Logo
 Spausdinti šį puslapį

Auksą tikrina kąsdami, užuolaidas - virindami

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Mažus vaikus auginančioms mamoms E. Paulikienė pataria pirkti neryškių, pastelinių, žemiškų spalvų vaikiškus rūbelius . Jie – mažiau apdoroti, nedirgina odos. S.Gulbino nuotr. Mažus vaikus auginančioms mamoms E. Paulikienė pataria pirkti neryškių, pastelinių, žemiškų spalvų vaikiškus rūbelius . Jie – mažiau apdoroti, nedirgina odos. S.Gulbino nuotr.

Jau 18 metų prekybos versle dirbanti parduotuvių  „Minimagas“, „Tauri dovana“ ir „Siūlė“ vadovė Elina Paulikienė pastebi, jog pirkėjams neretai pritrūksta paprasčiausių buitinių ir paprastų patarimų, kaip prižiūrėti daiktus. „Kartais tereikia elementarių dalykų, kad nusipirktas ir nepigiai kainavęs daiktas tarnautų gerokai ilgiau“, - įsitikinusi E. Paulikienė.  

„Kartais susiduriu su klientų nuomone, kad štai, ką tik įsigytas daiktas nebe taip blizga, neteko spalvų ir neva yra nekokybiškas. Tačiau išklausius istoriją iki pabaigos neretai paaiškėja, kad žmogus papraščiausiai netinkamai pasielgė su preke, kuri buvo ir kokybiška, ir turėjo tarnauti ilgai. Todėl norėtųsi pasidalinti elementariais patarimais, kuriais verta pasinaudoti perkant ar jau įsigijus prekę“, - kalbėjo E. Paulikienė.

 

Rusiškas auksas – nebūtinai geresnis

E. Paulikienė prisiminė kuriozišką atvejį, kada vienas klientas, įsigijęs aukso dirbinį, jo kokybę tikrino kąsdamas dantimis. Be jokios abejonės, tauriame metale paliko žymės, o pirkėjas prekę pavadino nekokybiška.

„Auksas, kaip ir sidabras, yra ganėtinai minkštas metalas. Ir jo tikrai nereikia tikrinti kandant, nes net ir prabangiausioje parduotuvėje įsigytas daiktas bus apgadintas. Dar vienas atvejis – moteris nusipirko auksinį žiedą ir jį mūvėdama kasė bulves. Paskui skundžiasi, kad dirbinys prastas, greitai apsibraižė.Tačiau tiesa ta, kad reikia žinoti, kur ir kaip papuošalus nešioti. Juk su baline suknele buities darbų nedirbame. Papuošalai yra pasipuošti, tad dirbant juos vertėtų nusiimti – tarnaus ilgai“, - linksmas istorijas prisiminė E. Paulikienė.

Pasak E. Paulikienės,  kartais  tenka išgirsti nuomonę, kad Gargžduose juvelyrika nėra tokios aukštos kokybės, Klaipėdoje papuošalai yra geresni. Tačiau pasirodo, kad visoje Lietuvoje tauriųjų metalų gaminiams taikomi  vienodai griežti reikalavimai.

 Lietuvos prabavimo rūmai  vykdo veiklos, susijusios su sidabro ir aukso dirbiniais, priežiūrą – be ekspertų patikros, ekspertizės į parduotuvę nepatenka nė vienas gaminys. Kiekvienas yra įvertinamas, ar atitinka pasaulinius standartus ir tik tada žymimas valstybiniu ženklu - praba. Lietuvos prabos ženklas yra su Vyčiu. Pavyzdžiui, pasaulinis aukso standartas yra 585 praba. Tai reiškia, kad iš 1 tūkstančio dalelių nurodytas skaičius yra aukso dalelės. Žmonės įsitikinę, kad  tarybinis auksas geresnis, tačiau šių aukso dirbinių praba iš tiesų yra mažesnė – 583, o rausvas jis todėl, kad į aukso lydinį įmaišoma vario. Aukso dirbinys gali būti baltos spalvos, nes aukso lydinyje įmaišoma sidabro. Praba bus ta pati, o spalva skiriasi. Dar auksas žymimas karatais –585 praba atitinka 14 karatų“, - juvelyrikos subtilybes atskleidė E. Paulikienė.

Ji patikino, kad tie dirbiniai, kurie parduodami jų parduotuvėse, yra aukštos kokybės ir patikrinti nepriklausomų ekspertų, visi prabuojami valstybinėse prabavimo įstaigose. Griežtų taisyklių turi laikytis kiekviena įmonė, prekiaujanti juvelyrikos dirbiniais. Ši veikla yra galima tik gavus specialius leidimus - yra licenzijuojama. Lietuvos prabavimo rūmai griežtai prižiūri - bent kartą per metus tikrina dirbinius ir visus dokumentus, susijusius su šia veikla.

„Yra tekę girdėti kalbų: štai, kokią storą aukso grandinę nusipirkau užsienyje ir kainavo kelis kartus pigiau, negu Lietuvoje. Ir tikrai gaminyje įspausta  14 karatų arba 585. Tačiau tai nėra nepriklausomo eksperto ženklas, o reiškia, kad grandinė tik padengta 14 karatų auksu, o viduje – pigus metalas. Pardavėjai, ypač rytų šalyse, šį faktą nutyli. Pirkti  gatvėje papuošalų taip pat nerekomenduojama“, - patarė E. Paulikienė.

 

Kokybė – nebūtinai ryškių spalvų

Audiniais, patalyne bei rūbais prekiaujančių parduotuvių vadovė E. Paulikienė pasakojo ne kartą susidūrusi su neįtikėtinomis daiktų priežiūros istorijomis. Anot verslininkės, žmonės kartais su daiktais pasielgia taip keistai, kad belieka tik patarti kitą kartą taip nesielgti.

„Nusipirko moteris sintetines užuolaidas ir prieš kabindama nusprendė jas išvirinti. Neįsivaizduoju kam, bet aišku, kad po tokios procedūros užuolaidų kabinti nebuvo galima. Ir teko paaiškinti, kad ne prekė yra nekokybiška, o nekokybiškas elgesys su ja. Žinau, kad žmonės virina ir naują patalynę. To daryti nebūtina ir net nerekomenduojama, ypač, jei gaminys yra ryškių spalvų, nes karšta temperatūra blukina spalvą. Spalvotiems audiniams nebe reikalo yra išrasti ir specialūs skalbimo milteliai“, - teigė E. Paulikienė.

Mažus vaikus auginančioms mamoms E. Paulikienė pataria pirkti neryškių, pastelinių, žemiškų spalvų vaikiškus rūbelius . Jie – mažiau apdoroti, nedirgina odos.

„Jei natūralaus pluošto rūbas yra ryškus, vadinasi, daugiau paveiktas chemijos. Todėl nereikia stebėtis, kad mūsų parduotuvės kūdikių skyriuje rūbai yra ramių spalvų, neryškūs – jie paprasčiausiai natūralūs, aukštesnės kokybės. Žmonės dar turi išmokti skaityti ir audinio sudėtį. Nereikia bijoti viskozės - tai ne sintetika, o dirbtinė, iš natūralių produktų, medžio plaušo, pagaminta medžiaga. Lygiai taip pat ir satinas nėra sintetika. Tai - aukštos kokybės medvilnė. Nereikia bijoti naujovių“, - ragino E. Paulikienė.

Ji patarė būti atidiems renkantis odos gaminius – pinigines, rankines, batus.

„Minimage“ ir „Dovanoje“ prekiaujame itin aukštos kokybės „Bond“ piniginėmis ir diržais. Jie – iš kokybiškos galvijų natūralios odos, patvarūs. Tai patvirtina klijentų geri atsiliepimai. Šiomis dienomis labai sunku atskirti, ar gaminys iš odos ar jos pakaitalo. Faktas tas, kad tikros odos rankinės be 300 litų nenupirksi. Tik kartais klausimas, kas geriau – ar aukštos kokybės odos pakaitalas ar pigi, plona oda“, - svarstė E. Paulikienė.

 

Daugėja gudraujančių

E. Paulikienė pastebėjo, kad vis daugėja žmonių, kurie nesąžiningai nori pasinaudoti savo teisėmis, kurios iš tiesų jiems nepriklauso.

Anot jos, tikrai būna atvejų, kai pardavėjai privalo priimti nekokybišką prekę, pakeisti ją nauja ar grąžinti pinigus. Deja, atsiranda tokių, kurie dirbiniu pasipuošia vienam vakarėliui ir jį nori grąžinti.

„Parduotuvė nėra nuomos punktas. Yra buvęs atvejis, kada tėvai vaikui sandalus nupirko gegužės mėnesį, o grąžinti sumanė rugsėjį – neva, šie per greitai apsitrynė. Žinoma, vaikas su jais bėgiojo visą vasarą – natūralu, kad sandalai apsitrynė. Pagal įstatymus neprivalome priimti ir kūdikių rūbų. Vis dėlto, esame lankstūs ir kartais kūdikių rūbus priimame atgal, jei jie nėra nešioti. Juk gali nutikti, kad parinks netinkamą dydį. Visada esame supratingi klientams, tad iš jų tikimės to paties. Žinant savo teises, nereikia pamiršti pareigų – šis posakis turbūt tinka ir pardavėjui, ir pirkėjui. Mūsų tikslas - pateikti Klaipėdos rajono gyventojams itin platų įvairių prekių asortimentą kasdienai ir šventėms, ir kuo patrauklesne kaina. Stengiamės ir dirbame - klientų patogumui, todėl darome viską, kad gyventojai būtų patenkinti mumis. Palyginus su didžiaisiais prekybos tinklais – mes tik maža įmonė, turinti keletą parduotuvių, tačiau viso kolektyvo nuomone, tai ir yra „Taurunijos“ stiprioji pusė. Mes pažįstame savo klientus, stengiamės dėl jų, klausomės jų. Juk mes gimėme, užaugome ir gyvename Gargžduose, tad pirkėjai mūsų draugai, giminės, kaimynai“, - sakė E. Paulikienė.  

 

Pavasario proga ,,Minimagas" palepins vieną iš savo naujų Facebook gerbėjų. Spausk patinka čia ir galbūt tau atiteks ,,Minimago" dovana.

 

Stasio Gulbino nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,