Logo
 Spausdinti šį puslapį

Draudikai: Vėlinės traukiasi iš avaringiausių metų dienų sąrašo

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Metai po metų viena avaringiausių dienų buvo įvardijama lapkričio 1-oji. Ji šį „titulą“ dalindavosi su Joninėmis bei kalėdiniu laikotarpiu. Tačiau draudikai pastebi, kad šalies keliuose lapkričio pradžioje situacija pamažu gerėja: draudimo bendrovės BTA duomenimis, dvejus metus iš eilės fiksuojamas mažėjantis eismo įvykių skaičius.

 

Nepaisant to, šiais metais specialistai perspėja likti itin budriems, mat ilgąjį savaitgalį, kai visi masiškai išriedės į kelius, vairavimo sąlygos vairuotojams gali tapti tikru iššūkiu.

 

Pikas – 2016-aisias

BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis teigia, kad avaringumo rodikliai per Vėlines piką buvo pasiekę prieš kelerius metus.

„Detaliai išstudijavome pastarųjų 10 metų lapkričio 1 d. avaringumo statistiką, iš kurios matyti, kad nuo pat 2011 metų eismo įvykių skaičius per Vėlines nuosekliai augo ir 2016 metais buvo pasiekęs piką. Šuo laikotarpiu įvykių skaičius buvo išaugęs 2,5 karto. Būtent tuomet Vėlinės ir pateko į vienos avaringiausių dienų metuose trejetuką. Tačiau panašu, kad situacija keičiasi į gerą“, – sako A. Žiukelis.

Pasak jo, teigiamą pokyti galima aiškinti išaugusiu vairuotojų sąmoningumu bei tolygiau pasiskirstančiais eismo srautais.

„Daugėja supratingumo ir sąmoningumo, įsivyrauja supratimas, kad artimųjų kapų lankymas – svarbi tradicija, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad tam tinkama yra vienintelė diena metuose. Kita tendencija, kad žmonės vis dažniau kooperuojasi ir į automobilį sėda ne po vieną ar du, bet gausesniais būreliais“, – geruosius pavyzdžius vardina ekspertas.

 

Rizikos išlieka

A. Žiukelio teigimu, dėmesingumas ir atidumas šiais metais išsiruošusiems lankyti artimųjų kapų bus itin reikalingas – sinoptikai prognozuoja kelionėms nepalankius orus, mišrius kritulius. Taip pat išlieka ir kitos, tipiškai Vėlinėms būdingos rizikos.

„Oro sąlygos, panašu, šiais metais vairuotojų nelepins: prognozuojama nepastovi, apie 0 laipsnių svyruojanti temperatūra, kai kuriuose šalies regionuose laukiama mišrių kritulių. Todėl rekomenduojame tolimesnes keliones planuotis taip, kad vairuotojai esant reikalui galėtų keistis, taip pat iš anksto apgalvokite sustojimus, nekelkite sau tikslo viską aplėkti per vieną dieną“, – pataria specialistas.

Dar viena rizika, apie kurią vairuotojai dažnai nesusimąsto, tai improvizuotomis parkavimo aikštelėmis virstančios pakelės, pievos ar miškeliai šalia kapinių.

„Per Vėlines paprastai vyrauja smulkūs eismo įvykiai, didžioji dalis jų – įvažiuojant arba išvažiuojant iš parkavimo vietos. Papildomų problemų sukelia ir noras privažiuoti kuo arčiau kapinių, sprendimas mašiną palikti rizikingose, tam visiškai nepritaikytose vietose. Tikrai pagalvokite, ar kelios minutės pėsčiomis vertos streso dėl neišvažiuojamai užstatyto ar galimai apgadinto automobilio“, – primena A. Žiukelis.

Specialisto teigimu, prieš vykstant į kelionę taip pat svarbu įvertinti automobilio techninę būklę, patikrinti langų plovimo skystį, nepamiršti pasitikrinti, ar turite eismo įvykio deklaracijos lapų.

„Esame pastebėję, kad po ilgųjų savaitgalių pagausėja neteisingai užpildytų eismo įvykio deklaracijų. Žmonės jas pildo paskubomis, neįsigilinę, o vėliau kreipiasi į draudimo bendrovę sakydami, kad neteisingai eismo įvykio detalės nurodytos, kad nesuprato, nematė, kur pasirašo. Gaila, bet dažnai taip nutinka vyresnio amžiaus bei rečiau vairuojantiems žmonėms. Tad nepatingėkite prieš kelionę užmesti akį į deklaraciją, gal net pabandykite ją patys užpildyti. Toks apsidraudimas ne tik apsaugos nuo nereikalingo streso įvykus nelaimei, bet ir esant reikalui galėsite pagelbėti kitiems“, – rekomenduoja A. Žiukelis.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,