Logo
 Spausdinti šį puslapį

Narcizų pieva: gargždiškius džiuginanti bendruomenės idėja

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
S. Mažeikės nuotr. S. Mažeikės nuotr.

Pirmąjį gegužės sekmadienį, minint Motinos dieną, Gargždų miesto parke vyks jau ketvirtoji iškyla narcizų apsuptyje. Kaip gimė narcizų pievos idėja ir kaip sekasi ją puoselėti naujienų portalui „Mano Gargždai“ pasakojo Gargždų miesto bendruomenės narės Sandra Mažeikė ir Roma Litvinaitė.

 

Narcizai – parko atgaiva

Šiltą ir saulėtą pavasario dieną vaikštant Gargždų miesto parko takeliais galime girdėti skambantį vaikų juoką, sutikti nemažą būrį sportuojančių, gamta, gėlėmis besižavinčių ar tiesiog poilsiaujančių žmonių. Parkas ne visada buvo toks gyvas ir mylimas. Prieš 10 metų Gargždų miesto bendruomenė subūrė iniciatyvinę grupę ir pasirašę jungtinės veiklos sutartį su Savivaldybe parengė „Gargždų parko vystymo galimybių studiją“. Ši studija padėjo įgyvendinti gražią idėją – apleistą, menkaverčiais krūmynais prižėlusią ir menkai prižiūrimą teritoriją pavertė traukos objektu – įrengė vaikų žaidimo aikštelę. Pastačius vaikų žaidimų aikštelės įrenginius, sutvarkius teritoriją norėjosi erdvei sukurti akį traukiantį akcentą.

„Kai atsikėliau gyventi į Gargždus, vieta, kur dabar įrengta vaikų žaidimo aikštelė, buvo apleista. Parkas kaip parkas, bet toje vietoje augo atsitiktiniai krūmai ir medžiai. Vieną dieną radau želdynus išpjautus, sužinojau, kad miesto bendruomenė ėmė tvarkytis, tad prisijungiau prie jų. Pamažu kilo idėja aikštelės prieigose sodinti gėles. Visada norėjosi, kad čia kas nors žydėtų, nes visame parke nebuvo nei gėlių, nei žydinčių krūmų“, – pasakojo idėjos autorė Sandra Mažeikė, pridūrusi, kad narcizai pasirinkti todėl, kad nereikalauja ypatingos priežiūros, o žydi kasmet.

 

Viršijo lūkesčius

„Pradžioje vyko daug diskusijų, kaip ką daryti. Reikėjo parodyti pavyzdį, tad patys bendruomenės nariai surinkome 500 eurų ir nupirkome narcizų svogūnėlių. Norėjome, kad prie šios idėjos prisidėtų ir miesto gyventojai, todėl nusprendėme organizuoti akciją, per kurią žmonės dovanotų narcizų svogūnėlius. Kai gyventojai kartu puoselėja aplinką, prisideda prie to, kaip kas gali, tada ir noras saugoti atsiranda“, – teigė S. Mažeikė.

Bendruomenės atstovės prisiminė, kad pradžioje prašyta žmonių pervesti pinigų į banko sąskaitą, vėliau išgryninta idėja rengti iškylą, kurios metu už įvairias pramogas surinkti pinigai skiriami narcizų pievai plėsti.

Pernai sulaukta ir didelės staigmenos – Jungtinėje Karalystėje gyvenantis Remigijus Ačius ir kompanija COR DU Marketing LTD parkui padovanojo pusę tonos narcizų svogūnėlių.

„Buvusi bendruomenės pirmininkė Violeta Gedgaudienė pažįstama su šiuo žmogumi. Remigijus, matydamas mūsų meilę ir atsidavimą parke kuriamam grožiui, nusprendė taip pat prie to prisidėti“, – pasakojo pašnekovės.

Svogūnėlius pasodinti bendruomenei talkos metu padėjo gargždiškiai, o dalis šių dovanotų gėlių po kibirėlį iškeliavo ir į miesto ugdymo įstaigas.

Pasak Romos Litvinaitės, per pastaruosius ketverius metus, nuo iniciatyvos įgyvendinimo pradžios, parke jau pasodinta maždaug 56 tūkst. svogūnėlių, tad svajonė – pasodinti 10 tūkst. narcizų – įgijo didelį pagreitį ir viršijo lūkesčius.

 

Iškyla – jaukumui ir bendrystei

Jau šį sekmadienį Gargždų miesto bendruomenė kvies į tradicinę iškylą tarp narcizų. Atvykusiųjų laukia klounų teatro „Dulidu“ mažojo cirko spektaklis „Profesorius ir blusa“ pagal to paties pavadinimo H. K. Anderseno pasaką. Visi norintys galės pasivėžinti karieta. Vaikai turės galimybę pasipuošti veidukus piešiniais, pasidaryti laikinas tatuiruotes, žaisti su Klaipėdos lėlių teatro zuikiais, karstytis vaikų žaidimų aikštelėje, smaguriauti skanėstų, dalyvauti įvairiose edukacinėse veiklose. Kol mažieji pramogaus, tėčiai ir mamos galės mėgautis narcizų pievos grožiu, muzikos garsais.

Nors gėlės jau greičiausiai bus bebaigiančios žydėti, R. Litvinaitė teigia, kad ne vien jos, o vienybė svarbiausia: „Manome, kad šventės esmė – bendrystė. Norime, kad žmonės ateitų, pabūtų, pabendrautų ir, jeigu gali, prisidėtų.

Motinos diena iškylai pasirinkta neatsitiktinai – juk smagiau šią gražią dieną minėti gamtoje, bendraujant su artimaisiais bei draugais ir džiaugiantis gamta, nei užsidarius namuose.

 

Bendruomenė skaičiuoja antrą dešimtį

Praėjusių metų lapkritį Gargždų miesto bendruomenė minėjo 10-ies metų jubiliejų.

„Skaičiuodami vienuoliktus veiklos metus peržiūrėjome, kas nuveikta, ką reikėtų tęsti, išskyrėme pagrindines šventes ir joms rengti rašėme projektą. Dalis bendruomeninės narcizų šventės pramogų šiemet bus finansuojama iš to projekto lėšų“, – pasakojo R. Litvinaitė.

Gavus projektinių lėšų, pasak bendruomenės narių, pavyko įgyvendinti svajonę – į šventę pasikviesti teatro aktorius: „Kasmet norime daryti kažką naujo, kad nudžiugintume gargždiškius. Pagalbos neprašome, bet sulaukiame savanoriškų idėjų, paramos, taip šventė pamažu didėja, žinia apie ją sklinda plačiau.“

Kitos šventės, kurioms bendruomenė šiemet skirs dėmesį, irgi tradicinės – Joninės, Žibintų, kalėdinis paštas. Bus ir kai kas naujo – planuojama įsilieti į Gargždų miesto 766-ojo gimtadienio šventę.

„Sugalvojome pažvelgti atgal, kokios bendruomenės mieste veikė anksčiau, iki karo, tarpukariu. Labai stipri buvo žydų bendruomenė, veiklas vykdė ir liuteronų evangelikų bendruomenė, tad prisiminsime Gargžduose klestėjusius gargždiškių sambūrius, paminėsime. Miesto šventės metu vyks ekskursija „Žydiškieji Gargždai“, buvusios žydų sinagogos vietoje, prie dabartines „Time team“ krepšinio aikštelės, vyks litvakiškos muzikos grupės „Rakija Klezmer Orkestar“ koncertas“, – planais dalijosi R. Litvinaitė.

Pasak Gargždų miesto bendruomenės atstovių, smagu inicijuoti naujas idėjas Gargžduose, jas vystyti, auginti. Dar smagiau, kad vis daugiau gargždiškių prisijungia prie iniciatyvų. Tikimasi, kad ir pirmąjį gegužės sekmadienį vyksiantis piknikas tarp narcizų į parką sukvies daugybę gargždiškių, kurie ne tik mėgausis bendryste, renginiais, vaikų krykštavimu, dėmesiu mamoms, bet ir panorės prisidėti prie narcizų pievos Gargždų parke auginimo prisidėjimu pagal kiekvieno galimybes. O kas tokios galimybės neturi, tačiau nori prisidėti prie šios akcijos ir pasodinti savo narcizų, gali pervesti pinigų į Gargždų miesto bendruomenės sąskaitą:

AB Swedbank 73000

LT347300010132115190

Organizacijos kodas 302251456

Taip pat galima skirti 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

 

Sandros Mažeikės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,