Mano Gargždai



Įvykus avarijai jūroje bus lengviau gaunama informacija apie laivų keleivius

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nuo šių metų pabaigos registruojant iš Lietuvos jūrų uostų keleiviniais laivais išplaukiančius žmones, be įprastų duomenų – vardo, pavardės, lyties ir gimimo datos, bus papildomai registruojama ir keleivio pilietybė. Be to, nuo 2022 m. duomenys apie laive esančius keleivius bus teikiami į nacionalinę vieno langelio sistemą. Turimi duomenys laivo avarijos atveju leis greičiau pateikti informaciją keleivių artimiesiems, taip pat sumažins konsulinės pagalbos poreikį.

 

Šie pokyčiai atliekami įgyvendinant naujas Europos Sąjungos direktyvų nuostatas. Susisiekimo ministro įsakymu Lietuvoje iš dalies keičiamos Keleivių ir bagažo vežimo jūra taisyklės bei pranešimo formalumai, taikomi į Lietuvos jūrų uostus atplaukiantiems ir iš jų išplaukiantiems laivams.

Naujomis nuostatomis siekiama užtikrinti, kad įvykus avarijai jūroje, informacija apie keleiviniuose laivuose esančius asmenis būtų laiku gaunama ir lengvai prieinama kompetentingoms institucijoms, vykdančioms paieškos ir gelbėjimo operacijas, mūsų šalyje – Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui.

Laivo keleivių pilietybę numatyta registruoti siekiant, kad avarijos atveju giminaičiams būtų laiku suteikta patikima informacija, reikėtų mažiau konsulinės pagalbos, taip pat siekiant sudaryti palankesnes sąlygas tapatybės nustatymo procedūroms.

ES direktyvoje nustatyta, kad informacija apie keleiviniame laive esančius asmenis būtų pranešama nacionalinėje vieno langelio sistemoje, kurioje avarinės situacijos arba avarijos jūroje atveju kompetentingai institucijai informacija būtų lengvai prieinama. Šiam reikalavimui įgyvendinti ES valstybėms nustatytas pereinamasis 6 metų laikotarpis. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje nacionalinė vieno langelio sistema jau sukurta, naujoms funkcijoms įdiegti numatytas 3 metų pereinamasis laikotarpis – iki 2022 m. vasario 1 d. Iki to laiko minėta informacija apie laivų keleivius bus toliau registruojama vežėjo registravimo sistemoje.

Pakeistuose teisės aktuose įtvirtintas reikalavimas kompetentingoms institucijoms tvarkant asmens duomenis vadovautis Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, nustatyti asmens duomenų saugojimo terminai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 364 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,