Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šiemet neleista realizuoti beveik 80 t nesaugios vištienos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistams vykdant sustiprintą valstybinę maisto kontrolę šalies keliuose, mėsos perdirbimo įmonėse, parduotuvėse, turgavietėse, sandėliuose, per penkis šių metų mėnesius uždrausta realizuoti beveik 80 tonų nesaugios vištienos.

 

Vykdydami valstybinę maisto ir veterinarinę kontrolę, VMVT inspektoriai vertina, ar lietuviška ir iš kitų šalių įvežta paukštiena yra saugi ir kokybiška. Šių metų sausio–gegužės mėnesiais buvo atrinkta daugiau kaip 500 šviežios ir šaldytos vištienos mėginių. Iš jų, net 40 mėginių nustatyta mikrobinė tarša įvairių rūšių salmonelėmis (Salmonella Infantis, Salmonella Livingstone, Salmonella Enteritidis, Salmonella Kentucky).

„Įvertinus laboratorinių tyrimų rezultatus, įmonėms iš viso uždrausta realizuoti beveik 80 tonų nesaugios šviežios ir šaldytos vištienos. Pastebime tendenciją, jog didžioji dalis mikrobiologinių reikalavimų neatitikusios vištienos į mūsų šalį buvo atvežta iš Lenkijos. Nesaugią lenkišką paukštieną Lietuvoje platinusios įmonės sulaukė ne tik sankcijų, bet ir nurodymų griežtinti vidaus savikontrolės procedūras ir griežčiau rinktis tiekėjus. Pagrindiniu kriterijumi turėtų tapti ne vien kaina, bet visų pirma produkcijos saugos ir kokybės rodikliai. Net ir nedidelė nesaugios paukštienos partija gali užteršti gamybos patalpas ir įrengimus, o nesiėmus efektyvių priemonių taršai nukenksminti gamybos metu, pasekmės gali būti liūdnos“, – patikrinimo rezultatus komentavo VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius.

VMVT duomenimis, šiais metais Kauno ir Šiaulių vaikų lopšeliuose-darželiuose fiksuoti 2 apsinuodijimo maistu protrūkiai, kurie kilo dėl iš nesaugios lenkiškos vištienos ruoštų patiekalų. Protrūkių metu salmonelioze iš viso susirgo 18 vaikų.

Apie visus teigiamus tyrimų rezultatus VMVT informavo Lenkijos kompetentingą instituciją ir kitas Europos Sąjungos valstybes nares Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF. Šioje sistemoje dėl nesaugios lenkiškos vištienos per pastaruosius 5 mėnesius jau užregistruoti 67 pranešimai, kuriuos pateikė ne tik Lietuva, bet ir Čekija, Lenkija, Italija, Nyderlandai, Belgija, Vokietija, Kroatija, Estija, Norvegija, Slovėnija, Slovakija.

VMVT primena, kad salmonelioze žmonėms užsikrėsti didžiausia tikimybė karštuoju vasaros metu. Ligos protrūkius dažniausia sukelia salmonelėmis užterštas žalias gyvūninis maistas: paukštiena, pienas, kiaušiniai, jautiena, kiauliena. Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 12–72 valandoms po užsikrėtimo ir trunka 4–7 dienas. Siekiant išvengti susirgimo, būtina tinkamai termiškai apdoroti žalią gyvūninį maistą, laikytis asmeninės higienos ir saugaus maisto tvarkymo principų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,