Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kas gali balsuoti rinkimuose į Europos Parlamentą?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Gegužės 23–26 d. dienomis visose Europos Sąjungos (ES) šalyse bus renkami Europos Parlamento nariai, kurie rinkėjų interesams atstovaus penkerius metus.

 

Lietuvos Respublikos piliečiai, norintys balsuoti rinkimuose į Europos Parlamentą, rinkimų dieną turi būti ne jaunesni kaip 18 m. amžiaus. Rinkimuose nedalyvauja asmenys, teismo pripažinti neveiksniais rinkimų srityje.

Europos Sąjungos valstybių narių yra 28: Airija, Austrija, Belgija, Bulgarija, Čekija, Danija, Estija, Graikija, Ispanija, Italija, Jungtinė Karalystė, Kipras, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Švedija, Vengrija ir Vokietija.

Pagal Europos Sąjungos direktyvą ir Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymą, kitų ES valstybių narių piliečiai, gyvenantys Lietuvoje, turi teisę pasirinkti, kurioje valstybėje narėje balsuos – Lietuvoje ar savo kilmės valstybėje.

Renkant Europos Parlamentą dvigubas balsavimas yra draudžiamas. Rinkėjai savo teisę balsuoti įgyvendina arba gyvenamosios vietos ES valstybėje narėje, arba ES kilmės valstybėje. Joks asmuo per tuos pačius rinkimus negali balsuoti daugiau kaip vieną kartą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,