Logo
 Spausdinti šį puslapį

Planuose – Gargždų centrinio kvartalo atnaujinimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr. Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr.

Ateityje Klaipėdos, J. Janonio, Žemaitės ir Kvietinių gatves apimantis kvartalas turėtų pasikeisti neatpažįstamai. Tiesa, kiek sutvarkymo darbams prireiks laiko ir lėšų dar nėra aišku, tačiau vieningai sutariama, jog centrinis miesto veidas turi keistis.

 

Problema – automobilių statymas

„Šią teritoriją mes jau prieš keletą metų projektavome. Deja, už techninio projekto parengimą atsakinga įmonė „Panprojektas“ savanoriškai pakėlė rankas ir dėl per didelių apimčių atsisakė imtis tolesnių darbų. Tad dabar nusprendėme neskubėti ir pirmiausia išklausyti projektinių pasiūlymų, kuriuos gali teikti ir patys gyventojai“, – viešos diskusijos metu pažymėjo Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius.

Antradienį Savivaldybės posėdžių salėje vykusiame projekto idėjos pristatyme mažosios bendrijos „Altitudė“ architektas Aurimas Baužys gyventojams papasakojo apie planuojamą kvartalo renovacijos viziją.

Anot architekto, minimas kvartalas susiformavo apie 1960–1975 m. Bėgant laikui, teritorija pasikeitė, kvartalas tapo labiau laisvas, praeinamas, neteko uždarų kiemų. Be to, stipriai nusidėvėjo kelio danga, egzistuoja opi automobilių statymo vietų trūkumo problema. Architekto teigimu, oficialiai yra reikalingos 572 vietos automobiliams pastatyti, tačiau šiuo metu gyventojai naudojasi 350-čia, kurių dalis – žolynuose.

„Tiesa, visus reikalavimus atitinkančių automobilio parkavimų vietų gerokai mažiau – tik apie 38. Nepaisant to, mes siūlome automobilius išdėstyti taip, jog atsirastų apie 379 vietos“, – teigė A. Baužys.

Prie namų laiptinių siūloma palikti daugiau erdvės, kurios užtektų tiek pėsčiomis einantiems gyventojams, tiek pravažiuojantiems automobiliams. Taip pat teikiamas siūlymas parkavimosi aikšteles įrengti kiek toliau nuo laiptinių, pasinaudojus dabar žolynais apaugusiomis vietomis. Kiemuose galėtų atsirasti nedideli sodeliai, erdvės gyventojams, kurias papildytų ir jaukumo suteiktų galbūt ateityje įrengiamos namų terasos.

 

Numanoma, jog kvartale galėtų atsirasti apie 379 automobilių parkavimo vietų. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Siūlo įamžinti buvusios sinagogos vietą

„Siūlome tiek aplinkinėse gatvėse, tiek kvartalo viduje naudoti bendros erdvės principą. Kitaip tariant, projektuoti kuo mažiau naujos infrastruktūros, o naudotis ta, kuri dabar yra. Taip pat siūlome naudoti universalų dizainą, dangas, pritaikytas lengvai judėti iš vienos vietos į kitą. Aikšteles daugiau apželdinti, sukurti jaukių erdvių įspūdį“, – pasakojo architektas.

Dabar teritorijoje auga 527 medžiai. Įgyvendinant kvartalo viziją, reikėtų iškirsti apie 23, tačiau apie tiek pat, o gal ir daugiau būtų atsodinta.

Pagal Kvietinių gatvę išsidėsčiusioje teritorijoje planuojama pažymėti buvusios sinagogos vietą atminties sodu. Vietovė būtų apželdinta įvairiais augalais bei įprasminta kokiu nors mažosios architektūros elementu.

„Atminties sodas taptų tiek nedideliu parku gyventojams, tiek mažuoju atminties memorialu“, – komentavo A. Baužys.

 

Buvusios sinagogos vietą, anot architektų, galėtų įprasminti Atminties sodas. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Taip pat netoli galėtų atsirasti ir jaunimo aktyvaus poilsio erdvė. Architekto teigimu, ateityje pokyčiai laukia ir Kvietinių gatvėje stūksančių garažų teritorijoje. Vietoje jų A. Baužys siūlo įrengti kotedžų tipo namus su kiemais ir terasomis, papildysiančiais centrinę miesto dalį.

Klaipėdos gatve išsidėsčiusiuose pastatuose, kur dabar įsikūrusios įvairios parduotuvės, kavinės siūloma bendru susitarimu įrengti vienodas terasas, o tarp namų – mikroskverus, pagyvinančius centrą bei dar labiau paskatinsiančius komercinę veiklą.

 

A. Baužio nuomone, Kvietinių gatvėje esantys garažai neišvengiamai bus pakeisti kitais statiniais. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Bendruomenės skvero akcentas – žaliaskarė eglė

Pokyčių sulauktų ir J. Janonio gatvė. Siūloma daugiau dėmesio skirti saugumui ir leisti automobilius statyti ne statmenai, o lygiagrečiai šaligatviu. Taip pat kelio skiriamąją juostą apsodinti želdiniais.

Manoma, jog Žemaitės gatvėje, šalia darželio, galėtų atsirasti žiedinė sankryža, kuri pristabdytų lekiančius automobilius gausiai vaikų vaikščiojamomis vietomis. Anot architekto, galėtų atsirasti ir privažiavimai, patogūs vaikų išlaipinimui iš autobusų ar automobilių.

 

Siūloma, jog ateityje J. Janonio gatvėje automobilius būtų galima statyti lygiagrečiai šaligatviu. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Kvartalo centre siūloma įrengti erdves, skirtas bendruomenei. Pavyzdžiui, netoli odontologijos klinikos galėtų atsirasti nedidelis skveras. Šioje vietoje dabar auga eglė, tačiau, pasak A. Baužio, ją galima išnaudoti kaip išskirtinį akcentą Kalėdų laikotarpiu – gyventojai galėtų patys pasipuošti žaliaskarę.

Arčiau daugiabučių esančiose vietose siūloma įrengti aktyvaus poilsio zonas bei vaikų žaidimo aikšteles.

„Visa tai jungtų dabar per kvartalą einantis sutvarkytas takas iš šiaurinės dalies į pietinę, alėja, kurią būtų galima išryškinti danga ar kitomis priemonėmis“, – kalbėjo „Altitudės“ atstovas.

 

Išskirtinis akcentas – eglė. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Netrūko klausimų

Taip pat siūloma įrengti sodą, kuriame gyventojai galėtų sodinti įvairius augalus ir taip susikurti sau malonias erdves. Planuojama įrengti nedidelius paviljonus, pavėsines, stalo teniso ar šachmatų žaidimų stalus.

„Dabar visa kvartalo erdvė yra tuščia, neaišku, kur prasideda vienas kiemas ir kur baigiasi kitas, tad siūlome pagalvoti apie įvairių tvorelių įrengimą, želdinių juostas“, – siūlė architektas.

Jis teigė, kad galėtų atsirasti ir nedideli stulpiniai šviestuvai, reikalinga apšviesti laiptines.

 

Kvartale reikalinga pasirūpinti ne tik apšvietimu, bet ir nesaugiomis duobėmis. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Diskusijos metu netrūko klausimų. Po pristatymo gyventojai domėjosi automobilių parkavimo vietomis, norėta, kad jų būtų kuo daugiau. Išsakyti lūkesčiai dėl geriau apšviečiamų gatvių bei perėjų. Taip pat skųstasi dėl duobių kiemuose, kurios ne tik apgadina transporto priemones, bet ir kelia pavojų gyventojų sveikatai. Svarstyta, kokie darbai galėtų būti prioritetiniai, skaičiuota, kiek Savivaldybei bei gyventojams atsieitų kvartalo atnaujinimo darbai.

Gyventojų pasiūlymus ir pageidavimus išklausę architektai pažadėjo į juos atsižvelgti ir artimiausiu metu bendruomenę pakviesti į dar vieną diskusiją.

 

Dabartinis kvartalo vaizdas – Kristinos Abromavičiūtės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,