Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vieninteliame laivadirbio muziejuje – naujienų derlius

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Viena populiariausių edukacijų – „Mano vėtrungė“. L. Martinkienės nuotr. Viena populiariausių edukacijų – „Mano vėtrungė“. L. Martinkienės nuotr.

Kitais metais Gargždų krašto muziejaus filialas – Jono Gižo etnografinė sodyba – švęs 10-ies metų jubiliejų. Drevernoje įkurtas muziejus – išskirtinis, tai – vienintelė Lietuvoje išlikusi laivadirbio sodyba, kurioje lankytojų laukia improvizuotos dirbtuvės su laivadirbio įrankiais, ekspozicija „J. Gižas. Laivadirbio skrynią atvėrus“ ir laisvalaikio pasiūlymai.

 

Muziejuje – apie žvejybos bei laivybos tradicijas

2010 m., rekonstravus sodybą, kurioje XX a. pradžioje gyveno garsiausias pamario laivadirbys Jonas Gižas, įkurtas etnografinės sodybos muziejus, kuriame lankytojai supažindinami su pamario krašto laivadirbystės bei žvejybos tradicijomis.

Muziejininkai lankytojams pasakoja apie laivadirbystės technologijos procesus bei amato subtilybes, apie Kuršių marių žvejus ir jų šeimas, gyvenimo ritmą, kuriam įtaką darė gamtos ciklai, tradicijas, išnykusią tarmę bei prietarus. Užsukusiems į muziejų siūloma ekskursija po ekspoziciją, istorija žaismingai pateikiama per edukacinius užsiėmimus pagal lankytojų amžiaus grupę ir pomėgius.

Etnografinės sodybos muziejus dalyvauja ir LR kultūros ministerijos projekte Kultūros pasas – net keturioms siūlomoms edukacijoms skiriama finansinė parama. Kultūros paso programa suteikia galimybę moksleivių klasėms dalyvauti pasirinktame edukaciniame užsiėmime, kurio išlaidos kompensuojamos valstybės. Programa pasinaudoti gali ugdymo įstaigos, užsiregistravusios Kultūros paso internetinėje svetainėje. Ne tik moksleiviams, bet ir pavieniams lankytojams ar jų šeimoms, organizuotoms grupėms muziejuje siūloma turiningai praleisti popietę.

 

Muziejus dalyvauja ir LR kultūros ministerijos projekte Kultūros pasas. L. Martinkienės nuotr.

 

Edukacijos – pamario kraštui pažinti

J. Gižo sodybai vadovaujanti Laura Martinkienė muziejaus lankytojams siūlo dalyvauti net penkiose skirtingose edukacijose – „Mano vėtrungė“, „Pasigamink žuvelę“, „Kurėnas ir pamario krašto savitumai“, „Suprask šišioniškį“ ir „Vėtrungės maišelis – eko draugelis“.

Pasak vadovės, populiariausios edukacijos – „Mano vėtrungė“ ir „Pasigamink žuvelę“: „Vėtrungė yra mūsų krašto pagrindinis simbolis, išskirtinumas. Lankytojai dažnai renkasi šią edukaciją, o laikas, per kurį simbolis pagaminamas, priklauso nuo dalyvių skaičiaus – jei atvyksta klasė, kiekvienas vaikas gauna vieną dalį vėtrungės (vieną sudaro 11 dalių), tai procesas vyksta gan greitai, jei šeima – ilgiau.“

Prieš pradėdami gaminti vėtrungę, edukacijos dalyviai supažindinami su istorija – kaip gyvenviečių simboliai atsirado, kam buvo skirti, kokios spalvos dominavo skirtingose vietovėse.

„Mes pateikiame rekomendacijas, kaip turėtų atrodyti dalis, kurioje vaizduojamas gyvenvietės simbolis, nors griežtų taisyklių tam netaikome. Pateikiame žymėjime naudotų spalvų paletę ir skatiname dekoruoti pasitelkus fantaziją“, – pasakojo L. Martinkienė.

Į edukacijas daugiausia atvyksta Klaipėdos krašto mokiniai, bet sulaukiama ir svečių iš toliau – sostinės, Kauno ir pan. Pasak pašnekovės, Klaipėdos krašto mokytojos geriau žino, kas yra vėtrungės, daugiau apie jas kalba su mokiniais, jie atvažiuoja žinodami nemažai informacijos. Aktyviausiai mokiniai užsiėmimuose dalyvauja mokslo metų pradžioje bei pabaigoje ir kalėdiniu laikotarpiu.

Edukacija „Pasigamink žuvelę“ mėgstama pradinių klasių mokinių – kalbama apie Kuršių marių žuvis, vėliau iš modelino lipdomos įvairių formų suvenyrinės žuvelės, kurias užvėrus ant virvelės, galima panaudoti kaip pakabuką ant kuprinės. Edukacija ypatingai tinka ir šeimoms su mažamečiais vaikais.

Suaugusieji ir vyresnių klasių moksleiviai atvyksta pasisemti žinių apie kurėną – žvejybinę burvaltę. Edukacijos metu rodomas dokumentinis filmas, supažindinama su muziejaus ekspozicija, vėliau dalyvaujama viktorinoje, mažųjų laivų uoste apžiūrima atstatyta reisinė.

Naujausia muziejuje vykdoma edukacija – „Vėtrungės maišelis – eko draugelis“. Užsiėmimo metu markeriais spalvinama vėtrungė, atspausdinta ant drobinio maišelio, vėliau užlyginama senoviniu lygintuvu. Dalyviai sužino ir istoriją, kuo vėtrungė prisidėjo prie ekologijos.

Vyresniesiems mokiniams skirta ir edukacija „Suprask šišioniškį“ – kalbama apie J. Gižo šeimą, vietinius gyventojus, jų tarmę, Mažosios Lietuvos išskirtinumą. Rodomas ir filmas, kuriame užfiksuotas unikalus J. Gižo dukters pasakojimas šišioniškių tarme. Po filmo peržiūros aptariama ir surengiama žaisminga šišioniškių žodžių viktorina.

„Be įprastų kasdienių veiklų, muziejuje organizuojame parodas, susitikimus su autoriais, savo edukacijas pristatome įvairiose šventėse, kultūrinio ir kulinarinio turizmo pažintiniuose maršrutuose. Pernai prieš didžiąsias metų šventes vykdėme kalėdinių sausainių kepimo ir dekoravimo edukaciją, šiemet taip pat turime planų šiam ypatingam metui“, – pasakojo J. Gižo sodybos vadovė Laura Martinkienė.

Muziejus taip pat dalyvauja įvairiose bendradarbiavimo projektuose, vietos bendruomenėje dirba su Priekulės kultūros centro Drevernos skyriumi, Klaipėdos rajono turizmo informacijos centru, Drevernos mažųjų laivų uostu, kartu organizuojami renginiai, tokie kaip lygiadienis, Pasaulinės turizmo dienos minėjimas ir pan.

 

Mažųjų mėgstama edukacija – „Pasigamink žuvelę“. L. Martinkienės nuotr.

 

Muziejaus ekspoziciją lankytojai gali apžiūrėti antradieniais–šeštadieniais nuo 9 iki 18 val. Bilietas kainuoja vos 1–2 Eur, o kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį muziejaus lankymas – nemokamas.

Dėl edukacijų siūloma susitarti iš anksto telefonais (8 46) 32 61 73, (8 46) 45 22 14 arba el. paštu . Muziejaus, įsikūrusio Žvejų g. 13, Dreverna, naujienas galite kviečiame sekti feisbuko paskyroje arba https://www.gargzdumuziejus.lt

 

Lauros Martinkienės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,