Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono gyventojai už šiukšles mokės brangiau

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Šiandien Klaipėdos rajono taryba jau ketvirtą kartą svarstė atliekų rinkliavos didinimo klausimą. Nors pagaliau buvo nuspręsta, jog mokestis didės iki 274 Lt už toną atliekų, politikai pasiduoti nežada – sieks pertvarkos.

 

Šiandien susirinkę rajono Tarybos nariai šį klausimą svarstė daugiau nei valandą. Buvo ne tik diskutuojama, kaip sumažinti išvežamų šiukšlių kiekį bei vartų mokesčio dydį, bet ir žarstomasi kaltinimais vieni kitiems – esą kur Tarybos nariai buvo anksčiau, kai dar tik buvo užsiminta, jog mokesčiai gali didėti.

Kritikos sulaukė ir Tarybai vadovavęs meras Vaclovas Dačkauskas, kurio žmona turi UAB „Gargždų komunalinės paslaugos“ akcijų. Šįkart jis nuo klausimo svarstymo bei balsavimo nenusišalino, nors tai anksčiau buvo padaręs.

Vasario 1 d. VšĮ „Gargždų švara“ Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC) buvo įsiskolinusi beveik 349 tūkst. litų, atliekų vežėjui UAB „Ekonovus“ – kiek daugiau nei 236 tūkst. litų. Tarybos nario Laimono Straukos teigimu, dėl šių skolų yra kaltas tik 31,7 proc. padidėjęs sąvartyno vartų mokestis. Jis skatino „Gargždų švarą“ kreiptis į teismą ir prašyti skirti ekspertizę, kuri parodytų, ar minėto mokesčio padidinimas buvo pagrįstas.

Kai kurie politikai ragino kolegas greičiau apsispręsti – esą gumos tempimas bus ne į naudą ir taip prasiskolinusiai „Gargždų švarai“ bei gyventojams. Pastarųjų atstovai, posėdžio metu gavę teisę pasisakyti, piktinosi didėjančiais mokesčiais ir politikų negebėjimu pasipriešinti neva savivaldybę kontroliuojančiam KRATC.

„Mes kovosime, nemokėsime“, – politikams rėžė kovingai nusiteikusi moteris.

Jau rašėme, kad po sausį vykusio posėdžio Taryba kreipėsi į KRATC su pasiūlymais dėl rajono savivaldybei nustatyto vartų mokesčio perskaičiavimo. KRATC parengtame atsakyme tvirtinama, kad vienintelis galimas įgyvendinti pasiūlymas yra Vėžaičių aikštelės sąnaudų perskaičiavimas, nes ji kol kas dar nėra pradėta eksploatuoti, tačiau ir tai galima padaryti tik skaičiuojant 2015-ųjų vartų mokestį.

Tarybai pagaliau pasirengus priimti sprendimą, nesuveikė elektroninė balsavimo sistema, buvo balsuota du kartus. Už pasiūlymą didinti vartų mokestį iki 274 Lt už toną komunalinių atliekų pritarė 13 iš 25 posėdyje dalyvavusių Tarybos narių, 2 susilaikė.

Vis dėlto politikai nežada nuleisti rankų – bus kuriamas planas, kaip KRATC iš UAB paversti viešąja įstaiga – esą tuomet nebebus pelnomasi iš gyventojų ir bus lengviau kontroliuoti jos veiklą.

Mokestis didės jau nuo kovo mėnesio. Už gyvenamąjį namą mieste per metus teks sumokėti 270 Lt, už vieną namų valdą kaime – 190 Lt. Už butą mieste reikės pakloti 205 Lt, kaime – 190 Lt. Mokesčio našta guls ir ant sodininkų pečių. Už žemės sklypą su nameliu kasmet reikės sumokėti 79 Lt. Už šiukšles susimokėti turės ir tie sodininkai, kurių sklypuose jokių statinių nėra. Mokestis už plyną sodo lauką – 40 Lt.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,