Logo
 Spausdinti šį puslapį

Atgijusio teatro „Ontrep“ premjeroje – sausakimša salė ir nuoširdžios ovacijos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Aktoriai su režisiere. Viktorijos Vaičekauskaitės nuotr.       Aktoriai su režisiere. Viktorijos Vaičekauskaitės nuotr.

Praėjusią savaitę įvyko Gargždų kultūros centro Kvietinių skyriaus suaugusiųjų teatro „Ontrep“ spektaklio „Valanda prieš vestuves“ premjera. Ją nemokamai išvysti galėjo visi norintieji. Kas atvyko – nepasigailėjo, premjera pavyko puikiai.

 

„Ontrep“ įkurtas dar 2012 m., pirmąją premjerą pristatė 2013-aisiais. Tada žiūrovams dovanota komedija pagal K. Sajos pjesę „Savaitgalio romanas (Palangos liūtas)“. Spektaklis buvo rodytas ir Vėžaičių kultūros centre. Kaip pasakojo teatro režisierė Reda Paulikienė, pradžioje vaidino septyni aktoriai – Lina Ronkienė, Ernesta Bernotaitė, Danguolė Daubarytė, Darius Mažonas, Mantas Serapinas ir Sergej Šilo. Dėl įvairių priežasčių – emigracijos, studijų, šeimų – teatro veikla buvo laikinai sustabdyta ir naujai atgijo tik pernai.

Teatre liko ištikima aktorė, iki tol dalyvavusi beveik visuose renginiuose, padėjusi juos vesti, kūrusi renginiams floristines kompozicijas – Lina Ronkienė. Prisijungė kvietiniškė Irena Jankauskienė ir gargždiškis verslininkas, „Šakočių rojaus“ savininkas Gediminas Venckus.

„Mėgėjai aktoriai taip stropiai dirbo, kad per pusmetį pavyko pastatyti spektaklį. Esu laiminga, kad man labai pagelbėjo ir Kvietinių jaunoji karta: Rytis Karbauskas, Darius Valaitis ir Dominykas Butkus. Jie visų repeticijų ir premjeros metu kantriai dirbo kaip garso ir šviesų operatoriai. Ypatingas džiaugsmas dabar apima apšviečiant sceną, mat Kvietinių bendruomenės centro valdybos narys Zigmantas Rudgalvis mums sukūrė ir pagamino unikalų šviesų reguliavimo pultą“, – džiaugėsi R. Paulikienė.

Režisierė prisiminė, kad prieš 8 metus darbus pradėti reikėjo tuščioje, nešildomoje salėje. Nuo tada daug kas pakitę – įrengtas šildymas, pastatyta scena, kostiumai saugomi didelėje spintoje, o į renginius plūsta žiūrovai.

 

Viktorijos Vaičekauskaitės nuotr.      

 

Atnaujintoje salėje pristatyta ir atgijusio teatro premjera. Spektaklį repetuoti aktoriai pradėjo praėjusių metų lapkritį. Anot R. Paulikienės, dirbta stropiai, rinktasi du kartus per savaitę, o su sunkumais nesusidurta: „Daugiau buvo malonumo. Gal tik sunkoka buvo sugalvoti, kaip skoningai, autentiškai ir estetiškai atkurti laikmetį.“

Premjerai pasirinktas prozininko, dramaturgo, skulptoriaus, Klaipėdos I. Simonaitytės viešosios bibliotekos direktoriaus Juozo Šikšnelio 1987 m. parašytas kūrinys „Valanda prieš vestuves“, kuris ir šiomis dienomis išlieka itin aktualus. Šį vaizdelį prieš keletą metų režisierei pasiūlė Kvietinių mokyklos-darželio direktorė Janina Dapkienė.

„Spektaklis – apie lietuviškos šeimos lizdelio tuštėjimo metą. Apie tai, kaip jaučiasi tėvai, kai jų vienturtis sūnus kuria naują šeimą ir palieka gimtuosius namus. Humoro forma perteikiamas mano asmeninis džiaugsmas dėl blaivėjančios Lietuvos“, – pasakojo R. Paulikienė.

 

Į premjerą atvyko ir režisierės močiutė. Viktorijos Vaičekauskaitės nuotr.      

 

Premjera pranoko lūkesčius – į 100 žmonių talpinančią salę sugužėjo 130 žiūrovų ir nors kėdžių visiems neužteko, reikėjo stovėti, atsiliepimų teatralai sulaukė džiuginančių.

„Nė viename renginyje neapsilankė tiek žmonių, penktadienio vakarą visi rinkosi pasipuošę, su gėlėmis, po spektaklio dėkojo ovacijomis. Esame labai laimingi, kad žiūrovams patiko mūsų darbas“, – įvertinimu džiaugėsi režisierė.

Patys aktoriai, anot R. Paulikienės, po premjeros savikritiškai analizavo, ką galėjo padaryti geriau, bet visą savaitgalį gyveno euforijoje.

Kas nespėjo pamatyti spektaklio, dar turės progą jį išvysti, nes aktoriai jau planuoja intensyvias gastroles – kvietimų sulaukta dar prieš premjerą.

„Norime tobulėti, įgyti daugiau patirties, dovanoti geras emocijas ir puikią nuotaiką. Kol jaučiame, kad žmonėms esame reikalingi, tol kursime su malonumu. Turiu nuojautą, kad teatrą papildys nauji nariai ir vėl sukursime kažką gražaus“, – sakė R. Paulikienė, atskleidusi, kad po gastrolių su šiuo spektakliu, žiūrovų lauks ir kito premjera.

 

Spektaklio akimirkos – Viktorijos Vaičekauskaitės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,