Logo
 Spausdinti šį puslapį

Bibliotekoje – paroda ir knygos-albumo pristatymas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos skaitykloje (Klaipėdos g. 15, III a.) veikia Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos mokinės Urtės Matutytės tapybos paroda „Jausmai“. Kuratorius- tapybos mokytojas Vytautas Sajauskas. Paroda galėsite pasigrožėti iki rugsėjo 30 d.

 

Rugsėjo 13 d. 16 val. Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos renginių salėje (Klaipėdos g. 15, I a.) vyks Auksutės Ramanauskaitės-Skokauskienės knygos – albumo „Adolfas Ramanauskas-Vanagas fotografijose“ pristatymas ir Danguolės Bunikienės kino juostos „Nužudytas bet nenugalėtas“ peržiūra. Dalyvauja knygos autorė. Renginys nemokamas.

Knygoje „Adolfas Ramanauskas-Vanagas fotografijose“ pateikiama išsami Lietuvos valstybės vadovo, kovojusio su sovietine okupacija, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) 1949 m. Vasario 16-osios Deklaracijos signataro, LLKS Gynybos pajėgų vado, Adolfo Ramanausko-Vanago biografija ne tik rašytiniais faktais, bet ir unikaliomis nuotraukomis. Autentiškos istorinės nuotraukos yra šio albumo pagrindas.

Jose Adolfo Ramanausko-Vanago vaikystė, mokslo metai gimnazijoje, studijų laikas Klaipėdos pedagoginiame institute, laisvalaikio akimirkos su bendramoksliais, laikmetis Kauno Karo mokykloje, pedagoginio darbo laikas, partizaninio karo, laisvės kovų metai. Albume yra ir atminimo įamžinimo dalis, kurioje nuotraukos liudija, apie tai, kad Adolfo Ramanausko-Vanago pasišventimas kovai už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, išliko tautos ir valstybės atmintyje kaip pagarbos ir pasididžiavimo ženklas.

Albumą užbaigia nuotraukų dalis pavadinta „Paskutinė kelionė“. Tai tūkstančių Lietuvos žmonių, aukščiausių Lietuvos valstybės vadovų, bažnyčios hierarchų, iš 30-ies užsienio valstybių dalyvavusių diplomatų pagarbos, atsisveikinimo akimirkos.

 

Apie autorę:

A. Ramanauskaitė-Skokauskienė yra išleidusi aštuonias knygas laisvės kovų tematika, organizavusi ir vykdžiusi projektą jaunimui „Laisvės kovų atmintis ateities kartoms. Organizavusi žygius visose 8-iose buvusiose partizanų apygardose „Laisvės kovų takais su partizanų vado dukra Aukse“, paskelbusi daugybę straipsnių, skaičiusi paskaitas   laisvės kovu tematika ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Kanadoje, Gruzijoje, Lenkijoje, Italijoje. Jos pastangomis yra atstatytas buvęs jos tėvo A. Ramanausko-Vanago bunkeris Dzūkijoje, pastatyti atminimo ženklai istorinėse laisvės kovų vietose.

Režisierės Danguolės Bunikienės kino juostos „Nužudytas bet nenugalėtas“ trukmė – 20 minučių.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,