Logo
 Spausdinti šį puslapį

Savivaldybė ragina žiemai ruoštis atsakingai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje apžvelgta situacija dėl afrikinio kiaulių maro, aptarti pasiruošimo šaltajam metų periodui bei saugių poilsio erdvių prie vandens telkinių įrengimo reikalai.

 

Šildymo sezonui prasidėjus – būkime budresni

Neįprastai ankstyvas šildymo sezonas, prasidėjęs šiemet spalio 1 d., kaip ir kasmet, kviečia visus būti budresnius – pasitikinkime, ar mūsų dūmtraukiai, elektros instaliacija ir kita su šildymu susijusi įranga tvarkinga. Tuo rūpinsis, apeidami namus, taip pat ir Savivaldybei priklausančius būstus, Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus, seniūnijų bei priešgaisrinės apsaugos specialistai.

Turėti dūmų detektorių namuose – būtina! Šiemet tai patvirtino vienas akivaizdus atvejis mūsų rajone, kai dūmų detektoriaus signalą išgirdę kaimynai paskambino ugniagesiams ir šie laiku suskubo užgesinti beįsiplieskiančio gaisro. Nors turtas šiek tiek nukentėjo, bet nelaimė galėjo būti skaudesnė, jei namo šeimininkai dūmų detektoriaus nebūtų turėję. Savivaldybė skirs lėšų priešgaisrinių dūmų detektorių įsigijimui ir sumontavimui daugiavaikių, sunkiai besiverčiančių šeimų būstuose.

Atsakingos tarnybos, kaip visada, tikrins ir hidrantus bei vandens tiekimo sistemas nuo apledėjimo bei užšalimo, valys privažiavimus prie vandenviečių.

Vandens telkiniuose taip pat bus kertamos eketės, kad neuždustų žuvys.

 

Daugiau dėmesio keliams

Kaip ir kasmet, bus sudaromi kaimuose, vienkiemiuose gyvenančių vienišų, pagyvenusių, neįgaliųjų žmonių sąrašai, kad šiems gyventojams būtų galima laiku padėti dėl užsnigtų kelių ir kitais ekstremaliais atvejais.

Kelininkai tikisi ir ūkininkų, kurie turi tinkamą techniką sniego valymo darbams, pagalbos.

Spaudoje bus informacija apie kelių valymo eilę, sparčiau bus stengiamasi valyti kelių ruožus, kuriais važinėja mokykliniai autobusai.

 

Galimybės būti informuotiems ir informuoti ištikus bėdai

Ekstremaliųjų situacijų komisijos nariai, seniūnai, kiti seniūnijų darbuotojai bei kitų įstaigų darbuotojai savo mobiliuosius telefonus turi nustatyti taip, kad galėtų gauti perspėjimo pranešimus, užtikrinančius perspėjimą ir informavimą apie gresiančią ar susidariusią ekstremaliąją situaciją. Žinoma, apie gresiančią ekstremaliąją situaciją jie turi laiku informuoti seniūnijų gyventojus bei kitus darbuotojus. Telefonų nustatymo instrukcijos ir daugiau informacijos apie šią sistemą pateikiama departamento tinklalapyje adresu http://www.vpgt.lt.

Kiekvieno mėnesio pirmąją darbo dieną 10 val. bus atliekamas trumpųjų perspėjimo pranešimų sistemos patikrinimas, t. y. pranešimai bus perduodami tris kartus tiesiogiai į mobiliuosius telefonus. Jie bus kartojami kas 4 minutes.

Saugodami savo gyvybę ir sveikatą savo mobiliuosiuose telefonuose įsidiekime Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) programėlę, kad ištikus nelaimei Bendrasis pagalbos centras galėtų nustatyti buvimo vietą.

 

Saugokimės nuo gripo skiepais!

Skiepai – efektyviausiais būdas apsisaugoti nuo gripo. Nemokamai skiepijami 65 metų ir vyresni gyventojai, nėščiosios, socialinės globos įstaigų gyventojai sergantieji lėtinėmis ligomis ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. Šiuo metu sveikatos priežiūros įstaigos jau turi mokamos vakcinos, nemokamos – bus artimiausiu metu.

 

Naujos saugios poilsio erdvės

Svarstyta dėl saugių poilsio erdvių įrengimo prie Mazūriškių kaimo, Dituvos sodų ir Gargždų miesto karjerų tvenkinių bei Karklės paplūdimyje.

Nuspręsta prieš maudymosi sezono pradžią įrengti informacinius stendus dėl saugaus elgesio vandenyje bei pastatyti gelbėjimosi priemones. Karklės paplūdimyje skelbimo lentose bus paskelbta informacija apie vietos koordinates bei ant stovų pakabinti gelbėjimo ratai.

 

Afrikinio kiaulių maro platintojai – šernai

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Virgilijus Valantinas priminė, kad didžiausi kiaulių maro viruso nešiotojai yra šernai. Su jais kovoti yra kviečiami medžiotojų klubai. Kadangi afrikinio kiaulių maro atvejų aptikta Rietavo savivaldybėje, todėl greta esančių mūsų rajono ir kitų miškingų teritorijų seniūnijų ūkininkai turėtų ypač suklusti, ̶ net 6 mūsų rajono seniūnijos patenka į I zoną, t. y. arti kiaulių maro židinių.

Kiaulių laikytojų mūsų rajone mažėja, ̶ šiuo metu 236 ūkiai laiko 714 kiaulių. Daugiau laikyti galbūt atbaido ir tai, kad taikant specialias priemones dėl afrikinio kiaulių maro, padidėja ūkininkų išlaidos.

Tačiau kiaulių laikytojai, kurie nori apsaugoti savo ūkius nuo besiartinančio afrikinio kiaulių maro, gali gauti iki 90 proc. kompensaciją (ne daugiau nei 900 Eur) vienam pareiškėjui biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimui reikalingų priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti. Pasinaudojus šia parama galima ne tik įsigyti dezinfekcinių priemonių ar priemonių nuo graužikų, vabzdžių ir kitų kenkėjų, bet ir apsitverti kiaulių laikymo vietas, įsidėti vartus, langus. Išlaidos minėtoms priemonėms įsigyti gali būti patirtos nuo 2018 m. spalio 16 d. iki paraiškų pateikimo dienos. Paraiškos ir kiti privalomi pateikti dokumentai yra priimami iki š. m. spalio 18 d.

Atsisakiusiems laikyti kiaules ir planuojantiems įsigyti kitų rūšių ūkinius gyvūnus (išskyrus kiaules) pareiškėjams atlyginama iki 90 proc. (ne daugiau 2000 Eur) išlaidų vienam pareiškėjui kitų ūkinių gyvūnų (išskyrus kiaules) įsigijimui. Kiaules pakeitę gyvūnai gali būti įsigyti nuo 2018 m. spalio 16 d. Pasinaudojus šia parama įsipareigojama ketverius metus auginti kitų rūšių ūkinius gyvūnus, išskyrus kiaules. Paraiškos pagal šią priemonę renkamos iki š. m. spalio 31 d.

Iki šiol gautos 6 paraiškos biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimui reikalingų priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti. Pagal antrąją priemonę (kitų ūkinių gyvūnų įsigijimui) kol kas paraiškų neturime, ūkininkai tik konsultuojasi.

Daugiau informacijos suteiks Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Eva Šilinskienė tel. (8 46) 45 22 62, el. p. .

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,