Mano Gargždai



„Mano Gargždai“ premijos laureatė Ieva Žemgulytė: „Apie mane dar tikrai išgirsite“ (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Ieva Žemgulytė. Simos Ulvikienės nuotr. Ieva Žemgulytė. Simos Ulvikienės nuotr.

Šiemet naujienų portalo „Mano Gargždai“ premiją, skirtą aktyviam moksleiviui, atsiėmė „Vaivorykštės“ gimnazijos abiturientė Ieva Žemgulytė. Atestatų įteikimo šventės metu, mergina prie savęs spaudė ne tik vieną svarbiausių, žinias įprasminantį dokumentą, bet ir didžiulį čekį. „Pasidžiaugiau, kad gavau didžiausią ir įsimintiniausią čekį“, – šypsojosi premijos įteikimo akimirką prisiminusi abiturientė.

 

Kai yra ko siekti – gali tobulėti

Redakcijoje apsilankiusi mergina – ne eilinė asmenybė. Nors, kaip pati sako, šiek tiek gailisi, kad negali pasigirti aukštais žinių įvertinimais, tačiau per daug nenusimena – viską kompensuoja aktyvi ir visuomeniška veikla. O energijos I. Žemgulytei tikrai netrūksta. Net ir baigusi gimnaziją, ji ne tik randa laiko vasarojimui, bet ir užsiima savanoryste festivaliuose, mokosi, kaip dirbti su socialinėmis medijomis, administruoja feisbuko ir instagramo puslapius. Be to, neseniai buvo išvykusi ir į jaunimo mainus „Move Towards Inclusion“ Lenkijoje, kur ne tik įgavo naudingos patirties, bet ir susipažino su skirtingomis kultūromis.

„Vertinu galimybes būti tarpkultūrinėje erdvėje, tuomet galiu pasitikrinti, kaip jaučiuosi būdama tarp užsieniečių, kokios mano anglų kalbos žinios. Tai svarbu, nes ateityje ketinu studijuoti Anglijoje“, – pokalbį pradėjo abiturientė.

Visgi, kuo ketina tapti po mokyklos, mergina dar neskubėjo atsakyti. Jai vis dar sunku apsispręsti dėl ateities planų, nors ir pasirinko tarptautinio verslo studijas.

„Turėjau įvairių abejonių, net ketinau šiemet niekur nestoti ir kaip dauguma jaunuolių pirmiausia suvokti, ko iš tiesų noriu. Perdėtas maksimalizmas kiek pakenkė, paskutinėse klasėse nebežinojau nei kas esu, nei ko noriu. Sunku buvo suprasti, kas sekasi, o kokių darbų geriau nesiimti. Tačiau paklausiusi tėvų patarimo, nusprendžiau negaišti laiko ir pasirinkau tai, kas arčiau širdies. Kaip seksis toliau – parodys laikas“, – atviravo I. Žemgulytė.

Paklausta, kokia buvo mokykloje, Ieva teigė savęs nepriskirianti nei prie stropiai besimokančių, nei prie tų, kuriems pamokos kėlė tik kančias. Mergina pasakojo, kad mokykloje puikiai sutarė su pedagogais, kurie leido jai tobulėti kaip asmenybei.

„Iki šimtukų pritrūko, tačiau neliūdžiu. Kai dar yra ko siekti – galiu tobulėti“, – prisipažino gimnaziją baigusi moksleivė.

 

I. Žemgulytė (pirma iš kairės) buvo išvykusi ir į jaunimo mainus „Move Towards Inclusion“ Lenkijoje. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Vienintelė iš Baltijos šalių kandidatų

I. Žemgulytė aktyviai dalyvavo ne tik gimnazijos, miesto, bet ir tarptautinėje veikloje. Nuo 2017 metų ji tapo Lietuvos Moksleivių Sąjungos Gargždų padalinio nare. Tuomet Renginių komitete padėjo aktyviai organizuoti ir inicijuoti įvairius renginius. Kaip vieną reikšmingiausių I. Žemgulytė įvardijo akciją „Aukokime žaismingai“.

„Atviro vakaro jaunimui metu buvo aukojami pinigai gyvūnams paremti. Surinkome pinigėlius ir važiavome pirkti būtiniausių daiktų bei maisto gyvūnų prieglaudai. Net prisiminus virpa širdis, turėjome progą prisidėti prie kilnaus tikslo“, – pasakojo mergina.

Tačiau didžiausią įspūdį jai paliko dalyvavimas „2018 Prevention prize Jury meeting“ konkurse, kurį rengė tarptautinė „Pompidou Group“ organizacija. I. Žemgulytė debiutavo ir buvo atrinkta viena iš Baltijos šalių kandidatų vykti į Strasbūrą, dalyvauti narkotikų prevencijos veikloje. Gargždiškė aktyviai diskutavo uždaruose narkotikų prevencijos projektų svarstymuose su jaunimo atstovais iš įvairių pasaulio šalių, tokių kaip Islandijos, Turkijos, Vengrijos, Slovėnijos, Turkijos, Izraelio bei Didžiosios Britanijos. Diskusijų metu abiturientė kartu su kitų šalių atstovais rinko geriausius projektus, kurių pateikėjai buvo apdovanoti piniginiais prizais projektams įgyvendinti. Grįžusi savo žiniomis narkotikų prevencijos tema I. Žemgulytė dalinosi ir mokykloje rengtoje regioninėje konferencijoje.

„Už galimybę vykti į Strasbūrą esu dėkinga savanorystės vadovei, visuomenės sveikatos priežiūros specialistei Rasai Palionienei. Tad sugrįžusi iš Prancūzijos, iš karto nusprendžiau dar aktyviau imtis savanorystės veiklos padėdama Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro veiklai įgyvendinti“, – teigė pašnekovė.

 

Aktyvi abiturientė (trečia iš dešinės) turėjo galimybę dalyvauti narkotikų prevencijos veikloje Strasbūre. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Save laiko pilietiška

Mergina dalyvavo senjorų projekte, kuriame testavo žmonių virš 60 metų fizinį parengtumą. O nuo sausio mėnesio oficialiai pasirašė pusės metų savanorystės sutartį ir noriai bendradarbiauja vykdydama įvairias Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro užduotis. Anot I. Žemgulytės, teko prisidėti prie „Sveikos gyvensenos skatinimo“ projekto, kuriame buvo vykdomi senjorų fizinio parengtumo matavimai, taip pat dalyvavo ir „Vaikų taisyklingos laikysenos bei tinkamo fizinio aktyvumo“ užsiėmimuose, be to, trečiojo amžiaus universiteto studentams vedė pranešimą apie antibiotikus bei taisyklingą jų vartojimą. Be aktyvių renginių, vykdė skirtas užduotis, kurios per mėnesį privalėjo sudaryti 40 valandų. Savanorystę I. Žemgulytė oficialiai pagal programą baigė liepos mėnesį, už kurią gavo specialų pažymėjimą, suteikiantį papildomų balų stojant į aukštąją mokyklą.

Kaip pati sako, aktyvumo merginai nestigo jau nuo mažumės. Užsiimti sportine veikla nuo vaikystės abiturientę skatino ir tėvai – vis įtraukdavo į įvairius užsiėmimus. Prieš penkerius metus Ieva aktyviai ėmė žaisti tinklinį. Buvo Gargždų sporto mokyklos merginų komandos narė, vėliau, dėl iširusios komandos, tinklinio treniruotes bei varžybas tęsė Klaipėdos tinklinio akademijos Agnės Skirmontaitės treniruojamoje komandoje. Deja, sportinę veiklą teko nuraukti dėl įgytos traumos.

„Turėjau problemų su kairės kojos čiurna, patyriau sausgyslių uždegimą. Tad nusprendžiau nebesportuoti, o pasveikti ir ramiai ruoštis abitūros egzaminams. Žinoma, gydimas buvo pakankamai sunkus, teko kurį laiką vaikščioti su sugipsuota koją, vėliau – su įtvaru. Kol kas žaisti tinklinio neketinu, tačiau jei ateityje pasitaikys galimybė, pasvarstysiu“, – sakė I. Žemgulytė.

 

Tinklinį žaidusi I. Žemgulytė (viduryje) dėl patirtos traumos buvo priversta nutraukti sportinę veiklą. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Šiemet Ieva buvo pripažinta ir kaip viena pilietiškiausių rajono jaunuolių. Pasak moksleivės, pilietiškas žmogus turi mylėti savo šalį, nesigėdyti būti jos dalimi.

„Save laikau pilietiška. Džiaugiuosi, kad esu lietuvė, smagu pristatyti savo šalį užsienyje. Nors mūsų tauta maža, kartu galime pasiekti didelių rezultatų“, – kalbėjo pokalbininkė.

Pasak I.Žemgulytės, net jei ir išvyktų studijuoti į užsienį, neatmeta galimybės ateityje sugrįžti ir savo patirtį pritaikyti Lietuvoje, o galbūt net ir rajone.

„Bet kuriuo atveju, manau, kad apie mane dar tikrai išgirsite“, – šypsojosi ryžtingai nusiteikusi I. Žemgulytė.

 

Akimirkos iš dalyvavimo įvairiose veiklose – asmeninio archyvo ir S. Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 258 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,