Mano Gargždai



Rinkimų apylinkėse negalią turintys rinkėjai sulauks daugiau pagalbos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Teisingumo ministerijos nuotr. Teisingumo ministerijos nuotr.

Artėjant gegužės mėnesį vyksiantiems Prezidento, Europos Parlamento rinkimams ir dviem referendumams Teisingumo ministerija parengė rekomendacijas, kaip rinkimų apylinkėse bendrauti su rinkėjais ir padėti jiems atlikti pilietinę pareigą. Šie patarimai parengti kartu su negalios organizacijų forumu.

 

„Lietuvos piliečių laukia atsakingas laikas – reikės pareikšti savo valią dvejuose rinkimuose ir referendumuose. Nors negalią turintiems rinkėjams yra sudarytos geros sąlygos balsuoti, bendradarbiaudami su visuomeninėmis organizacijoms iki detalių išsiaiškinome, kokios problemos jiems kyla atėjus į rinkimų apylinkes, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Taip kilo idėja parengti rekomendacijas, kad rinkimų apylinkių darbuotojai, nepažeisdami įstatymo, galėtų jiems suteikti daugiau informacijos, padėti. Norime atkreipti rinkimų komisijų narių ir stebėtojų dėmesį, kaip sutikti neįgalius rinkėjus, pagelbėti jiems pasinaudoti savo rinkimų teise“.

Rekomendacijose akcentuojama, kad jeigu rinkėjas dėl neįgalumo negali pats balsuoti, jo prašymu rinkimų biuletenį užpildo pasirinktas asmuo. Kitas asmuo gali palydėti ir iki balsavimo kabinos, būti kartu, kol bus užpildytas rinkimų biuletenis. Tai daroma negalią turinčio akivaizdoje pagal jo nurodymą, paskui biuletenį užpildęs asmuo įmeta jį į balsadėžę.

Toks balsavimo būdas nėra laikomas įstatymo pažeidimu. Tačiau rinkimų komisijų nariams, rinkimų stebėtojams ir atstovams rinkimams draudžiama atlikti balsavimo veiksmus už neįgaliuosius.

Vyriausiajai rinkimų komisijai siūloma organizuoti mokymus rinkimų komisijų nariams, išplatinti rekomendacijas komisijose dirbantiems asmenims.

Teisingumo ministerijos parengtose rekomendacijose taip pat pateikti siūlymai, kaip bendrauti su regėjimo, klausos, judėjimo ar kitas negalias turinčiais rinkėjais.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 487 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,