Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Bangos“ treneris T. Tamošauskas: „Laimėjus taurę būtų didžiulė šventė“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
T. Tamošauskas. LFF.lt nuotr. T. Tamošauskas. LFF.lt nuotr.

Pirmoji I lygos komanda, pasiekusi SHARP LFF taurės finalą sieks pabaigti darbą iki galo. Trečią kartą į finalą patekusi Gargždų „Banga“ prieš dvikovą su „Sūduva“ teigia neturinti ko prarasti ir pasitikėjimo semiasi iš šio sezono pergalių prie A lygos klubus.

 

2001-ųjų vasarą LFF taurės finale 17 metų Tomas Tamošauskas rezultatyviu perdavimu prisidėjo prie Klaipėdos „Atlanto“ pergalės prieš Vilniaus „Žalgirį“ ir pirmojo naujųjų laikų uostamiesčio klubo trofėjumi.

Prabėgus 18 metų T. Tamošauskas vėl bus taurės finalo dalyvis, tik iššūkis laukia kitokio pobūdžio. Šį kartą kaip treneris, stovintis prie gimtosios komandos Gargždų „Bangos“ vairo, jis gali tapti naujo istorinio laimėjimo architektu. Gilias tradicijas turinti Klaipėdos rajono komanda bandys iškovoti savo pirmąjį trofėjų.

Net ir patekimą į finalą galima vadinti žygdarbiu – jame per beveik tris dešimtmečius nėra žaidusi nė viena antrojo diviziono ekipa. Šį sezoną LFF taurės varžybose I lygos atstovė „Banga“ įveikė penkis varžovus, tarp jų ir A lygoje žaidžiančias „Kauno Žalgirio“ bei „Palangos“ komandas. Tokio žygio Gargždų ekipos planuose nebuvo.

„Žinoma, kad taurę laimėti didelis darbas ir pradžioje nebuvo to tikslo. Kiekvienose rungtynėse su žemesnių lygų komandomis bet kas galėjo nugalėti bet ką. Tik praėjus kelis etapus pradėjo atsirasti vizija, galimybė išmėginti jėgas su A lygos klubais, – nueitą kelią prisiminė T. Tamošauskas. – Ketvirtfinalio rungtynėse „Kauno Žalgiris“ mūsų neįvertino, galvojo, kad pasiduosime praleidę įvartį. Pradėjome išsigandę, bet vėliau susitvarkėme su įtampa, vyrai patikėjo savo jėgomis. Priėjome iki baudinių, o tai – loterija. Mes ištraukėme laimingą bilietą. Pusfinalio dvikova su „Palanga“ buvo tikrai įtempta. Pavyko nugalėti, o kai ateini iki finalo, nebėra kur trauktis – norisi pabaigti darbą iki galo.“

„Mums prireikė penkių finalų, kad pasiektume tikslą. Pradžioje burtai suvedė ne su stipriausiais varžovais. Po to žaidėme su A lygos komandomis. Kovėmės kaip komanda ir nugalėjome. Manau, kad padėjo namų sienos. Gargžduose turime savo palaikymą, kaip dvyliktą žaidėją. Norime nenuvilti savo žiūrovų ir tai papildomas stimulas“, – tikino komandos žaidėjas Karolis Urbaitis.

Finale „Bangos“ laukia pats didžiausias iššūkis lyginant su iki šiol buvusiais – rungtynės su A lygos čempionais „Sūduvos“ futbolininkais.

„Susitiksime su galinga komanda, kuri trečius metus iš eilės bando tapti čempionais, Lietuvoje demonstruoja futbolo madas, o Europoje pritrūko vieno žingsnio iki patekimo į grupių etapą. Jie turi daug individualiai stiprių žaidėjų. Mums bus labai sunku. Žinome Dovydo ir Galijoto analogiją ir kaip baigėsi ta kova. Tikiuosi, kad mums baigsis taip pat, kaip ir toje istorijoje, – teigė T. Tamošauskas. – Taurės finalas iš vienų rungtynių, gali laimėti bet kas. Čia daug niuansų, vieno iš jų neįgyvendinsi ir taurė atiteks varžovui. Mes neturime ko prarasti.“

 

LFF.lt nuotr.

 

Gargždų ekipos žaidėjas Karolis Urbaitis vylėsi, jog jam su komandos draugais pavyks nustebinti taip, kaip „Sūduva“ futbolo mėgėjus stebina pergalėmis Europoje: „Galima sakyti, kad atsidūrėme „Sūduvos“ vietoje. Taip, kaip jie neretai būna Europos turnyruose, taip ir mes būsime autsaideriais. Stengsimės parodyti savo vertę ir galime pasiekti pergalę kovingumu – kaip ir „Sūduva“ Europoje.“

Saugui finalas nėra nauja patirtis – jis du kartus su „Banga“ žaidė LFF taurės finaluose ir abu kartus patyrė nesėkmę. Prieš penkerius metus „Banga“ nusileido „Žalgiriui“, o 2011 metais – „Ekranui”.

„Prisiminimai nekokie. Tos rungtynės su „Ekranu“ neiškrenta iš galvos. Pirmavome rezultatu 2:0, bet paskui viskas apsivertė. Tais metais trūko nedaug, turėjome daug patyrusių žaidėjų. 2014 metais buvo visiškai kitokia komanda, daug užsieniečių, kiti vadovai, – prisiminė K. Urbaitis. – Bet tikiuosi, kad trečias kartas nemeluos ir pavyks parvežti taurę į Gargždus. Esu laimėjęs taurę su „Žalgiriu“, bet man, kaip vietiniam, tiek metų pražaidusiam su „Banga“, būtų daug maloniau laimėti čia.“

Pergalės atveju „Bangai“ atitektų ne tik taurė, bet ir kelialapis į Europos lygą.

„Laimėti taurę būtų didžiulė šventė bet kuriam miestui, o patekimas į Europos lygą būtų didžiulis finansinis ir emocinis paskatinimas tokiam eilę metų sėkmingai I lygoje žaidžiančiam klubui kaip mūsų. Manau, kad nereikės motyvuoti nė vieno žaidėjo. „Sūduvai“ turbūt priešingai, gali būti sunkiau susikaupti, nes jie kovoja su „Žalgiriu“ dėl čempionų titulo. Todėl tas finalo prizas mums naudingesnis nei varžovams“, – vertino T. Tamošauskas.

Treneris pripažino, kad komandos pasirodymai I lygoje paskutiniu metu nedžiugina, bet vylėsi, jog finalo rungtynės padės tai pakeisti.

„Paskutiniu metu rezultatai šlubuoja. Tai susiję ir su pergalėmis taurėje. I lygoje išeiname kaip favoritai ir galbūt kažkur neįvertiname varžovų, kažkur nepakankamai dirbame. Natūralu, kad kitos komandos mato, kaip mums sekasi taurėje, ir turbūt jiems tai suteikia papildomos motyvacijos. Mums reikia ruoštis dvigubai. Bet taurės rungtynės parodo, kad viskas mūsų galvose. Galime sėkmingai rungtyniauti su A lygos komandomis. Manau, kad po finalo rungtynių viskas eis į viršų“, – kalbėjo „Bangos“ strategas.

„Bangos“ ir „Sūduvos“ rungtynės SHARP LFF taurės finale vyks sekmadienį, rugsėjo 29-ąją, nuo 16 val. Utenos miesto stadione. Įėjimas į rungtynes su atsisiųstu bilietu nemokamas. Dvikovą tiesiogiai transliuos TV6 televizija.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,