Logo
 Spausdinti šį puslapį

Užgavėnės ir Kovarnių diena

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Antano Budrio nuotr. Asociatyvi Antano Budrio nuotr.

Pagaliau Užgavėnės! Nors ta tikroji lietuviška žiema truko vos kelias savaites – nematėme nei daug sniego, o  ir termometro stulpelis nenusileido žemiau 20 laipsnių šalčio, bet mes labai laukiam Užgavėnių kuomet galėsime sušukti „ Žiema žiema, bėk iš kiemo“.

Užgavėnės – žiemos pabaigos šventė. Tai didelė džiaugsmo, juoko, linksmumo, įvairiais papročiais, apeigomis, burtais apipinta diena. Tai savotiškas liaudies teatras, kuriame buvo išjuokiama daugelis gyvenamojo meto negerovių.

Etnografai spėja, kad, prieš įvedant krikščionybę, jos būdavo švenčiamos kovo mėnesio viduryje – pavasario metu. Kai bažnyčia įvedė septynių dienų pasninką – gavėnią, draudžiančią pasilinksminimus, Užgavėnes imta švęsti prieš ją. Užgavėnės švenčiamos visada antradienį, gavėnios išvakarėse, 46 d. Prieš Velykas.

Užgavėnių apeigose yra keli pagrindiniai elementai: vaišės; važinėjimas; čiuožinėjimas; supimasis; įvairūs būrimai; Morės arba Kotrės vežiojimas ir jos sunaikinimas; persirengėlių eisenos ir vaidinimai; vestuvių, laidotuvių inscenizacijos; žiemos ir pavasario būtybių (lašininio ir kanapinio) kova, žydukų vaikščiojimai.  Pagrindinis dėmesys buvo nukreiptas į apeigas, kurios turinčios išvaryti žiemos demonus ir pažadinti iš miego šalčio sukaustytą žemę, suteikti jai derlingumo galią.

Šiandien taip pat švenčiama Kovarnių diena bei Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero diena.

Kovarnių diena – sena lietuvių šventė, skirta pavasariui pašlovinti. Šiuo metu į Lietuvą parskrenda kovarniai, kovai. Atėjus krikščionybei su šia diena sutapatintos šv. Kazimiero varduvės.

 

Įvykiai ir vardadieniai:

Šią dieną vardadienius švenčia Daina, Daugvarda, Daugvardas, Daugvyda, Daugvydas, Kazė, Kazimiera, Kazimieras, Kazys, Vacė, Vaclava,  Girmantė.

1386 – Jogaila karūnuotas Lenkijos karaliumi;

1918 – Vilniuje atidarytas Šv. Kazimiero draugijos knygynas, prekiavęs lietuviškais leidiniais;

1946 – sukurta mikrobangų krosnelė. Jos išradėjas amerikiečių mokslininkas Persis Spenseris;

1975 – aktorius Čarlis Čaplinas (Chrlie Chaplinas), Bekingemo rūmuose buvo išventintas į riterius;

1989 - Šv. Kazimiero palaikai iš Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios perkelti į Vilniaus arkikatedrą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,