Mano Gargždai



Abiturientai apie matematikos egzaminą: kodėl jis privalomas?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Egzaminai neišleidžia dvyliktokų vasaroti. Birželio 14 dieną vyko matematikos valstybinis brandos egzaminas, sukvietęs Lietuvos gimnazistus galbūt paskutinį kartą susėsti į mokyklos suolus.

 

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) duomenimis, matematikos valstybinis brandos egzaminas susidarė iš trijų dalių: pirmoje buvo pasirenkami atsakymai, antroje reikėjo įrašyti uždavinių atsakymus, o trečioji reikalavo ir sprendimų, ir atsakymų. Paklausėme Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos dvyliktokų, kaip jiems sekėsi.

Pasak abituriento Vytauto Valaičio, turint minimalių matematinių žinių egzaminas buvo įveikiamas: „Porą dienų prieš egzaminą pabandžiau parašyti praėjusių metų valstybinį brandos egzaminą, tačiau, kai pamačiau, kad surinkau vos trečdalį balų, nusivyliau savimi. Tik vėliau, sužinojęs, kad 2018 metų užduotys buvo sunkios, peržiūrėjau ankstesnių metų – jos, mano nuomone, buvo lengvesnės, todėl nusiraminau ir toliau ruošiausi spręsdamas matematines užduotis bei tikėjausi geriausių rezultatų. Dar svarbu ir tai, nors lauke buvo karšta, egzamino vykdymo patalpa buvo tinkamai vėdinama.“

Anonimu norėjęs likti abiturientas pasakojo, jog matematikos valstybinis egzaminas buvo nelengvas.

„Neslėpsiu, matematika niekada man nebuvo lengvas mokslas, tačiau nesijaudinau, nors galvoje vis sukosi mintis apie 25 taškus, kuriuos gavęs, pretenduočiau į nemokamą mokslą”, – sakė vaikinas.

Anonimu norėjusi likti abiturientė mano, kad matematikos egzaminas yra pervertinamas ir nereikalingas dalykas.

„Esu humanitarė, tačiau norėdama studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje, neprivalau kankintis ir mokytis to, ko visiškai nesuprantu. Žinoma, visai kas kita, kai moksleivis nori studijuoti aukštąją matematiką, ar kitą mokymosi programą, kur ji yra tikrai reikalinga. Egzamino rezultatas visiškai nelems mano ateities, nes toje aukštojo mokslo įstaigoje, į kurią stosiu, nėra nemokamų vietų“, – pasakojo pašnekovė.

Kita anonimu norėjusi likti abiturientė, kuriai nuo mažumės patiko matematika, pasakojo pajutusi jos tikrąjį skonį, kai pradėjo mokytis gimnazijoje.

„Pradėjau nerimauti pamačiusi pirmųjų, kurie atsivertė egzaminą, veidus. Juokavome, kad ir 10 taškų surinkti bus vos įmanoma, – dalinosi patirtimi pašnekovė. – Net nustebau, kad stojant į grožio srities studijas, kurias pasirinkau, prašoma aukšto matematikos įvertinimo. Nemanau, kad teisinga, jog matematikos egzaminas yra privalomas visiems.“

Vieni abiturientai sutinka, kad matematikos valstybinis brandos egzaminas yra būtinas, kiti – priešinasi jam ir mano, kad jis – nereikalingas. Tačiau, kaip bebūtų, jis yra privalomas ir jam būtina ruoštis norint įstoti į universitetą ar bet kokią aukštojo mokslo įstaigą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 258 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,