Mano Gargždai



Respublikiniame konkurse „Minija“ – pirma

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Nerijos Valinčienės nuotr. Nerijos Valinčienės nuotr.

Praėjusį savaitgalį Marijampolėje vyko liaudiškų šokių ansamblių konkursas „Kadagys‘2019“, skirtas žymaus Lietuvos choreografo, sceninio liaudies šokio pradininko, Dainų švenčių baletmeisterio Juozo Lingio 100-mečiui paminėti.

 

Tai respublikinis liaudiškų koncertinių programų konkursas, kuriame varžosi akademinio jaunimo, vyresniųjų ir senjorų liaudiškų šokių ansambliai. Senas tradicijas turintis renginys, Lietuvos nacionalinio kultūros centro rengiamas nuo 1995 metų kas ketverius penkerius metus, šiemet vyko jau šeštą kartą.

„Pasirengimas konkursui išjudina šalies ansamblių veiklą: atnaujinamos programos, kuriami nauji šokiai, dainos ir instrumentiniai kūriniai, intensyviau repetuojama, stengiamasi įsigyti naujų sceninių kostiumų. Dėl to liaudies menas nūdienos modernėjančioje visuomenėje įgauna didesnį populiarumą, o tai akstinas burtis naujiems šokių kolektyvams“, – pasakojo konkurso organizatorė, choreografė Gražina Kasparavičiūtė.

Šiemet vienas iš konkurso reikalavimų – į repertuarą įtraukti naujų arba rečiau šokamų kompozicijų, parodyti, kad liaudies sceniniai šokiai gali būti pateikiami šiuolaikiškai, moderniai, skambant ir šių dienų muzikai, bet išlaikant lietuviškų šokių tradicijas. Liaudiškų šokių ansamblius draugėn suburiantį renginį kiekvienąkart lydi gražūs tikslai – puoselėti lietuvių liaudies sceninį šokį, skatinti kurtis naujus bei remti veikiančius šokių ansamblius ir jų vadovus, ugdyti šokėjų sceninę kultūrą. Kiekvienas konkursas įpareigoja ansamblius kuo šauniau pasirodyti, tobulėti ir geriau pasirengti būsimoms Lietuvos dainų šventėms.

Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblis „Minija“ – nuolatinis „Kadagio“ konkurso dalyvis. Šiemet pasirodymus vertino kompetentinga komisija, vadovaujama VDU profesorės Laimutės Kiselienės, komisiją sudarė baletmeisteriai, muzikai bei vokalo specialistai. Vertinant ansamblių pasirodymą buvo atsižvelgta į programos originalumą, savitumą, ansamblio meninį lygį, sceninę kultūrą. Visą konkursą vedė ir saviveiklininkus palaikė ilgametis LRT diktorius Juozas Šalkauskas.

Sveikinimo žodį tarusi komisijos pirmininkė Laimutė Kiselienė, pabrėžė, jog su šokėjais, muzikantais ir dainininkais į Lietuvą atėjo tikrasis pavasaris. Ji sakė, jog visi konkurso dalyviai nusipelnė pačių gražiausių žodžių ir visiškai nesvarbu, kokia vieta užimta, svarbiausia – bendrystė, mėgavimasis tuo, kas gyvenimą padaro spalvingesnį. Su ašaromis akyse stebėjome senjorų, įvairiuose ansambliuose šokančių ar muzikuojančių aštuoniasdešimtmečių ir net vyresnių, pagerbimo ceremoniją. Karštų plojimų susilaukė ypač jaudinantis, kiek netikėtas susitikimas: Juozas Šalkauskas pasveikino savo darželio auklėtoją bei mokytoją, dar ir dabar tebešokančius senjorų šokių ansamblyje „Jievaras“ iš Joniškio.

„Norite gyventi ilgai – šokite!“ – linkėjo visiems konkurso vedėjas.

 

Nerijos Valinčienės nuotr.

 

Ir štai atėjo pati neramiausia renginio dalis – rezultatų paskelbimas. Buvo apdovanoti visų ansamblių, dalyvavusių konkurse, vadovai, išraiškingiausi šokėjai, paskelbti patys šauniausi konkurso muzikantai. Jais tapo „Minijos“ kapela, vadovaujama Donato Merkelio. Pagaliau skelbiami viso konkurso rezultatai – pirmąją vietą vyresniųjų liaudiškų šokių ansamblių grupėje, atlikęs programą „Žemaitėje brongi, mes tava vaka“, užėmė Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblis „Minija“.

„Minijiečiai“ labai didžiuojasi savimi, savo ansambliu ir nuoširdžiai dėkoja visiems palaikiusiems besiruošiant konkursui. Pačius šilčiausius padėkos žodžius taria ansamblio vadovams – Birutei Oželienei, Genovaitei Putienei, Donatui Merkeliui, Audronei Balsienei. Dėkoja už pasitikėjimą, kasdienį nelengvą darbą, už rūpestį ir šilumą! Na, ir tikisi, jog „Minija“, ne vieną dešimtmetį galinga šokio, muzikos, dainos banga užliejusi visus Gargždus, dar ilgai džiugins visų rajono gyventojų širdis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 346 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,