Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Sidabro vainikėlyje“ – dvi pirmos vietos Veiviržėnų moksleiviams

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
V. Krauleidienės nuotr. V. Krauleidienės nuotr.

„Etninės kultūros negalima atskirti nuo visos kultūros. Tai yra viena iš ryškiausių mūsų kultūros spalvų. Etninė kultūra, kaip oras supa mus ir yra mumyse pačiuose. Mes jos nesuvokiam, kaip ir oro, kuriuo kvėpuojame“ (Lietuvių etnografas Norbertas Vėlius).

 

VšĮ Klaipėdos rajono amatų centras jau penkis metus vykdo veiklą, susijusią su etnine kultūra: pristato 19 tradicinių amatų edukacijų ir Žemaitijos kulinarinį paveldą, supažindina su tradicijomis ir papročiais. Vykdo bendrus projektus su švietimo ir ugdymo įstaigomis, Gargždų Trečio amžiaus universitetu, su neįgalius žmones vienijančiomis organizacijomis, verslo įmonėmis, Tautinių kultūrų centru ir kt.

Didžiausią dėmesį skiria vaikams ir jaunimui. Jau keturis metus dalyvauja vaikų neformalaus švietimo (NVŠ) programoje, kurios paskirtis – skatinti vaikų kūrybiškumą, tenkinti mokinių pažinimo, lavinimosi ir saviraiškos poreikius, tikslingą laisvalaikio praleidimą, padėti jiems tapti aktyviais visuomenės nariais. Amatų centre vaikai dirba pagal penkias akredituotas programas. Šiais metais NVŠ užsiėmimus lanko 168 vaikai. Čia niekas nevertina jų darbų pažymiais, bet kiekvienas nori pasigaminti kuo gražesnį, originalesnį gaminį.

Viena iš akredituotų programų „Amatų pynė“ suteikia lankytojams galimybę susipažinti su tradicine lietuvių liaudies grafika – medžio raižiniu. Šiuos užsiėmimus veda Valdonija Karaliūnienė – tautodailininkė, dailės mokytoja-ekspertė. Du šios programos lankytojai, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos moksleiviai Kostas Papievis ir Karolis Saunoris, paskatinti vadovės, pristatė savo darbus regioniniam moksleivių liaudies dailės konkursui „Sidabro vainikėlis“, kuris vyko Tauragėje, ir abu laimėjo pirmąsias vietas. Jų darbai iškeliavo į respublikinį „Sidabro vainikėlio“ turą Kėdainiuose. Jaunuoliams tai buvo didžiulis įvertinimas ir paskatinimas.

 

V. Krauleidienės nuotr.

 

Kaip pasakojo Valdonija Karaliūnienė: „Medžio raižinių technikos Karolis ir Kostas mokosi jau keletą metų. Čia svarbu piešinio kompozicija ir faktūrų tinkamas parinkimas. Darbas – vyriškas ir atsakingas, nes dirbama su aštriais, specialiais kaltais. Raižoma liepos medžio lentelė, o vėliau, padengus dažais, gaunamas atspaudas. Jeigu atspaudas netenkina, autoriaus raižinį dar galima šiek tiek koreguoti ir atspausti iš naujo ant popieriaus. Tikslingai renkamės Veiviržėnų architektūrinių objektų kompozicijas, kad jomis galėtume papildyti informaciją apie lankytinas vietas, taip puoselėdami istorinę krašto atmintį“.

Kai NVŠ programos vadovas dirba nuoširdžiai, profesionaliai, stengiasi pamatyti ir įvertinti vaikų sugebėjimus, domisi rajoniniais ir respublikiniais konkursais, skatina vaikus juose dalyvauti, ir rezultatą turime puikų.

Pačių NVŠ programų tvarkymas ir administravimas taip pat užima nemažai laiko, reikalauja tam tikrų žinių. Už konsultaciją ir pagalbą VšĮ Klaipėdos rajono amatų centro vadovė Valė Krauleidienė dėkinga Klaipėdos rajono švietimo skyriaus vyriausiajai specialistei Vilmai Gudzevičienei ir vyriausiajai specialistei Rasai Žvaginienei. Dirba tikrai puiki komanda. Be jų būtų labai sunku tinkamai sutvarkyti visus reikalingus dokumentus, kad vaikai nemokamai galėtų lankyti NVŠ užsiėmimus.

Daugiau informacijos apie regioninį moksleivių liaudies dailės konkursą „Sidabro vainikėlis“ rasite ČIA.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,