Logo
 Spausdinti šį puslapį

Per karščius atšaukti pamokų rajono mokyklos neskuba

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr. Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr.

Pastarosiomis dienomis oro temperatūrai šoktelėjus virš 30 laipsnių karščio, bendro lavinimo mokyklos susirūpino dėl ugdymo proceso kokybės užtikrinimo bei moksleivių savijautos. Klaipėdos rajono savivaldybės švietimo skyriaus duomenimis, buvo gautas vienas pranešimas, jog vienoje iš rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų dėl karščio sutriko vaiko sveikata, teko kviesti medikus.

 

Nevienodas lankomumas

Nepanoręs plačiau komentuoti įvykio, Klaipėdos rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius patikino, jog padėtis kontroliuojama ir kiekviena įstaiga, atsižvelgdama į konkrečias situacijas, stengiasi priimti racionaliausius sprendimus.

„Organizuojamos netradicinės pamokos. Kai kurios klasės ar klasių grupės pasinaudoja naujomis galimybėmis nemokamai lankytis kultūros įstaigose ar paplaukioti laivais Kuršių mariose. Įvairias formas pasirenka, tačiau dažniausiai tiesiog sutrumpina pamokų laiką“, – komentavo A.  Petravičius.

Anot Švietimo skyriaus vedėjo, šiandien, lauke tvyrant rekordiniam karščiui, ministerijos rekomendacija leisti vaikams neiti į mokyklą pasinaudojo tik viena ugdymo įstaiga – Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija.

„Žinoma, turime stebėti orų prognozes. Šiandien sinoptikai prognozavo piką, pačią aukščiausią temperatūrą, tačiau, artimiausiomis dienomis pamažu turėtų būti vėsiau“, – sakė pašnekovas.

Pasak A. Petravičiaus, Švietimo skyrius didelio priešiškumo iš tėvų pusės nepajuto. Anot pašnekovo, priešingai, daugelis mamų ir tėčių supranta, kad pakeisti situaciją mokyklos nelabai gali.

Klaipėdos rajono ugdymo įtaigų lankomumas, pasak A. Petravičiaus, šiuo metu labai skirtingas. Stebina, kad nepaisant to, jog visose ugdymo įstaigose sąlygos yra beveik vienodos, vienose lankomumas kone šimtaprocentinis, kitose – ženkliai suprastėjęs.

 

Daroma viskas, kad moksleiviai jautųsi kuo geriau

„Mano nuomone, jei valstybė žengė šį žingsnį prailgindama mokslo metus, tą reikėjo padaryti kiek kitaip. Kitaip tariant, geriau būtų buvę ugdymo procesą pradėti nuo rugpjūčio mėnesio, po Žolinės. Nes rugpjūtis, kaip rodo ankstesnių metų orų prognozių duomenys, yra vėsesnis nei birželis“, – kalbėjo A. Petravičius, pridurdamas, jog galbūt ateityje prie šio klausimo valdžios atstovams dar teks sugrįžti.

Be to, pasak pašnekovo, tokia praktika, kuomet mokslo metai prasideda anksčiau, pasaulyje nėra naujiena. Daugelio Vakarų valstybių moksleiviai į pamokas pradeda eiti dar rugpjūtį.

Karšta ne tik sėdintiems pamokose, bet ir laikantiems egzaminus abiturientams. Rytoj dvyliktokai savo žinias demonstruos laikydami matematikos valstybinį brandos egzaminą, tačiau pasak A. Petravičiaus, daroma viskas, kad mokiniai jaustųsi kuo geriau.

„Tikrai nieks nedraus atsinešti vandens, be to, ir egzaminų centrai parūpins, kad bet kuris vaikas galėtų tik panorėjęs atsigerti. Situacija nėra lengva, tačiau egzaminų atšaukti negalime“, – sakė Švietimo skyriaus vedėjas.

Kilus pasipiktinimui, jog kai kuriose uostamiesčio mokyklose direktoriai draudžia moksleiviams į mokyklą ateiti dėvint šortus ar palaidines su petnešomis, A. Petravičius nuramina – rajone tokių griežtų reikalavimų ugdymo įstaigų vadovai tikrai netaiko.

„Turime suprasti ir vaikus. Dabar priversti juos ateiti į mokyklą su uniformomis, kurios nėra pritaikytos tokioms oro sąlygoms, būtų nežmogiška. Juokauju, jog dabar visose mokyklose taikomos nuostatos, jog galima laikytis dar laisvesnio aprangos kodo nei penktadieniais“, – šypsojosi pašnekovas.

 

Leidžiama neiti į pamokas

Vakar vyko Klaipėdos rajono ugdymo įstaigų direktorių susirinkimas, kuriame vadovai raginti laikytis LR švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijų bei, esant būtinybei, koreguoti ugdymo procesą.

Šiltuoju metų laiku mokymo klasėse, kabinetuose oro temperatūra turi būti ne aukštesnė negu 28 laipsniai, o mokymo patalpose turi būti užtikrinta natūralaus vėdinimo per atidaromus langus galimybė.

Taip pat Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena, kad mokyklų vadovai gali leisti vaikams neiti į mokyklą, jei oro sąlygos kelia pavojų mokinių sveikatai ir neleidžia užtikrinti tinkamų mokymosi sąlygų nei mokyklų patalpose, nei kitose aplinkose.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,