Mano Gargždai



Vienas iš dešimties vaikų neturi galimybės pasiskiepyti gyvybiškai svarbiomis vakcinomis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Dvidešimt milijonų vaikų 2018 metais visame pasaulyje – daugiau nei 1 iš 10 – neturėjo galimybės pasiskiepyti gyvybiškai svarbiomis vakcinomis nuo tokių ligų kaip tymai, difterija ar stabligė, šią savaitę paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Jungtinių Tautų vaikų fondas (UNICEF).

 

Pasak pranešimo, didžioji dalis nevakcinuotų vaikų gyvena neturtingiausiose šalyse arba karinių konfliktų veikiamose vietovėse.

Nuo 2010 metų skiepijimų aprėptis nuo difterijos, stabligės ir kokliušo (trimis dozėmis) bei viena tymų doze pasaulyje padidėjo iki 86 proc., tačiau tai nepakankama, nes, siekiant apsaugoti visuomenę nuo vakcinomis valdomų ligų protrūkių, rekomenduojama vakcinacijos aprėptis turėtų siekti 95 proc.

Pernai pasaulyje užregistruota apie 350 tūkst. tymų atvejų ir tai dvigubai daugiau nei užpernai (2017m.). Pranešime pažymima, kad vertinant globaliai, daugiausiai naujų susirgimų tymais pernai užregistruota Ukrainoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Madagaskare, Liberijoje, Somalyje, Serbijoje, Sakartvele, Albanijoje, Jemene ir Rumunijoje. Pasak PSO generalinio direktoriaus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, vakcinos yra viena iš svarbiausių protrūkių prevencijos priemonių, galinčių globaliai užtikrinti gyventojų saugą nuo vakcinomis valdomų ligų.

Lietuvoje, pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nemokamai vaikai yra skiepijami nuo 14 vakcinomis valdomų infekcijų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 287 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,