Logo
 Spausdinti šį puslapį

Baigėsi 2018–2019 mokslo metų Lietuvos mokyklų sporto žaidynės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Zigmo Bitino nuotr. Zigmo Bitino nuotr.

Pasibaigė 2018–2019 mokslo metų Klaipėdos rajono bendrojo ugdymo mokyklų tarpusavio lenktyniavimas. Tarp miesto mokyklų (gimnazijų, progimnazijų, pagrindinių mokyklų) bei kaimo vietovių gimnazijų, kaip ir pernai, vėl nugalėjo Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija.

 

Jie galutinėje įskaitoje surinko 1 272,5 taško. Į antrąją vietą žaidynių finiše pakilo Gargždų „Minijos“ progimnazija – 1 120 taškų. Treti – Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos jaunieji sportininkai – 1019,5 taško. Kitos dvi mokyklos, nors ir kiek atsiliko, bet iki paskutinės rungties konkuravo tarpusavyje dėl aukštesnės pozicijos. Galutinai ketvirti buvo Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos moksleiviai – 541 taškas. Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos sąskaitoje – 536,5 taško. Jie šįkart – penkti.

Tarp kaimo vietovių pagrindinių mokyklų (daugiafunkcių centrų) tradiciškai nepralenkiami buvo Dovilų pagrindinės mokyklos jaunieji sportininkai. Jau po pirmųjų rungčių doviliškiai pradėjo pirmauti ir neužleido pozicijų iki pat finišo. Dovilų pagindinės mokyklos moksleivių sąskaitoje – 874 taškai. Antroje vietoje buvo Endriejavo pagrindinės mokyklos moksleiviai – 434 taškai. Treti – Vėžaičių pagrindinė mokykla – 297 taškai. Vėžaitiškiai tik paskutinėse rungtyse įgavo pranašumą prieš juos persekiojusius Plikių Ievos Labutytės pagrindinės mokyklos jaunuosius sportininkus. Plikiškių sąskaitoje – 278,5 taško, jie – ketvirti. Penktoje vietoje šį sezoną – Kretingalės pagrindinės mokyklos moksleiviai – 223 taškai. Šešti – Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinė mokykla – 209 taškai. Iš viso taškų gavo 13 kaimo vietovių mokyklų.

Ganėtinai atkakliai šį sezoną kovojo ir pradinių klasių moksleiviai. Tradiciniai lyderiai – Gargždų „Minijos“ progimnazijos mažieji sportininkai – turėjo šįkart atlaikyti Dovilų ir Vėžaičių pagrindinių mokyklų spaudimą. Visgi nugalėjo „minijiečiai“, surinkę 368 taškus. Doviliškių sąskaitoje – 329,5 taško, jie – antri. Vėžaičių pagrindinės mokyklos moksleivių sąskaitoje – 260 taškų, jie – trečioje vietoje. Gerai kovojo ir Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos bei Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro pradinių klasių moksleiviai. Jie pasidalijo nurodyta tvarka ketvirtą ir penktą vietas, surinkdami atitinkamai 139 bei 129,5 taško. Dar septynių mokyklų komandos surinko mažiau nei po 50 taškų ir dalijosi 6–12 vietas. „Minijos“ progimnazijos jaunųjų sportininkų sėkmės faktorius buvo kruopštus ir atkaklus mokytojų Rasos Marcinkevičienės bei Redos Liužinienės darbas.

 

Z. Bitino nuotr.

 

Gerai rajono mokyklos kovojo ir su Lietuvos mokyklomis. Tarp miesto gimnazijų, vidurinių mokyklų antroje įskaitos grupėje buvo klasifikuotos 82 bendrojo ugdymo mokyklos. Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija čia buvo ketvirtoje vietoje. Tai – aukščiausias rajono mokyklų pasiekimas šiame sezone.

Turėjome ir dvi penktąsias vietas. Gargždų „Minijos“ progimnazija tarp 56 antros įskaitos grupės klasifikuotų miesto pagrindinių mokyklų, progimnazijų surinko 678 įskaitinius taškus ir tik 4 taškais atsiliko nuo ketvirtos vietos bei 12 taškų – nuo trečios vietos. Visa tai buvo pasiekta pačiame žaidynių finiše, kai „minijiečiai“ vieną po kitos skynė pergales lengvosios atletikos programoje. Šiek tiek apmaudu, nes iki prizininkų pakylos trūko visai nedaug. Per paskutinį žaidynių mėnesį, tarp Lietuvos mokyklų Gargždų „Minijos“ progimnazijos jaunieji lengvaatlečiai buvo treti 2004 metų gimimo ir jaunesnių moksleivių kroso estafečių varžybose, vaikinai pirmi keturkovės varžybose, tarp 2004 metų gimimo ir jaunesnių moksleivių merginos trečios lengvosios atletikos rungčių varžybose. Tokio medalių lietaus per trumpą laikotarpį rajono mokyklos seniai neturėjo. Negana to, lengvosios atletikos atskirų rungčių varžybose turėjome dvi čempiones. 100 metrų bėgime triumfavo Kornelija Staponaitė, o šuolyje į aukštį – Deira Gruzdytė. Ypatingai svari ir įtikinama buvo Deiros pergalė. Ji išėjo rungtyniauti į sektorių, kai beveik visos varžovės jau buvo baigusios pasirodymą, ir viską išsprendė keliais užtikrintais šuoliais.

Penktoje vietoje kaimo vietovių pagrindinių mokyklų ir progimnazijų grupėje tarp 79 klasifikuotų mokyklų buvo Dovilų pagrindinės mokyklos moksleiviai. Jų buvimas tarp lyderių per pastaruosius metus tapo įprastas. Šiame sezone gerai pasirodė jų merginų futbolo komanda, stalo tenisininkai, vaikinų smiginio komanda. Varžybų krūvį šį sezoną tarpusavyje dalijosi mokytojai Arūnas Šimkevičius ir Tomas Kojelis.

Be jau minėtų pasiekimų reikia dar pažymėti puikų Priekulės Ievos Simonaitytės 2004 metų gimimo ir jaunesnių lengvaatlečių vaikinų bei smiginio merginų komandų pasirodymą. Lengvaatlečiai – antri Lietuvoje, o smiginininkės tapo žaidynių nugalėtojomis. Keletą puikių pasirodymų bei taškų į miesto mokyklų bendrą taupyklę pridėjo ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos jaunieji sportininkai. Visa tai lėmė, kad Klaipėdos rajonas tarp miesto mokyklų antroje grupėje šį sezoną buvo aukštoje penktoje vietoje.

Žinoma, svariausią indėlį į rajono taupyklę (net 855,5 taško) įnešė Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos jaunieji sportininkai, kurie respublikinėse varžybose startavo net 11 kartų, iš jų – 8 finalinėse varžybose. Tai sunkus kūno kultūros mokytojų Valento Marcinkevičiaus bei Tomo Papievio darbas. Jiems šį sezoną teko didžiausias respublikinių varžybų krūvis. Nelengvą krūvį, ypač varžybų finiše, turėjo atlaikyti ir Gargždų „Minijos“ progimnazijos kūno kultūros mokytojai Jolanta Žukauskienė, Alina Vyšniauskienė bei Mindaugas Jonelys. Tiesa, tuo kritiniu momentu, kai ištisai reikėjo dalyvauti respublikinėse varžybose, jiems talkino ir kiti mokyklos bendruomenės nariai. Pažymėtinas ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos dalyvavimas respublikinėse varžybose. Jie kovojo septyniose įvairių sporto šakų varžybose (ketveriose finalinėse ir trejose tarpzoninėse). Prizinių vietų neiškovota, bet keletą kartų būta geriausiųjų dešimtukuose. Tai kūno kultūros mokytojų Edmundo Norvilo ir Ingos Rimkuvienės nuopelnas.

Reikia pažymėti ir kūno kultūros mokytojų indėlį vedant rajonines mokyklų žaidynių varžybas. Turime puikių mokytojų-metodininkų, kurie nuolat prieš varžybas paaiškina taisykles, pateikia sporto šakų naujoves. Atskirai už pagalbą vedant varžybas norisi padėkoti mokytojams Valentui Marcinkevičiui, Edmundui Norvilui, Algimantui Pleskiui, Jolantai Žukauskienei, Mindaugui Joneliui, Antanui Rimkui, Andriui Černeckiui, Arūnui Šimkevičiui, Linarai Gruzdienei, Gargždų sporto mokyklos treneriui Edvardui Šaukliui, VšĮ „Gargždų futbolas“ vadybininkui Pavelui Kozlovui ir kitiems daugiau ar mažiau prisidėjusiems prie mokyklų žaidynių rajone organizavimo.

Nugalėtojai ir prizininkai bus pagerbti šių metų pabaigoje per tradicinį sporto vakarą. Netruks praeiti atostogos, ir vėl viskas suksis iš naujo. Tik dabar jaunieji sportininkai kovos jau naujame, 2019–2020 mokslo metų žaidynių sezone arba XV-ose Lietuvos mokyklų žaidynėse.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,