Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rimas Bružas: pasaulis yra daug draugiškesnis, negu matome per žinias

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
R. Bružo asmeninio archyvo nuotr. R. Bružo asmeninio archyvo nuotr.

Žurnalistas Rimas Bružas ir keliautojas Aurimas Mockus praėjusį rudenį ryžosi iššūkiui – atkartoti legendinio lietuvių keliautojo ir mokslininko Antano Poškos (1903–1992) ekspediciją iki Indijos. Per 108 dienas motociklu įveikę 15 tūkstančių kilometrų 15-oje šalių, aplankę lietuvių bendruomenes Europos šiaurėje ir pietuose, įveikę sunkumus Šiaurės Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Vidurinėje Azijoje, keliautojai įspūdžius įamžino dokumentiniame cikle „Nuo Baltijos iki Bengalijos”. Pirmoji ciklo dalis – jau antradienį, balandžio 16 d. 21.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ ir naujienų portale LRT.LT.

 

Ne mažiau, negu kelionė motociklu, rizikingas buvo keliautojų sumanymas kurti televizinį projektą be filmavimo grupės ir techninės pagalbos.

„Viskas buvo filmuojama mobiliais telefonais, GoPro kameromis ir dronu. Reikėjo suvaldyti visą techniką, sekti scenarijų ir kiekvieną vakarą persiųsti nufilmuotą medžiagą į LRT. Turint galvoje, kad kasdien reikėjo įveikti vidutiniškai po 400 km, tai buvo didžiulis iššūkis ir darbas beveik be poilsio valandų, – pasakoja Rimas Bružas. – 3,5 mėn. kelyje yra tikrai nemažas laiko tarpas. Suprantama, buvo visko: nuovargio, atradimų džiaugsmo, sunkių psichologiškai momentų, blogo oro, gedo motociklas, krito dronas ir t.t. Tačiau viską atperka pažinimas ir tai nėra banalu. Taip iš tiesų yra, o pasaulis nėra toks didelis ir yra daug mažiau pavojingas ar kitaip nedraugiškas negu matome per žinias.“

Rimas pasakoja Antanu Poška susidomėjęs dar 2011-aisiais, rašydamas knygą apie Lietuvos motociklizmo istoriją: „Kuo daugiau giliniesi, tuo labiau supranti, kiek daug mes turime herojų. Tereikia juos ištraukti į dienos šviesą“.

Taip ir gimė sumanymas atkartoti A. Poškos kelionę, įvykusią 1929 metais. Idėja įgyvendinama 2019-aisiais, minint istorinės kelionės 90-metį.

„Grįžęs iš kelionių A. Poška dirbo kuklų bibliotekininko darbą. 1940 metais jis buvo ištremtas į Sibirą, nes atsisakė sunaikinti Nepriklausomybės metais išleistų autorių knygas. Grįžęs iš tremties nebeturėjo galimybės dėstyti, užsiimti kažkokia akademine veikla. Ir jei ne knygos, mes turbūt mažai apie jį žinotume. Prieš savo ekspediciją pasirūpinome, kad Antakalnio kapinėse būtų restauruotas virstantis ąžuolinis A. Poškos antkapis. Labai tikiuosi, kad ši ekspedicija Antaną Pošką – „Lietuvos Odisėją“ – visiems laikams grąžins į Lietuvos herojų panteoną“, – portalui LRT.LT kelionės metu pasakojo R. Bružas.

Ekspedicija specialiai modifikuotu motociklu prasidėjo praėjusį spalį LRT kieme ir per Klaipėdą nusidriekė į Rusiją, Lenkiją, Vokietiją, Čekiją, Austriją, Vengriją, Serbiją, Bulgariją, Graikiją, Egiptą, Izraelį, Turkiją, Iraną, Jungtinius Arabų Emyratus iki Indijos.

„Man pačiam dar ir šiandien nesitiki, kad mes tai padarėme“, – kalba 15 tūkstančių kilometrų atšiauriomis sąlygomis įveikęs žurnalistas.

Ekspedicija „Nuo Baltijos iki Bengalijos” – nuo balandžio 16 d. kiekvieną antradienį 21.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ ir naujienų portale LRT.LT.

 

Pirmosios dalies anonsas:

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,