Logo
 Spausdinti šį puslapį

Specialistai įspėja: būkite atsargūs pirkdami socialiniuose tinkluose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Pastaruoju metu Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba sulaukia vis daugiau vartotojų prašymų apginti jų pažeistas teises sudarius pirkimo-pardavimo sandorį socialiniuose tinkluose.

 

Vartotojai, peržiūrėdami informaciją socialinio tinklo naujienų sraute, dažnai pamato patrauklų skelbimą apie siūlomą įsigyti prekę, paslaugą. Dalis tokių prekeivių, ypač turinčių didelį sekėjų ratą, prekes parduoda tiesiog savo paskyroje, kiti įdeda šiek tiek daugiau pastangų ir savo parduodamoms prekėms sukuria atskirus profilius. Kol vieni socialinio tinklo vartotojai parduoda savo nebereikalingus daiktus, kiti rimtai įsitraukia į prekybinę veiklą ir parduoda savo kuriamas ar perparduoda kitur įsigytas prekes, nesilaikydami nuotolinei prekybai taikomų privalomųjų reikalavimų.

 

Žinokite, iš ko perkate

Jeigu socialiniame tinkle paskyrą turintis vartotojas sumano vystyti elektroninę prekybą ir gauna iš to pajamas, tokia veikla turi būti įteisinta. Kokią veiklos formą pasirinkti, asmuo sprendžia pats, o reikiamus dokumentus bei informaciją apie legaliai komercinei veiklai keliamus reikalavimus galima gauti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Kas nutinka, jeigu prekė įsigyjama iš kito vartotojo, kuris nevykdo komercinės veiklos? Tokio asmens teisės nėra saugomos vartotojų teisių apsaugą reglamentuojančių teisės normų, nes vartojimo santykiai susiklosto tada, kai viena sandorio pusė yra vartotojas, įsigyjantis prekes ar paslaugas savo asmeniniams poreikiams tenkinti, o kita šalis – verslininkas, fizinis arba juridinis asmuo, savo prekybos, verslo, amato arba profesijos tikslais siekiantis sudaryti ar sudarantis sutartis. Taigi, jeigu įsigyta prekė yra nekokybiška, nepristatoma ar tiesiog nebepatinka ir pirkėjas nori ją grąžinti, čia vartotojų teises ginančios institucijos padėti negali ir tokie ginčai turėtų būti sprendžiami šalių susitarimu, o nesutarus – bendrosios kompetencijos teisme.

 

Patikrinkite informaciją apie pardavėją

Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį įsigyjant prekes socialiniuose tinkluose? Peržiūrėkite, kokią informaciją apie save pateikia pardavėjas. Jeigu prekes parduoda įmonė arba kitas komercinę veiklą vykdantis asmuo, savo paskyroje toks asmuo privalo nurodyti pavadinimą, registracijos adresą, informaciją apie vykdomos veiklos formą, kontaktinius duomenis (buveinės adresą, telefono numerį, el. pašto adresą), informaciją apie prekių gražinimą, prekių kainą. Taip pat labai svarbu skaityti kitų vartotojų atsiliepimus ir, jeigu yra galimybė, už prekes mokėti ne iš anksto, bet pasirinkti atsiskaitymą su kurjeriu, tokiu atveju apsisaugosite nuo nesąžiningų prekeivių, kurie neišsiunčia prekių, už kurias iš anksto sumokėjote.

 

Pardavėjas nenurodo kontaktų – nepasikliaukite juo

Svarbu pažymėti, kad komercinę veiklą vykdantis asmuo privalo nurodyti kontaktinius duomenis, kuriais vartotojas galėtų susisiekti su pardavėju. Jei tokios informacijos pardavėjas nenurodo, su problema susidūrusius vartotojus blokuoja ar riboja jų prieigą prie paskyroje pateikiamos informacijos, rekomenduojame iš jo nepirkti, nes ginčo atveju identifikuoti šį galimai nesąžiningą verslininką labai sudėtinga, ir tokiu atveju atsakomybę dėl pasekmių gali tekti prisiimti patiems. Neretai tokių pardavėjų sąskaitos yra bankuose kitose ES valstybėse narėse ar už ES ribų, todėl apginti pažeistas teises yra sudėtinga ir ilgai trunkanti procedūra.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,