Logo
 Spausdinti šį puslapį

Psichologas: energiškai stiprūs žmonės yra turtingi

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Energiškai stiprūs žmonės yra turtingi. Asociatyvi Corbis nuotr. Energiškai stiprūs žmonės yra turtingi. Asociatyvi Corbis nuotr.

Iš kur pasisemti energijos? Tokį klausimą sau užduoda dažnas į darbus įsisukęs verslininkas, neturintis laiko pomėgiams. Kaip neperdegti ir nepatirti energinio bankroto, pataria psichologas dr. Marius Daugelavičius.

Kiekvienas žmogus turi piniginių pajamų, išlaidų, pajamų šaltinių, bet gali patirti ir finansinį bankrotą. Lygiai tokia pat sistema ir su energija. „Mes iš kažkur jėgas imame, kažkur jas ir išleidžiame. Natūralu, kad tai yra ne tie patys šaltiniai“, – pokalbį apie žmogaus energijos vertę pradeda psichologas.

 

Apie energijos pajamas ir išlaidas

„Kai žmogus daro tai, ką reikia, jis jėgas eikvoja, nes reikia priversti save padaryti tai, ko nenori. Tokie darbai reikalauja žmogaus energijos. Ir kuo labiau jis nenori to daryti, tuo daugiau energijos jie suvalgo, – energijos išlaidas apibūdina pašnekovas ir pabrėžia, kad turint daug energijos išlaidų būtinos ir jos pajamos: – Kai žmogus daro tai, kas jam patinka ir teikia malonumą, tokia veikla yra energijos pajamos. Kai mes užsiimame mėgstama veikla, nepavargstame.“

 

Kada gresia energinis bankrotas?

„Energinis bankrotas – kai žmogus supranta, kad reikia ką nors daryti, bet nieko nedaro, nes neturi jėgų. Žmogus jaučiasi išsekęs, įsitempęs, menkiausia smulkmena jį išmuša iš pusiausvyros, vyksta nuolatiniai konfliktai, vyrauja bloga nuotaika, žmogus yra lyg perdegęs. Toks sindromas nustatomas žmonėms, kurie daug dirba, o galiausiai dėl energijos stokos negali tęsti savo veiklos“, – dažną verslininką užklupusią situaciją apibūdina dr. M. Daugelavičius.

„Kuo žmogus pareigingesnis, daro tai, ką reikia, tuo jis yra labiau gerbtinas. Tačiau taip jis save išeikvoja, nes daugybę darbų jam reikia padaryti, bet niekam neįdomu, ką jis nori daryti. O tai yra nuolatinės energijos išlaidos, – įprastą gero darbuotojo darbo dieną apibūdina psichologas M. Daugelavičius. – Didžioji dalis žmonių mėgstamos veiklos turi nedaug. Todėl kai kurie vos atsikėlę ryte yra energiškai bankrutavę. Jie pagalvoja apie tai, ką reikia padaryti, ir visos jėgos dingsta.“

Psichologas ragina po įtemptos veiklos atidėti net svarbius darbus, nes juos atlikti gali sektis kur kas sunkiau nei įprastai, o rezultatas tenkins mažiau, nei tikimasi.

 

Svarbus jėgų balansas

Daugybę verslo susitikimų turintiems ir svarbius darbus bei sprendimus priimantiems žmonėms, pasak psichologo, reikia atgauti tiek jėgų, kiek jų išeikvojama. Jei taip nėra, nėra ir energijos balanso.

„Minusinis balansas reiškia, kad žmogus nejaučia malonumo darydamas tai, ką privalo. Jis po pusdienio pavargsta, jaučia nuolatinį nuovargį, nes dirbti reikia prisiversti. Tuomet reikia iš rezervo paimti jėgų.“ O rezerve, anot psichologo, jų vis mažėja.

 

Kur yra energijos šaltiniai?

Psichologas dr. M. Daugelavičius pasakoja, kad kiekvienam žmogui energijos šaltinis yra vis kitoks. „Yra žmonių, kuriems namuose yra daug problemų, todėl parėjus namo visos jėgos dingsta. Kitas žmogus grįžta ir, jei jam gera šeimoje, jėgų pasisemiama. Svarbu, ar gera savoje erdvėje. Jeigu gera, pavyks pasisemti jėgų. O jei yra daug problemų, daug prievartos, žodžio „reikia“ ir mažai „noriu“, mažai savirealizacijos, tai ta veikla ir erdvė išsunkia“, – pasakoja psichologas.

Pasak jo, svarbu mėgstamos veiklos nepaversti rutina, kuri vėliau jėgas ne duotų, o atimtų. „Sakoma: nori užmušti hobį, padaryk jį darbu“, – patvirtina psichologas.

 

Energiškai stiprus = turtingas

„Žmonės, kurie yra paklusnūs ir daro tik tai, ką reikia, niekada nebus energiškai stiprūs. Jie visai nerealizuoja savęs kaip asmenybės, nedaro to, ką nori. O kuo daugiau žmogus daro tai, ką nori, kas jam patinka, tuo stipresnis yra“, – dėsto dr. M. Dugelavičius.

Psichologas patikslina, kad tik tie, kurie turi daug energijos, subalansuoja jos pajamas ir išlaidas, gali sėkmingai kopti karjeros laiptais.

„Tie, kurie sukuria didelį verslą, dažniausiai būna energiškai stiprūs. Jie nesitaiksto prie aplinkybių, o padaro taip, kad jos klostytųsi pagal juos. Jie yra stipresni ir dažnai daugiau pasiekia už kitus, todėl gali gyventi pagal save. Tokie žmonės yra turtingi. Jei jie nebūtų energiškai stiprūs, negalėtų turėti tokio verslo“, – baigdamas pokalbį sėkmės lydimus verslininkus apibūdina psichologas.

 

 

bzn

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,