Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šalnų paveiktais obuoliais bus galima prekiauti ir prekybos centruose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
VMVT nuotr. VMVT nuotr.

Reaguojant į Lietuvos verslinių sodų asociacijos išreikštus nuogąstavimus, jog šių metų derliaus, šalnų pažeistų obuolių realizavimas gali kelti sodininkams papildomų rūpesčių dėl prastesnės derliaus kokybės, šiandien, rugsėjo 5 d., Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) vyko Lietuvos prekybos įmonių asociacijos ir Lietuvos verslinių sodų asociacijos atstovų susitikimas. Jame taip pat dalyvavo Žemės ūkio ministerijos ir Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos specialistai.

 

Susitikimo metu akcentuota, kad šiemet Lietuvos sodai obelų žydėjimo metu stipriai nukentėjo nuo pavasarinių šalnų. Dėl to sodininkai prarado ne tik dalį derliaus, bet ir užderėję obuoliai yra prastesnės kokybės – vaisiai pažeisti rūdžių dėmių, nors obuolių maistinės ir skonio savybės dėl to nenukentėjo. Todėl prekybininkams ir augintojams kilo klausimų, kokiai kokybės klasei galima būtų priskirti šio sezono, šalnų pažeistus obuolius.

„Obuolių kokybės standartai priklausomai nuo kokybinės klasės yra nustatyti bendrai visose Europos Sąjungos valstybėse. Lietuva neturi nacionalinių teisės aktų, kuriuose būtų nustatytos išimtys, kada tam tikrai klasei keliamų kokybės reikalavimų neatitinkantys švieži obuoliai galėtų būti tiekiami rinkai, o ne skirti perdirbimui. Tačiau reglamentas vis tik leidžia tam tikrus nuokrypius nuo nustatyto standarto. Pavyzdžiui, 2 klasei leidžiami nedideli odelės defektai ir neryškus rūdėtumas. Pabrėžėme, kad įvertinus kiekvienos obuolių partijos kokybę, turi būti nustatoma, ar pažeidimai yra ženklūs, ar obuoliai vis tik dar atitinka 2 klasės obuoliams nustatytus reikalavimus“, – sakė VMVT direktorius Darius Remeika.

Susitikimo metu sutarta, kad tie obuoliai, kurių dėl šalnų poveikio atsiradęs rūdėtumas neviršija nustatytų ribų, gali būti parduodami kaip 2 klasės obuoliai. Neatitinkantys kokybės klasei keliamų reikalavimų vaisiai gali būti tiekiami rinkai tik su žyma „skirti perdirbimui“. Tokius obuolius sodininkai gali parduoti ir tiesiai iš ūkių galutiniams vartotojams.

„Suprantame, į kokią nelengvą padėtį pateko mūsų sodininkai dėl šių metų sezoninių šalnų. Jiems labai svarbi galimybė sušvelninti patirtus nuostolius ir prekiauti užaugintu derliumi. Ne mažiau svarbu, kad ir vartotojai galėtų mėgautis puikaus skonio lietuviškais obuoliais, net jei jie šiais metais ir kiek prastesnės prekinės išvaizdos. Todėl šiame susitikime siekėme visoms pusėms priimtino susitarimo, užtikrinančio, kad lietuviškais obuoliais būtų prekiaujama be trukdžių“, – pabrėžė D. Remeika.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,