Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajone daugėja jaunų šeimų, įsigyjančių pirmąjį būstą su finansine paskata

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Nuo praėjusių metų rugsėjo 1 dienos Klaipėdos rajone jaunos šeimos pirmąjį būstą gali įsigyti su finansine valstybės paskata. Klaipėdos rajonas pagal subsidijų prašančių ir jas gaunančių šeimų skaičių – vienas populiariausių Lietuvoje.

 

„Į Klaipėdos rajoną atsikelia vis daugiau gyventojų iš kaimyninės Klaipėdos bei kitų savivaldybių. Žmonės yra pasiilgę gamtos, ramybės, švaraus oro. Puikioje geografinėje vietoje esančiame rajone kuriasi vis daugiau verslo įmonių, todėl čia patogu ir gyventi, ir dirbti. Vis dėlto, džiaugiantis augančiu gyventojų skaičiumi, reikia galvoti ir apie lygiagretų infrastruktūros vystymą“, – teigė Administracijos direktoriaus pavaduotojas Justas Ruškys.

Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. buvo gauti 424 jaunų šeimų, norinčių įsikurti Klaipėdos rajone, prašymai skirti finansinę paskatą pirmajam būstui. Visi jie buvo peržiūrėti, o pateikti duomenys patikrinti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje bei VĮ Registrų centre.

Pasak Turto valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Inesos Vytienės, patenkinta 116 prašymų. Kita dalis prašymų buvo atmesta arba šeimos nepasinaudojo finansine paskata. Tai įvyksta dėl keleto priežasčių: šeimos neranda norimo įsigyti būsto, bankai nesuteikia paskolos, dalis šeimų nesitiki, kad taip greitai ateis jų eilė ir tiesiog nebespėja susirasti nekilnojamojo turto, kurį galėtų pirkti. Dalį prašymų tenka atmesti, nes žmonės nedeklaruoja turto arba jau yra turėję gyvenamosios paskirties būstą ar jo dalį, dalis žmonių teikia prašymus būdami 35 metų amžiaus ar vyresni.

„Šiuo metu jaunoms šeimoms, norinčioms gauti subsidiją pirmam būstui, nebereikia laukti eilėje. Savivaldybė pažymas, kad šeima turi teisę gauti finansinę paskatą, išduoda per 10 darbo dienų“, – teigė I. Vytienė.

Klaipėdos rajone pateikta itin daug prašymų gauti subsidiją, tai rodo, kad rajonas yra patrauklus naujakuriams.

„Šiuo metu daugiausia jaunų šeimų kuriasi Sendvario, Kretingalės, Dovilų, Gargždų seniūnijose. Natūralu, kad naujai atsikraustę gyventojai nori jau išvystytos infrastruktūros: kelių, šaligatvių, apšvietimo, ugdymo įstaigų, tačiau situacija šiandien tokia, kad darželiuose trūksta vietų, o Savivaldybės biudžeto lėšomis nesame pajėgūs išasfaltuoti visų kelių, įrengti apšvietimo taip greitai, kaip norėtų gyventojai. Vis dėlto esame pasiryžę šias problemas spręsti. Skatinsime privačių darželių kūrimąsi rajone didindami Savivaldybės paramą. Jau šiame Tarybos posėdyje, kuris vyks birželio 27 d., bus siūloma didinti mokesčio už privatų darželį kompensaciją iki 200 eurų per mėn. tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius Klaipėdos rajone. Taip pat ieškosime būdų steigti naujas grupes jau veikiančiose ugdymo įstaigose. Didinsime programos, kuria kviečiame kelius asfaltuoti lygiomis dalimis prisidedant tiek Savivaldybei, tiek gyventojams, finansavimą. Šiuo metu tam skiriama 250 tūkst. eurų, su nauja valdančiąja dauguma planuojame šiai programai skirti dvigubai daugiau – 0,5 mln. eurų. Mūsų tikslas – Klaipėdos rajonas, kuriame patogu gyventi, dirbti ir auginti vaikus“, – tikino Administracijos direktoriaus pavaduotojas J. Ruškys.

Subsidijoms pirmam būstui regionuose valstybė kasmet skiria vis daugiau lėšų: 2018 m. programai buvo skirta 7 mln. eurų, o 2019 m. – beveik dvigubai daugiau – 13 mln. eurų. Norint gauti subsidiją iš Valstybinės mokesčių inspekcijos reikia gauti šeimos Turto (pajamų) deklaraciją (forma FR0001) už praėjusius metus, tuomet sužinoti, ar bankas suteiks paskolą, kokio dydžio paskolą galite gauti.

Tada jau galima pildyti prašymą prisijungus prie SPIS sistemos (el. bankininkyste ar el. parašu). Svarbu tai, kad šeima jau turi žinoti, kokį turtą planuoja įsigyti, nes subsidija yra teikiama konkretiems asmenims konkrečiam gyvenamosios paskirties turtui įsigyti.

Finansine paskata gali pasinaudoti jaunos šeimos (sutuoktiniai) iki 35 metų arba šeima, kurioje mama ar tėtis (iki 35 metų) vieni augina vaikus. Šeimai, kuri neturi vaikų, kompensuojama 15 procentų paskolos, turintiems 1 vaiką – 20 procentų, turintiems 2 vaikus – 25 procentus, o turintiems 3 ir daugiau vaikų – 30 procentų.

Šeima gali būti deklaruota bet kurioje Lietuvos savivaldybėje, tačiau nei vienas iš šeimos narių negali būti turėjęs nuosavybės teise gyvenamojo būsto ar jo dalies. Maksimali paskolos suma, nuo kurios skaičiuojama valstybės kompensacija, – 87 tūkst. eurų. Nekilnojamojo turto negalima įsigyti iš artimų giminaičių bei 10 metų negalima jo perleisti kito asmens nuosavybei. Šiemet būstą galima įsigyti visoje Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje.

Informaciją apie kreditavimo sąlygas teikia bankai, o į klausimus dėl subsidijos gavimo atsako Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Inesa Vytienė ().

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,