Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pedagoginė psichologinė tarnyba persikėlė į naujas patalpas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

15 metų Klaipėdos rajone veikianti Pedagoginė psichologinė tarnyba plečia savo paslaugų ratą. Tai tapo įmanoma persikėlus į naujas ir erdvesnes patalpas, kurias suteikė Savivaldybė. Tikimasi, kad pagerėjusios darbo sąlygos, leis paslaugas padaryti dar kokybiškesnes. Tarnyboje dirba 8 psichologai, logopedas, specialusis pedagogas.

 

Prieš 15-ka metų Pedagoginė psichologinė tarnyba rajone žengė tik pirmuosius žingsnius. Ji įsikūrė Gargždų „Minijos“ progimnazijos patalpose, čia tuomet dirbo keturi darbuotojai. Šiuo metu pagalbą teikiančių specialistų skaičius ūgtelėjo iki 10-ties, gerokai išaugo ir besikreipiančiųjų klientų skaičius. Pasak tarnybos vadovės, tuomet suprasta, kad norint tinkamai ir kokybiškai dirbti, reikia ne tik žmogiškųjų išteklių, bet ir naujų patalpų. Tokį norą puikiai suprato rajono savivaldybė, kuri skyrė naujas patalpas Kvietinių gatvėje.

„Džiugu, kad sulaukiame didelio Savivaldybės administracijos, Švietimo skyriaus dėmesio ir domėjimosi mūsų veikla, darbo kokybės gerinimu, sąlygomis ir mūsų pastangomis, kad paslaugos rajono gyventojams būtų kokybiškos. Mums labai svarbu, kad mūsų klientai – mokiniai, mokytojai, tėvai ir kt. – jaustųsi kuo patogiau ir saugiau tarnybos patalpose. Kai dirbome ankštose, su dideliu triukšmu iš aplinkos, Gargždų „Minijos“ progimnazijos patalpose komfortiškos klientui aplinkos pasiekti buvo sunku. Dabar viskas kitaip – yra atskiras įėjimas, didesnės patalpos, kabinetuose įstatytos specialios triukšmo nepraleidžiančios durys“, – sako Klaipėdos r. pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė Jolita Narkevič.

Pagerėjo ir darbuotojų sąlygos – atskiros darbo vietos, tyli aplinka užtikrina ir geresnę darbo kokybę. Taip pat išsiplėtė ir tarnybos teikiamų paslaugų ratas – atsirado patalpos grupėms, susirinkimams, mokymams vesti.

Pasak vadovės, jų tikslas – stiprinti Klaipėdos r. pedagoginę psichologinę tarnybą, siekiant, kad įstaiga taptu ir metodiniu centru, turinčių pilną kvalifikuotų specialistų komandą, darbo įrankius ir įrengtas darbo vietas.

 

Svarbu pastebėti ankstyvuosius ženklus

Darbo tikrai netrūksta. Tarnybos duomenimis Klaipėdos rajone mokosi 1557 mokiniai, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, tai ir emocijų, elgesio, kalbos, dėmesio sutrikimų, įvairių negalių ir kt. Specialistai, tėvai ar pedagogai į tarnybą kreipiasi dėl mokinių gebėjimų įvertinimo, psichologinio konsultavimo, korekcinės pagalbos, ištikus skaudiems, kriziniams įvykiams. Deja, dėl švietimo ir sveikatos specialistų trūkumo tarnyboje ir rajone, eilės suteikiant paslaugas dar išlieka.

Per 2017–2018 mokslo metus buvo atlikti 474 mokinių gebėjimų vertinimai (anksčiau atlikdavome po 250–300 vertinimų). Logopedo pagalbos reikia 1465 Klaipėdos rajono vaikams. Psichologines konsultacijas gavo 750 asmenų: 300 vaikų ir mokinių, 293 tėvai, 177 pedagogai ir specialistai. Viso įvyko 2207 psichologinės konsultacijos. Per vienerius metus 15 000 Klaipėdos rajono gyventojų buvo suteiktos psichologinės, specialiosios pedagoginės, metodinės ir informacinio švietimo paslaugos.

„Iš tikrųjų svarbu, kuo anksčiau suteikti pagalbą. Todėl pastaruosius kelerius metus, mes didelį dėmesį skyrėme ankstyvajai prevencijai ir intervencijai. Visuose Klaipėdos rajono lopšeliuose-darželiuose, dviejuose daugiafunkciuose centruose, Savivaldybės pagalba, dirba Tarnybos psichologai. Jie gali pastebėti ankstyvuosius ženklus, kurie signalizuoja apie galimus vaiko raidos sunkumus. Tai yra labai patogu ir naudinga, nes vaiko raidos vertinimą atvykstantys specialistai atlieka vietoje. Ir, kaip žinia, kuo anksčiau aptinkamas raidos atsilikimas, tuo geresni rezultatai pasiekiami suteikiant pagalbą, tuo mažesni sunkumai laukia pradėjus vaikui lankyti mokyklą“, – neabejoja J. Narkevič.

Psichologai pastebi, kad svarbu įvertinti ne tik vaiko raidą, tačiau ir kaip vaikas prisitaiko darželyje. Tarnybos psichologės jau treti metai rajono ikimokyklinėse įstaigose atlieka išsamų adaptacijos tyrimą, kuriuo remiantis teikia rekomendacijas ugdymo įstaigoms bei tėvams. Sudaromos galimybės tėvams, norintiems praplėsti bendravimo su vaiku žinias, lankyti tėvystės įgūdžių ugdymo užsiėmimus pagal programas „Laiptai. Kartu gali būti lengva“, „STEP“ ir kt.

 

Informacinės technologijos, vaikų psichikai gerinti

Galime pasidžiaugti, kad įstaigų, kuriose dirba tarnybos psichologai, pedagogai turi galimybę dalyvauti savipagalbos grupėse, kurių metu dalijasi patirtimi ir emocijomis sprendžiant sudėtingus pedagoginius atvejus, tobulina psichologines žinias apie vaikų bendravimo, adaptacijos, emocijų ir elgesio problemas, ugdymosi sunkumus, galimus sprendimus. Ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse grupėse vyksta įvairūs grupiniai užsiėmimai vaikams.

Užsiėmimų metu ugdytiniai mokosi emocijų atpažinimo ir įvardinimo, tinkamų bendravimo su bendraamžiais būdų skirtingose situacijose, nerimo bei įtampos mažinimo pratimų. O mokinių ir suaugusiųjų emocinei būsenai gerinti yra pasitelkiamos ir inovacinės technologijos.

„Mes jau keletą metų naudojame biologinio grįžtamojo ryšio terapiją. Ji lavina gebėjimą suprasti ir įvertinti savo būseną ir ją reguliuoti. Pavyzdžiui, po įprastos konsultacijos ant rankų pirštų arba galvos yra prijungiami jutikliai, kurie kompiuteryje rodo galvos smegenų aktyvumą ar odos fizikines savybes atspindinčias žmogaus streso lygį. Duomenys rodomi vaikui kompiuterio ekrane. Galima rodyti grafikus, skaičius arba pasinerti į žaidimą, pavyzdžiui, valdyti traukinį: kuo labiau atsipalaiduoja vaikas, tuo jis greičiau važiuoja. Atsižvelgiant į tai, ko mokomasi, pasirenkamas žaidimas ir jo parametrai. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, dažniausiai tai smagi ir naudinga veikla. Matavimo metu klientas mokomas teisingai kvėpuoti, atpalaiduoti raumenis ir nukreipti dėmesį arba labiau jį sutelkti, pajusti, kas vyksta kūne“, – sako Klaipėdos r. pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė.

Tarnyboje dirbantys specialistai yra sukaupę didelę patirtį. Be tiesioginio savo darbo – teikti pagalbą mokiniams, tėvams ir pedagogams, specialistai organizuoja respublikinio lygio renginius. Logopedė Ingrida Krikščiūnienė jau 5 metus iš eilės inicijavo ir organizavo didžiulį respublikinį įvairių gebėjimų ir poreikių turinčių mokinių saviraiškos festivalį „Man smagu, Tau smagu, tad pabūkime kartu“, kuris yra ir Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kompanijos „Už saugią Lietuvą“ gerasis pavyzdys.

Džiaugiamės, kad kasmet sulaukiame vis daugiau kolegų iš Lietuvos dėmesio, norinčių sužinoti apie vykdomą veiklą Klaipėdos rajone ir perimti mūsų patirtį.

Klaipėdos r. pedagoginę psichologinę tarnybą galite rasti Kvietinių g. 30, III a., Gargždai (įėjimas iš kiemo pusės).

Čia teikiamos nemokamos psichologinės, specialiosios pedagoginės paslaugos Klaipėdos rajono vaikams ir moksleiviams nuo 0 iki 18 metų (turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių – iki 21 metų, jei jie mokosi bendrojo lavinimo ar specialiojoje mokykloje, ir vyresnius, jei nori įgyti pagrindinį išsilavinimą) bei jų tėveliams ir ugdytojams.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,