Logo
 Spausdinti šį puslapį

Net 76 proc. darbo ginčų komisijų priimtų sprendimų – teigiami

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad darbo ginčų komisijos per šių metų pirmąjį pusmetį gavo daugiau nei 3,7 tūkst. prašymų dėl darbo ginčų nagrinėjimo, t. y. beveik 13 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Apie 20 proc. (iki 4,5 tūkst.) išaugo ir prašymuose keltų bei išnagrinėtų reikalavimų skaičius. Dėl didėjančio darbo ginčų skaičiaus nuo šių metų vidurio Vilniuje įsteigta dar viena – 20-oji – darbo ginčų komisija.

 

Žymus šių metų pokytis – 45 proc. išaugusi darbo ginčų komisijų (DGK) priteistų išieškoti lėšų suma. Per pirmąjį šių metų pusmetį DGK priėmė sprendimų dėl beveik 4,4 mln. eurų išieškojimo: iš jų apie 4,3 mln. eurų darbuotojų naudai. Lyginant su sumomis, išieškotomis tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, darbuotojams išieškotinos sumos 56 proc. padidėjo, o darbdaviams – 76 proc. sumažėjo.

„Didesnis gautų prašymų nagrinėti darbo ginčus skaičius rodo, kad darbuotojai dažniau ir drąsiau kreipiasi į darbo ginčų komisijas, aktyviau gina savo teises. Ko gero tai ir yra pagrindinės priežastys, kodėl išaugo išieškomų lėšų suma. Įtakos tam taip pat galėjo turėti ir mokestinė reforma bei padidėjusi minimali mėnesinė alga“, – teigia VDI Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė.

Darbo ginčų komisijos visiškai arba iš dalies patenkino beveik pusę visų išnagrinėtų prašymų (46 proc.). Dar trečdalį (30 proc.) visų priimtų sprendimų sudarė taikos sutartys ar šalių susitarimai tarpusavyje, ginčą išsprendus iki pirmojo DGK posėdžio. Taigi bendrai net 76 proc. pateiktų reikalavimų baigėsi teigiamu sprendimu.

„Tokių atvejų, kai ginčo pusės sudaro taikos sutartį ar ieškovas atsisako visų pateiktų reikalavimų iki pirmojo posėdžio, daugėja. Skatiname ginčo šalis tartis, nes tokie sprendimai efektyvesni ir iš socialinės, ir iš ekonominės pusės“, – sako Irina Janukevičienė.

Didžiausia dalis prašymų darbo ginčų komisijoms pateikiama dėl darbo užmokesčio ir su juo susijusių sumų išieškojimo. Tokių reikalavimų gauta per 3,4 tūkst., t. y. net 20 proc. daugiau nei praėjusių metų pirmą pusmetį. Taip pat beveik ketvirtadaliu padidėjo reikalavimų dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu. Perpus daugiau gauta prašymų dėl nekonkuravimo susitarimų nevykdymo ar netinkamo vykdymo, dėl kolektyvinių darbo ginčų dėl teisės nagrinėjimo.

Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus vedėjos teigimu, prašymų nagrinėti darbo ginčus dėl šių reikalavimų padaugėjo, nes įsigaliojus dabartiniam Darbo kodeksui išplėsta darbo ginčų komisijų kompetencija tokius reikalavimus nagrinėti. Iš viso reikalavimų pagal išplėstus darbo ginčų komisijų įgaliojimus šiais metais gauta beveik 70 proc. daugiau nei pernai pirmąjį pusmetį.

Šiais metais šiek tiek sumažėjo reikalavimų dėl darbo sutarties sąlygų, darbo ir poilsio laiko.

Šiuo metu įvairiuose Lietuvos regionuose veikia 20 darbo ginčų komisijų: Vilniuje – 7 darbo ginčų komisijos, Kaune – 4, Klaipėdoje – 3, Šiauliuose – 2, Panevėžyje – 2, Alytuje ir Telšiuose – po vieną darbo ginčų komisiją. Utenos, Marijampolės, Tauragės regionus aptarnauja atitinkamai Panevėžio, Kauno ir Šiaulių darbo ginčų komisijos. Prašymus išnagrinėti darbo ginčą galima pateikti bet kuriame teritoriniame VDI skyriuje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,