Logo
 Spausdinti šį puslapį

Bronius Markauskas: smarvės problema rajone turi būti išspręsta

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono mero pavaduotoja A. Balnionienė, UAB „Branda LT“ vadovas Evaldas Stakė, meras Bronius Markauskas, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Klaipėdos sav. r. nuotr. Klaipėdos rajono mero pavaduotoja A. Balnionienė, UAB „Branda LT“ vadovas Evaldas Stakė, meras Bronius Markauskas, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Klaipėdos sav. r. nuotr.

Šiandien Klaipėdos rajono meras apsilankęs Dumpiuose teigia, kad verslo įkaitais tapę vietos gyventojai turi teisę gyventi be smarvės. Meras tikina, kad dedamos visos pastangos, jog ankstesnių valdžių palikimas – vienoje vietoje sukoncentruotos kelios pramoninės įmonės – imtųsi visų įmanomų priemonių, kad situacija gerėtų. Su esamomis problemomis vizito metu supažindintas ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

 

Blogas kvapas kamuoja Ketvergių, Gručeikių, Toleikių ir kitų kaimų gyventojus. Jis ypač sustiprėja vasaros metu, kai tvyro karščiai, nebūna vėjų. Meras ir aplinkos ministras aplankė Dumpiuose esančius Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą, „Grigeo Klaipėda“, „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valyklą, UAB „Brandą LT“. Pastaroji nuo praėjusių metų nebeperdirba gyvulinės kilmės atliekų, čia vežamos tik bioskaidžios.

„Neretai būtent mūsų rajonas iš miesto sulaukia kaltinimų, kad neva mes nieko nedarome, nesprendžiame problemos. Tačiau norėčiau pastebėti, kad daugiau nei 90 procentų bioskaidžių atliekų į UAB „Brandą LT“ atvežama būtent iš Klaipėdos miesto įmonių. Ši įmonė tvarko ir AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valyklos dumblą, kur Klaipėdos rajono nuotekų dalis sudaro vos 7 ̶ 8 proc. visų tvarkomų nuotekų. Tad paprastai tariant, mūsų atliekų dalis maža, o štai problemą turime nemažą, kurią sukūrė ankstesnės valdžios ir jų sprendimai“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Meras sako sulaukęs įmonės patikinimų, kad į gyventojų skundus yra atsižvelgiama. Jau artimiausiu metu čia bus išbandytas specialus įrenginys, skirtas blogo kvapo ir dulkių šalinimui. Tokios priemonės populiarios ne tik Europoje, jas sėkmingai įdiegė ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras. Tai specialūs įrenginiai, purškiantys probiotikais „pamaitintą“ skystį, naikinantį blogą kvapą. Pasak mero, tokiais įrenginiais kviečiamos apsirūpinti ir kitos įmonės, esančios Dumpiuose.

„Įsivaizduokite, jei šioje teritorijoje veikiančios „Grigeo Klaipėda“, „Klaipėdos vanduo“, „Branda LT“ įsidiegtų grandinę tokių įrenginių. Tai padėtų ženkliai sumažinti problemos mastą. Tiesa, tai pirmi žingsniai link situacijos pagerėjimo. Reikia, kad įmonės imtųsi ir kitų priemonių. Štai, šią savaitę iš „Grigeo Klaipėda“ išgirdau patikinimą, kad iki spalio jie planuoja uždengti du vandens valymo baseinus, diegs kvapų ozonavimo sistemą. Visa tai turėtų ženkliai pagerinti gyventojų gerovę“, – neabejoja Klaipėdos rajono meras.

„Raginu įmones būti socialiai atsakingas ir dar labiau investuoti į aplinkosaugines priemones, taip mažinant veiklos šalutinius poveikius, dėl kurių nerimauja aplinkiniai gyventojai. Mes pasisakome už verslo investicijas į regioną, bet tos investicijos privalo būti tvarios ir nekenkti nei aplinkai, nei gyventojams“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Pasak rajono vadovo Broniaus Markausko, tai tik dalis priemonių, tačiau rajono savivaldybė ir toliau dės pastangas ir reikalaus, kad įmonės investuotų į sprendimus, padėsiančius pagerinti ekologinę situaciją rajone. Taip pat atidžiai peržiūrimi ir prašymai dėl naujų įmonių įsikūrimo. Nenorima, kad Dumpiuose jų koncentracija dar labiau padidėtų. Iki šiol nėra išduota nė vieno naujo leidimo, kuris leistų rajone atsirasti dar vienam teršėjui.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,