Mano Gargždai



Lenkijoje pagerbtas legendinių lakūnų atminimas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Audronė Balnionienė, Savivaldybės tarybos nariai Rasa Linkienė ir Virgilijus Skuodas ir Kretingalės kultūros centro atstovai lankėsi Lenkijoje ir dalyvavo Pajūrio regioninio parko direkcijos kartu su Kretingalės seniūnija bei Karklės bendruomene vykdomo INTERREG Pietų Baltijos programos projekto CIPCA „Bendros iniciatyvos saugomose teritorijose“ renginiuose.

 

Kol mūsų rajono kultūros darbuotojai, tautodailininkai ir kiti bendruomenės atstovai dalyvavo kultūros renginiuose, mero pavaduotoja Audronė Balnionienė, Savivaldybės tarybos nariai Rasa Linkienė ir Virgilijus Skuodas Stepnicos savivaldybėje dalyvavo susitikime su burmistru Andrzejumi Wyganowskiu ir viceburmistru Ryszardu Ławickiu bei kitais Savivaldybės tarybos nariais,  ̶ susipažino su įvairiais ūkinių ir organizacinių klausimų sprendimo būdais, diskutavo apie įstaigų valdymą, jų darbo organizavimą, lankėsi turizmo ir rekreacijos objektuose, kuriuos buvo gera proga palyginti su mūsiškiais. Stepnicoje prieplaukos net keturios (poilsinės, žvejų, jachtų),  ̶  Savivaldybė jas nuomoja ir turi lėšų infrastruktūros atnaujinimui. Domėtasi ir švietimo įstaigų valdymo bei socialiniais klausimais. Pasirodo, lenkai drąsiai mažina valdymo aparatą, tarkim, darželiui, kuriame yra per 120 vaikų ir mokyklai, kurioje daugiau kaip 300 vaikų, vadovauja vienas direktorius. Sėkmingai startavo ir valstybinė savivaldybių remiama jaunų šeimų skatinimo programa, suteikiant jiems pirmuosius būstus, kurie, kitaip nei pas mus, nėra su valstybės parama įsigyta jų nuosavybė.

Pasidalijus dalykine patirtimi Stepnicos savivaldybėje, mūsų rajono delegacija buvo pakviesta į Stepono Dariaus ir Stasio Girėno transatlantinio skrydžio „Lituanika“ 86-ųjų metinių per Atlantą minėjimo renginius.

Pagerbiant pilotų atminimą aukotos šv. Mišios Šv. Jokūbo katedroje Ščecine ir lakūnų žūties vietoje Pščelniko miške.

Minėjime dalyvavo Lietuvos Respublikos ambasadorius Lenkijos Respublikoje Eduardas Borisovas, Lietuvos Respublikos gynybos atašė plk. Gytis Kazokas ir Lietuvos Respublikos garbės konsulas Ščecine Wieslawas Wierzchosas padėjo vainikus prie Šv. Jokūbo katedros, kurios arkivyskupas nuolat rūpinasi Lietuvos lakūnų atminimu, Aušros Vartų Dievo Motinos koplyčioje įrengtos S. Dariaus ir S. Girėno atminimo lentos ir prie paminklo S. Dariui ir S. Girėnui Pščelnike.

Pščelnike, miške, kur pastatytas paminklas lakūnų žuvimo vietoje, minėjime ambasadorius padėkojo Ščecino lietuvių bendruomenei, Vakarų Pamario vaivadijos, Myslibužo savivaldybės, Bažnyčios atstovams bei visiems, kurie puoselėja Lietuvos lakūnų atminimą.

Be mūsų rajono, dalyvavo Kauno miesto ir rajono delegacijos, pasirodė Punsko Dariaus ir Girėno mokyklos mokiniai.

„Mus labai sužavėjo lenkų pagarba lietuvių tautos svajonei perskristi Atlantą. Mūsų kraštietis Steponas Darius ir jo bendražygis Stasys Girėnas Lenkijoje yra žinomi ir gerbiami. Jų žuvimo vietoje ir Ščecino katedroje, kur koplyčioje jiems įrengta atminimo lenta, ne kartą lankėsi Lenkijos ir Lietuvos prezidentai ir kiti aukšti pareigūnai. Džiaugiamės šiais metais juos pagerbę ir mes – atstovai iš Stepono Dariaus gimtojo krašto“,  ̶  sakė mero pavaduotoja Audronė Balnionienė.  

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 326 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,