Logo
 Spausdinti šį puslapį

Priminimas – prieš javapjūtę ūkininkams reikia tinkamai paruošti grūdų sandėlius

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vis sulaukia skundų dėl aruodinių kenkėjų sugadintų grūdų ar riešutų produktų. VMVT specialistai primena, kad ruošiantis grūdų supirkimo sezonui, vienas svarbiausių etapų šių produktų kokybei užtikrinti – tinkamai paruoštos sandėliavimo patalpos.

 

„Besiruošiant sandėliuoti naują grūdų derlių, jau patikrinti 74 pirminės pašarų gamybos ūkiai ir 13 maistinių grūdų sandėlių, kol kas higienos pažeidimų nustatyta tik dviejuose jų. Patikrų metu pirmiausia siekiame priminti įmonėms ir ūkininkams, kaip svarbu iš anksto tinkamai paruošti grūdų sandėliavimo patalpas. Nustačius grubių higienos pažeidimų atvejų, priklausomai nuo grūdinių kultūrų užterštumo lygio, gali būti taikomos sankcijos iki uždraudimo grūdus parduoti maistui ar naudoti pašarams“, – komentavo VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Ernestas Griška.

Grūdams apsaugoti reikia taikyti profilaktikos priemones, kurios padėtų užkirsti kelią aruodiniams kenkėjams patekti į sandėlius. Patalpų langai ir durys turi būti sandarūs, viduje neturėtų būti nevalomų kampų, kuriuose palanku veistis kenkėjams. Sandėlius, jų teritorijas, įrenginius ir transporto priemones nuolat reikia valyti. Pašalintos dulkės, sąšlavos ir atliekos turi būti deginamos arba užkasamos, nes jose gali būti likę kenkėjų lervų.

Nukulti grūdai mechaniškai valomi įvairiais mechanizmais (aspiratoriais, separatoriais, vėtyklėmis, trijeriais). Vabzdžius kenkėjus padeda sunaikinti aukštesnė arba žemesnė temperatūra, kai kuriais atvejais kraunant grūdai perleidžiami per šaltą ar šiltą džiovyklą. Kovai su aruodiniais kenkėjais gali būti pasitelkiamos ir biologinės priemonės.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,