Mano Gargždai



„Krante“ antrąkart vyko festivalis „Myliu Etno“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
V. Valaikės nuotr. V. Valaikės nuotr.

Balandžio 8–12 d. Gargždų „Kranto“ pagrindinėje mokykloje siautė etnokultūros festivalis „Myliu Etno“. Festivalis rengiamas jau antrus metus ir šiemet festivalį iš dalies remia Klaipėdos rajono savivaldybės administracija.

 

Šių metų festivalio veiklos buvo skirtos Žemaitijos metams paminėti, o tam, kad jos pavyktų, pagelbėjo ir festivalio partneriai – Klaipėdos rajono švietimo centras bei Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyrius.

Festivalio „Myliu Etno“ metu vyko keletas veiklų. Kaip ir pernai jose buvo pakviesti dalyvauti įvairių Klaipėdos rajono mokyklų bendruomenių nariai. Buvo paskelbtas mokinių kūrybinių darbų konkursas „Mano Žemaitija“ ir net 13 laureatų darbų reprodukcijos išspausdintos festivalio kalendoriuje.

Balandžio 9 d. festivalio organizatoriai kvietė Klaipėdos rajono mokyklas prisijungti prie akcijos „Žemaitiškų liaudies dainų ir šokių diena mokykloje“, kurios metu mokyklų bendruomenių nariai mokėsi žemaitiškų šokių bei dainų. Džiaugiamės, kad akcijoje sudalyvavo Gargždų „Minijos“ progimnazija, Vėžaičių pagrindinė mokykla, Plikių I. Labutytės pagrindinė mokykla bei etnogrupė „Dainužė“.

Balandžio 10 d. „krantiškiai“ kvietė į šeimų turnyrą „Etnosmegenosūkis“, kuriame, atlikdami užduotis ir atsakydami klausimus apie Žemaitiją, varžėsi 7 šeimų komandos. Šią iniciatyvą palaikė ir prizais paskatino rėmėjai: kepykla-picerija „Ievos skanėstai“, kavinė „Rūta: saldainiai ir kava“ bei gėlių salonas „Pas Virginiją“.

Festivalio metu aktyvūs buvo ir mokyklos mokytojai. Lietuvių kalbos mokytoja Irena Žukauskienė kartu su septintokais surengė netradicinę lietuvių etnografijos pamoką, o technologijų mokytoja Daiva Kontrimienė mokinius mokė austi tradicines lietuvių liaudies juostas.

Visas projektas pritraukė apie 1 000 dalyvių, apėmė apie 9 mokymo ir visuomenines įstaigas, buvo įvykdyti 2 konkursai ir 8 veiklos bei renginiai, išleistas kalendorius su mokinių kūrybinių dailės darbų konkurso „Mano Žemaitija“ laureatų darbų reprodukcijomis.

Balandžio 12 d. įvyko baigiamoji festivalio „Myliu Etno“ vakaronė Klaipėdos rajono mokyklų bendruomenių nariams. Jos metu apdovanoti mokinių kūrybinių darbų konkurso „Mano Žemaitija“ laureatai. Mokyklos penktokų etnogrupė pristatė programą „Gyvenims ont rubežiaus“, kurioje papasakojo apie žemaičių ir mažlietuvių kultūrų panašumus ir skirtumus. Žemaitiškų šokių ir dainų mokė Gargždų kultūros centro Kvietinių skyriaus folkloro ansamblis „Kvėitys“. Susirinkusieji turėjo galimybę paragauti ir nacionalinio kulinarijos paveldo patiekalų. Didžiausias komplimentas ir įrodymas, kad festivalis pavyko buvo dalyvių reakcijos: vakarui besibaigiant dalyviai vis dar norėjo mokytis naujų šokių ir skirstėsi labai nenoriai, o susirinkęs jaunimas tarpusavyje kuždėjosi, kad tokios vakaruškos dažniau galėtų vykti.

 

V. Valaikės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 313 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,