Logo
 Spausdinti šį puslapį

Darželinukams – dar platesnis sveikesnių produktų pasirinkimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigos 2019–2020 m. galės pasinaudoti galimybe vaikus maitinti ne tik ekologiškais, bet ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais produktais.

 

Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į kol kas negausią ekologiškų produktų pasiūlą rinkoje ir aukštą kainą bei projekte dalyvavusių darželių patirtį, pakeitė Ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles.

„Džiaugiamės, kad šiemet sveikiau maitintis galės jau nebe 2, o net, kaip planuojame, 22-jų šalies darželių vaikai. Taip pat sudarysime puikias galimybes Lietuvos ūkininkams uždirbti daugiau patiekiant savo sveikus produktus mūsų mažiausiems“, – sako žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Paramos priemonei įgyvendinti 2019 – 2020 m. skirta 739 tūkst. eurų.

Pagal patvirtintas taisykles vienam vaikui per mėnesį galės būti skiriama iki 20 eurų parama, kompensuojant pagal abi kokybės sistemas pagamintų ir įprastinių produktų kainų skirtumą. Atkreipiame dėmesį, kad paramos teikimo laikotarpiu pagal abi kokybės sistemas pagaminti produktai turės sudaryti ne mažiau kaip 60 proc. (anksčiau buvo – 80 proc.) viso vaikų maitinimui skirto maisto kiekio.

Pirmenybė gauti paramą bus teikiama tiems darželiams, kurie vaikus maitins tik ekologiškais produktais. Jeigu liks lėšų – bus finansuojamos paraiškos ir tų darželių, kurie maitins ekologiškais ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais produktais.

Visi produktai pagal taisykles dabar suskirstyti į 10 grupių: mėsos ir jos produktų; pieno ir jo produktų; kiaušinių; grūdų produktų; duonos bei pyrago gaminių; aliejaus ir riebalų; vaisių ir jų produktų; daržovių ir jų produktų; uogų ir jų produktų; kitų (medaus ir kt.) maisto produktų. Pagal kokybės sistemas pagaminti produktai, išskyrus kitų maisto produktų grupę, turi sudaryti ne mažiau kaip 20 proc.

Paramos schemoje dalyvaujančios vaikų maitinimo įstaigos galės gauti iki 30 proc. avansą.

Žemės ūkio ministerija tikisi, kad supaprastinta paramos administravimo tvarka ir išplėstas produktų asortimentas paskatins darželius aktyviai domėtis šia priemone ir kreiptis paramos.

Žinotina tai, kad pagal šias taisykles nėra remiami produktai, kuriuos darželiai įsigyja dalyvaudami Žemės ūkio ministerijos finansuojamoje Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,