Logo
 Spausdinti šį puslapį

Prezidento taurės ralyje skries ir gargždiškių ekipažas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociacijos „Garažo raktai“ nariai Linas ir Dalius Petrauskai ralyje „Aplink Lietuvą“  gins Gargždų garbę. Klaudijaus Mėčio nuotr. Asociacijos „Garažo raktai“ nariai Linas ir Dalius Petrauskai ralyje „Aplink Lietuvą“ gins Gargždų garbę. Klaudijaus Mėčio nuotr.

Dėl garbingiausio apdovanojimo – Lietuvos prezidento taurės – rugsėjo 13-ąją Kaune skelbiamas tradicinio ralio „Aplink Lietuvą“ startas. Po poros dienų, sekmadienį, įveikę daugiau nei 1 000 kilometrų, ekipažai rikiuosis Vilniuje. S. Daukanto aikštėje tarp laukiančiųjų šalies vadovo verdikto pirmąkart bus ir gargždiškių ekipažas, atstovaujantis asociacijai „Garažo raktai“.

 

Legendinį „Opel Kadett GSI“ ralyje vairuos Klaipėdos rajono automobilių sporto mėgėjams gerai žinomas Linas Petrauskas, 2017 m. Lietuvos automobilių kroso nugalėtojas, o šturmano pareigos patikėtos jo tėčiui Daliui, minėtų varžybų 2014 m. nugalėtojui. Abu Petrauskai ne kartą yra buvę Klaipėdos rajono geriausių sportininkų dešimtuko gretose.

 

„Aplink Lietuvą“ – prestižinės varžybos

Linai, kuo ypatingas ralis „Aplink Lietuvą“?

Tai yra labai prestižinės varžybos, turinčios istorines šaknis. Ralio „Aplink Lietuvą“ iniciatorius – tikrasis FIA narys, 1926 m. įkurtas Lietuvos automobilių klubas. Tai – seniausios automobilių sporto varžybos šalyje. Pirmasis toks ralis surengtas 1931 m. liepos 24 d.

Bemaž devynių dešimtmečių istorijoje šių metų ralis „Aplink Lietuvą“ tebus tik 28-tasis. Keturi tokie raliai įvyko prieškario Lietuvoje, o 1940-ųjų vasarą, kai klubas jau buvo plačiai žinomas Europoje , jo veikla nutrūko dėl Lietuvos okupacijos. Didžiulį susidomėjimą kėlęs renginys atgijo, kai su šalies Nepriklausomybės atkūrimu veiklą atkūrusio LAK pastangomis, 1996 m. vėl buvo atgaivintas ir prestižinis ralis „Aplink Lietuvą“ Prezidento taurei laimėti.

Kuris ralio ekipažas taps pirmuoju neseniai pareigas pradėjusio eiti Prezidento Gitano Nausėdos taurės laimėtoju, sužinosime rugsėjo 15-ąją, kai ralio dalyviai, per tris dienas įveikę daugiau nei 1 000 kilometrų maratoną aplink Lietuvą, finišuos Vilniuje, S. Daukanto aikštėje.

 

Kaip vyks 28-osios varžybos, kur drieksis ralio trasos?

Trijų dienų ralio trasos drieksis net per 20 Lietuvos miestų ir rajonų ( pernai buvo ir Gargžduose), kur ralio dalyviai varžysis ne tik slalomo ar tikslaus pravažiavimo, bet ir greičio ruožuose. Varžybų startas bus duotas rugsėjo 13 d. 10 val. Kauno Rotušės aikštėje, o jau po pusvalandžio pirmasis ekipažas pradės kovas visiems gerai žinomoje Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje ir jos prieigose, kur ralio dalyviai lenktyniaus net aštuoniuose greičio ruožuose.

 

„Garažo raktai“ pasiryžę kovoti

Asociacija „Garažo raktai“ pirmąkart dalyvaus ralyje „Aplink Lietuvą“. Kaip apsisprendėte?

Anksčiau tik stebėdavome šio prestižinio ralio važiavimus, o šiemet jau pribrendome dalyvauti ir patys. Tai sąlyginai didelis iššūkis, nes dar nesame turėję patirties ralio tipo varžybose. Varžysimės su labai patyrusiais sportininkais, kurie važiuoja su itin aukštos klasės automobiliais, turi žinomų rėmėjų. Ši sporto šaka išskirtinė tuo, kad vairuotojas važiuoja pagal šturmano skaitomą „kelio knygą“, o ne atmintinai išmoktoje trasoje. Tad ekipažo greitį lemią ne vien vairuotojo, bet ir šturmano sugebėjimai. Atsakomybės yra paskirstomos perpus. Žinoma, labai daug reiškia ir susikalbėjimas tarpusavyje, emocinė būsena esant ekstremalioms situacijoms. Lenktynėse komandą sudarys asociacijos „Garažo raktai“ nariai, kurie padeda paruošti ne tik techniką, bet ir strategiją, viešuosius ryšius. Mūsų lenktyninį automobilį trasose lydės asociacijos mikroautobusas su mūsų pagalbininkais. Juk reikalingos atsarginės dalys, padangos ir kt.

 

Kokiu automobiliu važiuosite ralyje?

Žinoma, legendiniu „Opel Kadett GSI 16v“. Šis modelis yra mūsų šeimos relikvija: dar 2004 m pirmąjį „Kadetą“ tėtis paruošė automobilių krosui. Su juo 2014 m. tapo Lietuvos automobilių kroso pirmenybių nugalėtoju. Tuo pačiu automobiliu po trejų metų nugalėtoju tapau ir aš. Ralyje varžysimės SGC-2 įskaitoje. Varžybose dalyvaujame pirmąkart, tad šių metų tikslas yra sėkmingai įveikti visą ralį, visgi trasos ilgis siekia 1150 km. Toks atstumas yra nemažas išbandymas ir mums, ir technikai. Manau, lengva nebus, bet akseleratoriaus neatleisim ir kovosim iki galo.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,