Mano Gargždai



Viso pasaulio jaunimas susivienijo vardan savo ateities

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
G. Petruokaitės nuotr. G. Petruokaitės nuotr.

Gegužės 24-ąją visame pasaulyje vyko mokinių eisenos ir protestai, kurių tikslas buvo atkreipti valdžios dėmesį ir paskatinti ją imtis reformų dėl globalinio atšilimo problemos. Naujausiais duomenimis, prie šio judėjimo prisidėjo daugiau nei 131 šalis, o protestai vyko daugiau nei 1 623 vietose. Žinia pasiekė ir Lietuvą – šalies jaunimas taip pat protestavo Vilniuje ir Klaipėdoje.

 

„Fridays for Future“ – taip vadinasi judėjimas, kuris prasidėjo praėjusią vasarą. Jo pradininkė – 16-metė švedė Greta Thunberg, nominuota net Nobelio taikos premijai. Ji nuo 2018 metų rugpjūčio kiekvieną penktadienį rengia protestus prie parlamento Stokholme. Gretos idėjos greitai pasklido po pasaulį ir vis daugiau jaunų žmonių sekė merginos pėdomis.

Džiugu, jog ir Lietuvoje buvo imtasi veiksmų. Štai Klaipėdoje renginį organizavo 16-metės Milda Matulevičiūtė ir Skaistė Svajonė Jazilionytė. Jos ir kiti savanoriai protesto metu ne tik dalyvius, bet ir praeivius ragino pasirašyti peticiją, kuri bus įteikta Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui. Visi dalyviai, kurių buvo daugiau nei 150, atsinešė spalvingus ir svarbią žinutę siunčiančius plakatus, su kuriais žygiavo Tiltų gatve nuo Senojo turgaus iki Atgimimo aikštės. Buvo justi, jog visiems susirinkusiems nuoširdžiai rūpi jų ir Žemės ateitis.

Eisenoje dalyvavo ir 7 Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokinės – Kamilė Čėsnaitė, Viktorija Uosytė, Aurėja Galminaitė, Emilija Armonaitė, Gabrielė Nižinskaitė, Roberta Eringytė ir Gabrielė Petruokaitė. Pasak jų, buvo nuostabu prisidėti prie tokio reikšmingo įvykio. Merginos teigia, jog stengiasi mažinti vartojamo plastiko kiekį, atsakingai rūšiuoja, kelios iš jų yra vegetarės, todėl labai džiaugėsi galėdamos prisidėti prie to, kas joms iš tiesų rūpi.

 

Protestas surengtas ir Klaipėdoje. G. Petruokaitės nuotr.

 

Tuo tarpu mokslininkai teigia, jog mums liko tik 12 metų situacijai keisti. Vėliau, anot jų, gali prasidėti sausros, potvyniai ir skurdas, kurių nebepajėgsime suvaldyti. Todėl mokiniai, išgąsdinti tokios savo ateities vizijos, streikuodami viliasi, jog bus atsižvelgta į jų veiksmus ir imtasi ryžtingų priemonių šiai globalinei problemai spręsti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 253 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,