Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pasaulinė kiaušinių diena: kaip išsirinkti kokybiškus?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švenčiama Pasaulinė kiaušinių diena. Kiaušiniai dėl savo aukštos maistinės vertės vieni dažniausiai visame pasaulyje vartojamų maisto produktų.

 

„Kiaušinių kokybė ir maistinė vertė priklauso nuo daugelio faktorių, iš kurių vienas svarbiausių – šviežumas, todėl norėdami gauti kuo šviežesnį ir daugiausia vertingųjų maistinių savybių išsaugojusį produktą vartotojai turėtų rinktis vietinius, nedideliais atstumais vežtus ir per dieną ar dvi prekybininkų lentynas pasiekiančius produktus. Šiuo metu Lietuvos vartotojai jau gali pasirinkti ir tų gamintojų produkciją, kurie savo ūkiuose įdiegę pažangius gerovės standartus atitinkančius paukščių auginimo metodus, lesalus naudoja be genetiškai modifikuotų organizmų, paukščių auginimo cikle nenaudoja antibiotikų ir pan. Visa tai ne tik liudija apie paukštininkystės ūkiuose taikomus aukščiausius kokybės standartus, bet ir apie tokiuose ūkiuose užauginamų paukščių gerovę ir sveikatą, jų produkcijos kokybę“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

Kiaušinius mėgsta daugelis – valgo pusryčiams, deda į salotas ar ant sumuštinio, vartoja ruošiant įvairius kulinarijos ir konditerijos gaminius. Nors yra manančiųjų, kad vienos spalvos kiaušiniai geresni už kitus, tačiau kiaušinio lukšto spalva neturi įtakos nei kiaušinio skoniui, nei maistinėms savybėms. Kiaušinių spalva priklauso nuo vištų veislės.

Vidutiniame vištos kiaušinyje yra beveik visko, ko reikia organizmui, – apie 75 proc. vandens, po 12 proc. baltymų ir riebalų (lipidų), taip pat vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kaušinio trynyje yra geležies, gana daug vitaminų A ir D, fosforo, kalcio, tiamino ir riboflavino, baltyme – vertingų aminorūgščių, natrio, sieros, chloro, kalio, B grupės vitaminų. Vienintelė nepageidautina kiaušinių maistinė savybė – juose yra cholesterolio, kurio didesnis kiekis nerekomenduojamas maisto racione. Kita vertus, kiaušinyje daug amino rūgšties – cholino, kuris trukdo cholesteroliui kauptis ant kraujagyslių sienelių.

Perkant supakuotus kiaušinius rekomenduojama atkreipti dėmesį į jų galiojimo datą – parduotuvėse kiaušiniai vartotojams gali būti parduodami iki 21 dienos nuo kiaušinio padėjimo. O jų tinkamumo vartoti terminas yra 28 dienos – būtent tiek laiko kiaušiniai išlaiko savo vertingiausias savybes. Perkant neženklintus kiaušinius iš smulkiųjų ūkininkų reikėtų pasiteirauti, kiek vištų laiko, ir turėti galvoje, kad dauguma vištų deda po vieną kiaušinį kas 24–26 valandas. Be to, svarbu atkreipti dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.

VMVT duomenimis, Lietuvoje vis daugiau vištų dedeklių laikytojų renkasi ekologišką ar ant kraiko laikymo būdą, vis dažniau leidžia paukščiams vaikščioti laisvėje, palaipsniui atsisakoma paukščius laikyti narvuose. Šiuo metu mūsų šalyje veikia 39 dedeklių vištų paukštininkystės ūkiai, iš kurių: 7 – plėtoja ekologinio ūkininkavimo technologijas, 7 – laiko vištas laisvai su galimybe išeiti į lauko aptvarus, 12-oje paukštynų dedeklės laikomos ant kraiko, 13-oje ūkių – narvuose.

Lietuvoje pagaminama produkcija vertinama tiek mūsų, tiek užsienio šalių vartotojų. Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad praėjusiais metais kiaušinių iš Lietuvos eksportas sudarė 169 mln. ir buvo 13,4 proc. didesnis nei prieš metus, importuota 147 mln. kiaušinių arba tik 0,7 proc. daugiau nei 2017 m. Didžioji dalis kiaušinių pernai įvežta iš Latvijos (78 mln.) bei Lenkijos (57 mln.).

ES valstybėse narėse visi kiaušiniai turi būti ženklinami specialiu kodu, nurodančiu, kokiomis sąlygomis buvo auginama ir laikoma dedeklė višta.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,