Logo
 Spausdinti šį puslapį

Suaktyvėjo telefoniniai sukčiai: kaip elgtis?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo komisariato bendruomenės pareigūnės Silvija Šilinskė ir Rasa Matevičienė informuoja, kad pastaruoju metu padaugėjo gaunamų gyventojų pranešimų dėl telefoninių sukčių, kurie paskambinę telefonu prisistato policijos, banko, „Tele2“ darbuotojais. Taip pat siunčia trumpąsias žinutes, kad laimėjote loterijoje, akcijoje ar žaidime.

 

Pavyzdžiui, telefoniniai sukčiai siunčia trumpąsias žinutes: „Sveikiname, Jūsų numeris tapo laimingas! „Mikrovisata“ dovanoja Jums tūkstantį eurų“. Tokia žinutė nors trumpam priverčia patikėti, jog galų gale išmušė laimės valanda. Aišku, žinutės pabaigoje visada nurodomas telefono numeris, kuriuo reikia registruotis, norint atsiimti prizą. Lengvatikiai net nesusimąsto, už ką jiems tos dovanos, ir nesunkiai užkimba ant aferistų meškerės. Kad būtų įtikinamiau, kartais siūloma apsilankyti tam tikrame interneto tinklalapyje. Paskambinus nurodytu telefonu, malonus balsas praneša, jog iki prizo liko tiek nedaug. Neskubėkite džiaugtis laimėjimu.

Įsidėmėkite, kad loterijos, akcijos ar žaidimo organizatorius niekada nereikalauja perduoti pinigų per tarpininkus arba juos pervesti į banko sąskaitas, padiktuoti papildymo kortelių kodų.

Atminkite, kad iš laimėtojo nereikalaujama iš anksto sumokėti pridėtinės vertės mokesčio ar kito mokesčio.

Jeigu Jūs tikrai laimėjote, apie prizo atsiėmimo sąlygas ir mokesčius sužinosite nuvykęs pas loterijos, akcijos ar žaidimo organizatorių.

Sulaukę skambučio apie tai, kad artimam giminaičiui atsitiko nelaimė atsiminkite:

Įvykus eismo įvykiui ar padarius nusikaltimą, policija niekada nesprendžia iškilusių piniginių problemų tarp nukentėjusiojo ar pažeidėjo (įtariamojo).

Neskubėkite vykdyti skambinusiojo prašymų.

Patys paskambinkite giminaičiui ar artimajam, patekusiam į tariamą bėdą, ir įsitikinkite, ar tikrai jam reikalinga Jūsų pagalba.

Jeigu Jūsų giminaitis kelionėje, neskubėkite skambinti į ambasadą nurodytu telefono numeriu, pasitikrinkite, ar šis numeris teisingas.

Neperduokite pinigų per tarpininkus ir neperveskite pinigų į nurodytas banko sąskaitas.

Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į namus, o atvykę pareigūnai visada parodytų tarnybinį pažymėjimą.

Policijos pareigūnai, medikai, banko darbuotojai niekada neskambina piliečiams ir neprašo pervesti pinigų už tam tikras paslaugas bei nevykdo pinigų patikrinimo Jūsų namuose.

Jeigu kyla nors mažiausias įtarimas, kad skambina sukčius, nedelsdami praneškite policijai trumpuoju numeriu 112.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,