Logo
 Spausdinti šį puslapį

Raimundas Daubaris: „Stipri bendruomenė – stipri Lietuva“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Raimundas Daubaris. S. Ulvikienės nuotr. Raimundas Daubaris. S. Ulvikienės nuotr.

Bendruomenė – labai populiarus žodis šiuolaikinėje visuomenėje. Stengiamės jį prikabinti visur, kur tik kalba pasisuka apie tam tikrą žmonių grupę. Pavyzdžiui, egzistuoja gydytojų, pedagogų bendruomenės, bendruomenė pagal gyvenamąją vietą ir kt. Čia nėra nieko blogo, priešingai, smagu, kad buriasi ir vienijasi įvairių profesijų ar gyvenviečių atstovai.

 

Šiandien bendruomenių balsas yra vis labiau girdimas. Džiugu, kad ne tik balsas girdimas, bet ir pastebimi darbai. Kaimiškos bendruomenės pasinaudodamos Europos Sąjungos lėšomis turėjo puikią progą susiremontuoti pastatus, susitvarkyti viešąsias erdves, išspręsti socialines problemas ir pan. Kai kurios rajono bendruomenės sukūrė verslus ir šiandien puikiai klesti, kitos – patraukė kita, sveikatingumo, sporto ar turizmo, kryptimi. Džiugu, kad mūsų rajone bendruomenės įvykdė aibę nuostabių projektų, kurie šiandien puikiai tarnauja žmonėms. Tikiuosi, kad tarnaus dar ilgai.

Ne mažiau džiugina tai, kad europiniai pinigai nesuskaldė mūsų, bet kaip tik – dar labiau suvienijo. Mes išmokome dalintis, na, turbūt ir mokėjome kartu dirbti bei linksmintis, švęsti.

Projektai nesibaigė, tačiau jau dabar pereinama prie naujo etapo, nukreipto ne į pastatus ar aplinką, bet į verslumo skatinimą, naujų darbo vietų kūrimą. Tai – dar vienas šansas išjudinti kaime gyvenančius žmones, o tuo pačiu pasiūlyti naujų paslaugų bei galimybių užsidirbti. Kiek teko girdėti, susidomėjimas šio etapo projektais – didelis. Tad linkiu sėkmės toms bendruomenėms, kurioms pasiseks juos laimėti.

Visgi, artimiausiu metu laukia ir daugiau iššūkių bei darbų. Klaipėdos rajono valdžia norėdama priartinti savivaldą prie žmogaus, nusprendė dalį funkcijų perduoti tvarkyti bendruomenėms. Kartu siekiama visuomenę įtraukti ir į sprendimų priėmimą. Juk niekas kitas, o tik čia gyvenantys žmonės gali nuspręsti, kas jiems reikalinga ir svarbu, kada geriau priimti vienokį ar kitokį sprendimą. Prieš tai buvusi valdžia nereiškė ypatingo noro, o galbūt ir nematė reikalo, tartis su visuomene. Būdavo tik pavieniai atvejai, tačiau ir tie „tik dėl akių“. Šiandien pirmą žingsnį ruošiasi žengti naujoji rajono valdžia, kaip mes jį priimsime ir išnaudosime – priklausys nuo mūsų pačių.

Ne vienerius metus kalbama, kad tiek bendruomenėms, tiek kitoms nevyriausybinėms organizacijoms būtų gerai rajone turėti vienijančią organizaciją. Šiandien Vietos veiklos grupei (VVG) „Pajūrio kraštas“ priklauso tik dalis bendruomenių, ir tai tik tos, kurios vykdė projektus. Be to, ir VVG funkcijos yra visai kitokios. Jei rajone įsikurtų bendruomenes vienijanti organizacija, tai mūsų visuomenininkų balsas būtų daug geriau girdimas, susitelkę galėtume vykdyti daugiau ir didesnių darbų. Tikiuosi, kad atsiras palaikančių ir pritariančių tokios vienijančios organizacijos kūrimo iniciatyvai.

Visuomenininkų darbas – nelengvas, bet reikalingas. Nors kartais būna sunku ir atrodo nepakeliama, bet viską atperka žmonių šypsenos, vaikų džiaugsmas, kaimynų padėkos.

Laukia daug darbų ir iššūkių, susitelkime. Kalbėkimės, tarkimės, padėkime vieni kitiems. Telkdami žmones, gražindami savo gyvenvietės aplinką, mes puošiame Lietuvą. Kurkime, saugokime, kas sukurta ir perduokime ateinančioms kartoms. Stipri šeima – stipri bendruomenė, stipri Lietuva.

 

Politinė reklama bus apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos LR Seimo rinkimų sąskaitos.

Užsakymo nr. SR07-2019

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,