Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Negražios“ daržovės ir vaisiai taip pat gali būti tiekiami rinkai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Žemės ūkio ministerija primena, kad, siekiant mažinti maisto švaistymo mastą, nuo šių metų sausio 1 d. vaisiams ir daržovėms, pateikiamiems mažmeninei prekybai vartotojų asmeninėms reikmėms, leidžiama netaikyti specialiųjų prekybos standartų.

 

Tokių vaisių ir daržovių etiketėje turi būti parašyta „perdirbti skirtas produktas“ ar bet kuris kitas lygiavertis įrašas. Be to, specialieji standartai nėra taikomi vaisiams ir daržovėms, kuriuos gamintojas savo ūkyje parduoda vartotojams jų asmeninėms reikmėms, produktams, kurie yra apipjaustyti ar supjaustyti ir maistui skirtiems daigams, kurie išauginti iš augalų, priskiriamų vaisiams ir daržovėms.

Nustačius neatitiktį prekybos standartams, produktai gali būti tiekiami labdarai ir paramai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nustatyta tvarka, perdirbami arba parduodami perdirbti, panaudojami kaip pašaras gyvūnams arba kitoms ne maisto reikmėms ar tvarkomi kaip maisto atliekos, vadovaujantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos nustatytais reikalavimais.

Labdaros organizacijos gali gautus vaisius ir daržoves perpakuoti, perfasuoti ar perrūšiuoti.

Nuostatos, mažinančios maisto, ne tik vaisių ir daržovių, švaistymą, yra įvirtintos ir naujoje Maisto įstatymo redakcijoje, kurioje sakoma, kad teisės aktų reikalavimų, išskyrus saugos, neatitinkantis maistas gali būti perduotas labdarai ir (ar) paramai VMVT nustatyta tvarka.

Edinburgo universiteto duomenimis, kasmet Europoje sunaikinama virš 50 mln. tonų vaisių ir daržovių. Nustatyta, kad didžiausi nuostoliai susidaro dėl vaisių ir daržovių prekybos standartų, nustatytų ES ir nacionaliniu lygiu, griežtų prekybos tinklų reikalavimų kokybei ir kiekiui, didesnio išauginamo nei parduodamo derliaus, taip pat ir vartotojai labiau linkę pirkti „gražius“ vaisius ir daržoves.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,