įtraukė 11 mažmeninės prekybos veiklų. Nuo šiol paprastesne veiklos registracijos tvarka galės pasinaudoti norintieji verstis mažmenine prekyba maistu ir gėrimais specializuotose ir nespecializuotose parduotuvėse, paviljonuose, turgavietėse ar iš mobiliųjų parduotuvių. Iki tol norint vykdyti šias veiklas reikėjo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (MTSPP).

Nauji, paprastesni reikalavimai bus taikomi visiems norintiems prekiauti mėsa, žuvimi ar pienu ir jų produktais, taip pat prekiaujantiems vaisiais, uogomis ir daržovėmis, bandelėmis, duona, konditerijos gaminiais ir saldumynais ar gėrimais.

Pakeitus registravimo tvarką, naujai įsisteigiantys prekeiviai ar parduotuvės leidimus veiklai gaus per 5 darbo dienas, pateikę teritoriniam VMVT padaliniui tik nustatytos formos prašymą, veiklos proceso aprašymą ir dokumento, kuriuo patvirtinama teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, kopiją. Ši procedūra – nemokama, nes registruojant veiklą, kuomet neišduodamas MTSPP, valstybės rinkliava neimama.

„Šios supaprastintos tvarkos naudą turėtų pajusti visi pradedantys mažmeninę prekybą maistu ir gėrimais. Iki šiol galiojusi leidimų išdavimo tvarka buvo gan sudėtinga. Tekdavo surinkti ir paruošti iki 10 skirtingų dokumentų, kurių vertinimo procedūra užtrukdavo iki pusės mėnesio. Nuo šiol veikla bus įregistruojama per savaitę, pateikus viso labo 3 dokumentus ir, kas taip pat labai svarbu, visiškai nemokamai. Stambiesiems rinkos žaidėjams anksčiau galiojusi tvarka gal ir nekeldavo problemų, tačiau veiklą pradedantiems ir savo jėgas mažmeninėje prekyboje dar tik planuojantiems išmėginti smulkiesiems verslininkams įvykdyti visus reikalavimus dažnai tapdavo sudėtingu iššūkiu. Nuo šiol jie turi galimybę savo veiklą pradėti ir greičiau, ir paprasčiau“, – pabrėžia VMVT direktorius Darius Remeika.

Įsigaliojus teisės akto pakeitimams, supaprastinta tvarka bus registruojamos visos naujai mažmeninės prekybos veiklą vykdyti pradedančios įmonės ar asmenys. Be to, paprastesne tvarka jau ir anksčiau buvo galima užregistruoti įvairias pirminės negyvūninio maisto produktų gamybos veiklas, prekybą internetu, degalinėse ar kioskuose, pagaminto maisto tiekimą renginiams ar pagal sutartis ir pan.

Prekybininkai, iki tvarkos pakeitimų jau turintys išduotus MTSPP, galės ir toliau vykdyti prekybą, jiems nereikės registruotis papildomai. Artimiausiu metu turėtų įsigalioti ir paprastesni minimalūs reikalavimai nedidelio ploto maisto produktų parduotuvėms, šiuo metu ruošiamas atitinkamas įsakymo projektas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,