Logo
 Spausdinti šį puslapį

JAV mokslininkai: kai kurios elektroninės cigaretės nuodingos kaip cheminis ginklas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Remiantis pranešimais Britanijos žiniasklaidoje ir Australijos sveikatos departamento duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose susirgimų nuo elektroninių cigarečių vartojimo atvejų skaičius jau peržengė 1 300, o mirčių skaičius padidėjo iki 26 atvejo.

 

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis 80 proc. susirgimo atvejų yra tarp asmenų, jaunesnių negu 35 metai. Dauguma pacientų pranešė, kad anksčiau vartojo e-cigarečių gaminius, kurių sudėtyje yra THC (tetrahidrakanabidiolio). Kita dalis pacientų pranešė, kad vartojo el. cigaretes tiek su THC, tiek ir su nikotinu. Kai kurie pranešė, kad vartojo e-cigarečių gaminius, kuriuose yra tik nikotino, kiti pranešė apie kanabidiolio (CBD) naudojimą. Šis protrūkis JAV skaičiuojamas nuo šių metų kovo mėnesio, mokslininkų manymu, didelė tikimybė, kad ankstesni susirgimo atvejai buvo neteisingai diagnozuoti.

Šį mėnesį „New England Journal of Medicine“ paskelbtame tyrime komanda, vadovaujama gydytojų iš JAV Mayo klinikos, ištyrė 17 žmonių plaučių audinių biopsijas, įtariamus su vadinamuoju „vaipingu“ (elektroninių cigarečių vartojimu) susijusius sužalojimus. Visų 17 pacientų plaučiai buvo pažeisti cheminiais nudegimais, panašiais į tuos, kurie buvo pastebėti žmonių, paveiktų ipritu (kitaip vadinamu – garstyčių dujomis) per antrąjį pasaulinį karą, plaučiuose.

Departamentas kartu su Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos pareigūnais vykdo nuolatinius patikrinimus, kad panašūs produktai nepatektų į Lietuvos rinką. Kol kas Lietuvoje produktų, kurių sudėtyje yra draudžiamų medžiagų nerasta, bet Departamentas dar kartą nori paraginti verslo atstovus pasitikrinti, ar jų parduodami produktai atitinka jiems keliamus reikalavimus ir nėra įtraukti į Lietuvos rinkai draudžiamų pateikti el. cigarečių ir jų pildyklių sąrašą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,